Vissza a jövőbe! – Képzelt riport Joseph Pilatesszel, a “Contrology” Atyjával

Sokat gondolkodtam rajta, vajon mi mindent kérdeznék Joseph Pilatestől, ha személyesen is találkoznék vele… Mivel Joe bácsi 1967-ben meghalt, ez ebben a formában, sajna, kivitelezhetetlen – a fantázia birodalma azonban végtelen! Ezért úgy döntöttem, egy képzeletbeli találkozó keretein belül most csak megkérdezem. Ahogy én Őt a saját írásaiból és a sok-sok róla hallott sztoriból ismerem, ezek a válaszok születtek volna 🙂 …

 

 

– Gondolta-e valaha, Pilates Úr, hogy a módszere egyszer majd ilyen sikeres lesz és meghódítja a világot?

– Nem csak, hogy gondoltam, hanem teljesen biztonyos voltam benne. Mi több, ezt végig szem előtt tartva fejlesztettem a Contrologyt. Én a jövő nemzedékeinek akartam jót tenni és tisztában voltam vele, hogy legalább 50 évvel járok korom testedzési módszerei előtt! A célom végig az volt, hogy önzetlenül és pusztán emberbaráti szempontok alapján segítsek az emberiségnek – anyagi javak soha nem motiváltak. Tudom, hogy amit kifejlesztettem, mire képes, hisz magamon és több ezer tanítványomon teszteltem!

– És mire képes valójában a Pilates módszer?

– A Pilates módszer? A Contrologyról beszél? Nagyon furcsa, hogy manapság így hívják … tudja, én soha nem akartam magam a középpontba helyezni! Itt a Módszer a lényeg, nem én.

S hogy mire képes? Nézze, kedvesem, én 1880-ban születtem (20 évvel az Abraham Lincoln vezette Amerikai Polgárháború után – el tudja ezt képzelni?). Abban az időben nem léteztek ám a maihoz hasonló orvosságok, vagy terápiák az asztma és az ízületi gyulladás ellen, amelyektől én végigszenvedtem a gyerekkorom.  Meg ha léteztek volna sem valószínű, hogy éltem volna velük! Ez a gyógyszer mánia, amely manapság jellemzi a társadalmat, egyszerűen ijesztő!
És most nézzen rám! Látja rajtam, hogy milyen adottságokkal indultam? Vajon milyen élet jutott volna nekem osztályrészül, ha beletörődök saját fizikai korlátaimba, hátradőlök és várom a korai halált (ami, ha nem kezdek valamit magammal, hamarosan el is érkezett volna) ??? A “Contrology” segítségével én tényleg visszakaptam az ÉLETEM! Nem véletlen, hogy a 2. könyvem címe ez lett: “Vissza az életbe a Contrologyval” …

Az 1. Világháborúban az angol hadifogoly táborban velem együtt raboskodók, akik gyakorlataimat mindennap velem végezve nem estek áldozatul a spanyolnátha járványnak és a háború sebesült katonái, akikről gyakran már orvosaik is lemondtak és akiket az általam a kórházi ágyakból kifejlesztett gépeken edzettem, sokat tudnának mesélni módszerem hatékonyságáról! (hogy az Új Német Hadseregről már ne is beszéljek – őket persze visszautasítottam; nem értettem egyet az ideológiával – inkább New York-ba emigráltam …)

Tessék kérem elfogadni, hogy mindenki felelős a saját testéért – és persze a szelleméért is! Egyik sem fejlődhet a másik rovására és a másik nélkül! Persze, nem mondom, gyorsabb bekapkodni 1-2 pirulát, ha valamink fáj, és első pillantásra hatékonyabbnak is tűnhet – de hosszú távon semmiképp nem vezet eredményre!!! Ne feledjük, ha sokáig zsákmányoljuk ki a testünket, az rövid időn belül kamatostul nyújtja be a számlát!

– Lát-e valami hasonlóságot a 40-es évek – amikor könyvei születtek – és a mai világ között?

– Tudja, én már a 40-es években írtam könyveimben a rohanó élettempóról, a szennyezett környezet káros hatásairól, a mozgásszegény életmód test-kizsákmányoló és a nem-szeretem munka lélekromboló hatásáról. Sosem hittem volna, hogy ez még fokozódhat. Most már látom, hogy dehogy nem!

Arról is beszéltem, hogy a magazinok, újságok és különböző “egészség-guruk” hogyan ontják a jobbnál jobb ötleteket arra, hogy megőrizzük egészségünket, miközben saját tanácsaikat önmaguk sem követik … hány hamis prófétát láttam, aki belerokkant saját módszerébe és 60 évesen már mozdulni sem tudott. Én nem csak vizet prédikálok és bort iszom – ma is megcsinálom bármelyik gyakorlatom, hisz az én gyakorlataim nem mesterséges mozdulatok, hanem a test hétköznapi helyes működését szolgálják …

Nem gondoltam volna, hogy a helyzet ennyit romolhat tovább – de megtörtént! Amit most látok, az egész egyszerűen BŰN!!! Az emberek nem törődnek semmivel – csak a pénzzel!!! Hány meg hány, csak a vagyona felhalmozásával törődő üzletembert, tudóst, művészt láttam élete virágában meghalni, mert elhanyagolták testüket-lelküket?

Kedvesem, elgondolkodott már azon, hogy azok a dolgok, amelyek igazán fontosak az életben – szeretet, egészség, barátság – pénzzel nem vásárolhatók meg??? Azt mondhatjuk, hogy míg ma valójában a “betegség és boldogtalanság dzsungelében” vegetálunk, addig pl az ókori görögök “az egészség és boldogság csúcsán” éltek. Őket kellene példaképül állítanunk magunk elé. A CONTROLOGY ÜZENETE MA FONTOSABB, MINT VALAHA!

Anno sokszor kiáltottam a médiához – most ismét megteszem! Vigyék a hírt! Az idő bebizonyította módszerem hatékonyságát! A Contrology gyakorlatainak rendszeres, kitartó végzésével bárki elérheti a fizikai tökéletességet és kiegyensúlyozott, egészséges testre-szellemre tehet szert. Nem kell gyógyszer – én soha életemben nem voltam beteg, pedig sokszor 2 végén égettem a gyertyát – nem kellenek mesterséges, jó drága szerkezetek (amelyek igazán csak azok gyártóinak hoznak hasznot) – a Contrology gyakorlatai otthon is biztonsággal végezhetők és semmibe nem kerülnek. A 2009-ben “Pilates Biblia” címen megjelent könyvemben a teljes, eredeti matrac gyakorlatsor megtalálható…

– Mit szól azokhoz, akik “továbbfejlesztették” az Ön módszerét?

– Hmmm … A módszer nem véletlenül lett olyan, amilyen. Mindent nagyon tudatosan és alaposan, több évtizedes kísérletezéssel építettem fel benne – a Contrology nem véletlenszerűen összedobált gyakorlatokból áll! Úgy képez szinergikus egységet, ahogy megalkottam. Ha valóban azt az eredményt szeretné, amit azokkal értem el, akikkel hosszú éveken, néha évtizedeken keresztül dolgoztam, maradjon az eredetinél! Hogy miért, az a természet egyszerű törvényeivel – mint pl a gravitációval és annak a testre gyakorolt hatásával – magyarázható, amit könyvemben szemléletesen és érthetően meg is teszek.

– Pilates Úr, mit üzenne könyve mai magyar olvasóinak így 2012.  végén?

– Először is, nagyon örülök, hogy már magyarul is olvasható és több, mint 1 500 példányban elkelt a Pilates Biblia, amely magában foglalja mindkét művem: a “Vissza az életbe” és az “Egészséged”. Olvassák végig figyelmesen és döbbenettel fogják tudni meghúzni a párhuzamokat az 1940-es évek és napjaik világa között.
Az ember az elmúlt 60-70 év alatt mit sem változott. Ugyanazok a testi-lelki problémák, kínok gyötrik – ugyanúgy sokan bedőlnek a zengzetes-hangzatos ígéreteknek, hogyan maradhatnak fiatalok, egészségesek és boldogok. Ne higgyenek nekik! A titok: tegyenek érte aktívan, hogy testük-szellemük szolgálja magukat! Csak önmaguk javíthatnak a saját helyzetükön!

Kedves Olvasó, kérem, kezdje el alkalmazni a könyv útmutatásait a gyakorlatokról, arról, hogyan alakítson ki gyermekeiben jó szokásokat, hogy megóvhassa őket a felnőtt kor fizikai-szellemi szenvedéseitől, ami teljesen felesleges, ha megismerjük, elfogadjuk és éljük a természet és a Teremtő törvényeit!

Egyik nagyon kedves tanítványom, Ron Fletcher, mondogatja gyakran: “Az élethez úgy közelíts, ahogy a mozgáshoz: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az ÉLET, az élet pedig MOZGÁS. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.” Nagyon egyetértek vele!

– Pilates Úr, köszönöm szépen a beszélgetést!

– Részemről a szerencse …

Még hosszan nézek a távolba vesző alak szálfaegyenes termete után.
Tényleg köszönöm és hálás vagyok, Mr. Pilates!

A “Pilates Bibliába” itt olvashatsz bele! – megéri 🙂 …

 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

2 válasz

  1. Kedves Melinda,

    Nagyon örülök, hogy hasznosnak tartod a “pilates-i tudást” :)! Akit ez egyszer megérint, az – valóban – örökre “úgy marad” 🙂 …

    További kitartó gyakorlást, sok élményt és “örökifjú” testet kívánok Neked a Pilatesszel!

    Szeretettel: Ági

  2. Kedves Ági!
    Én is megvettem a “bibliát”, úgy, ahogy a DVD-ket is, és be kell vallanom, hogy mára már a szenvedélyemmé vált a Pilates. Köszönöm Neked a leveleket, a sok hasznos és érdekes cikket, köszönöm, hogy megismertetted velem a módszert, mert tényleg nagyon jó! Igazán hálás vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük