Úton a mélyebb megértés felé: pilates-i építőkockák :) …

Íme, egy újabb videótanítás “gyöngyszem” 🙂 … Egy olyan, amitől hirtelen átláthatóbb, könnyebben érthető lesz a Pilates mozgásrendszer és a “hogyan könnyíthetők/módosíthatók a gyakorlatok?” kérdése. Mert ha az “építőkockák gyártásának” logikáját elsajátítod, bármely gyakorlatra alkalmazni is képes leszel az itt tanultakat! S hirtelen minden olyan egyszerűvé válik 😉 …

Veled is előfordul néha, hogy egyik- másik Pilates gyakorlat kifog rajtad? Minden izommunkád és a létező összes legjobb szándékod sem elegendő ahhoz, hogy a gyakorlat végső, Joe bácsi által megálmodott, ún. “ideális” formáját abszolváld?

Ne aggódj, hisz a rendszerben az a legjobb, hogy bármely gyakorlatnak meg tudjuk találni azt az egyszerűsített, “építőkockázott” formáját, amely Számodra pont megfelelő lesz, amellyel fejlődsz (és nem túlterheled Magad), hogy egy napon az ideális is gyönyörűen és tökéletesen menjen – és amely sikerélménnyel ajándékoz meg :)! Ez a videó tanítás erről szól:

 

 

Az építőkocka tehát nem más, mint egy olyan, egyszerűsített formája az adott gyakorlatnak, amely megőrzi a gyakorlat eredeti célját (ez nagyon fontos).

Az Építőkockák előállításának főbb módozatai:

  1.  Használod a kezed, hogy segíts magadon a gyakorlat közben – pl. Felgördülés
  2.  Lerövidíted a teherkart, mondjuk úgy, hogy behajlítod a térded – pl. Százas
  3.  A tested középpontjához közel tartod – nem engeded le olyan messzire – a nyújtott végtagjaidat, vagyis distalistól proximalis (távolitól a közeli) felé dolgozol – pl. Páros Lábnyújtás
  4. Csökkented a ROM-ot, vagyis az ízületi mozgásterjedelmet – lásd 1-láb körzés

 

Ez egyszerű, nem igaz ;)? Úgyhogy most adok Neked egy kis gondolkodni valót – “Házi Feladat” 🙂 … ha van kedved, a bejegyzés alá írd be, melyik módot alkalmaznád és mi lenne az Építőkockád az alábbi gyakorlatoknál? (van, ahol többet is lehet :))

  • 1-láb nyújtás
  • Páros lábleengedés-és emelés
  • Hattyú
  • Oldalláb sorozat: Elöl-hátul
  • Oldalláb sorozat: Körök
  • Próbatétel I.

Ennyi elég lesz, azt hiszem … érdeklődéssel várom válaszaid :)!

S ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, iratkozz fel a blogra – ha még nem tetted – és küldd el a linket azon Ismerőseidnek, Barátaidnak, akik szintén szeretnének mélyebbre merülni a Pilates-i tudás feneketlen kútjába ;)! Köszönöm, hogy velem tartasz!

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap