Ági Kismama Naplója 7.: Mennyit hízhat egy kismama?

Nem állt szándékomban külön foglalkozni ezzel a témával, néha az az érzésem, hogy még a csapból is ez folyik, ám történt valami, ami mégis arra késztet, hogy “elővegyem” a súlygyarapodás témakörét! Épp a fodrászomnál ültem és az aktuális bulvár sajtót böngésztem – ezt általában erre az időpontra tartogatom és elég hamar végzek is vele 🙂 – amikor is megakadt a szemem azon a cikken, amelyben fitnesz gurunk fitnesz lady felesége épp büszkén újságolta, hogy a 8. hónap végéig csak 4 kilót “hízott” … Ember, de hát az FOGYÁS!!! És az, aki ezt még le is írja, nem néz utána a dolgoknak? És egyáltalán! Nem szégyelli magát, hogy ilyenekkel sokkolja a kismamákat??! Akkor én most ezennel kikérem magamnak a 4 kg “hízást” minden “normál, átlagos” kismama nevében! El ne hidd már, hogy ez így egészséges!!! Akkor most nézzük, hogy mennyi az az élettani minimum, amit egyszerűen MUSZÁJ HÍZNOD, különben a babád nem fog tudni normálisan fejlődni …

Persze, kicsit sem akarom azt mondani, hogyha az ember kismama, akkor felmentést adhat magának és elkezdhet kettő helyett enni! Viszont enni – és a józan ész határain belül – hízni kell!

Ha még egy deka felesleges zsír sem rakódott le Rád, a 9. hónap végére akkor is ez a plusz súly Rajtad lesz (kivéve, ha fogysz, ugye, ami a későbbi szoptatás miatt nem igazán üdvös):

 • a baba súlya 3-3,5 kg
 • a méhlepény a végére 0,5 kg-ot nyom
 • másfélszer annyi vér kering ereidben, mint “normál” esetben; ez 1,5 kg plusz súlyt jelent
 • a magzatvíz átlag 1,5 kg
 • a méhizomzat súlya majd 1 kg-ra nő
 • a vízvisszatartás és a mellek súlynövekedése +1,5 kg-ot jelent

Innen már “csak” szimpla matek az egész! Ha mindezt összeadod, a többlet súly 9-9,5 kg!!! És ne feledd, akkor nullát híztál! (egyébként is, a Férjem szerint egy kismama nem hízik, hanem gyarapszik :))

Azóta fent nevezett hölgynek megszületett a kisbabája – viszonylag kis súllyal. Ezen nincs is nagyon mit csodálkozni, hisz  a növény sem tud nőni, ha nem kap elegendő tápanyagot, vizet és napfényt a talaj, amelybe ültettük …

Az ilyen és ehhez hasonló újságcikkek, és TV műsorok – ahol a mindennapos kismama szülés előtt 1 nappal még végigugrálja a nem-tudom-én-milyen óráját – hamis képet közvetítenek a kismamák felé és véleményem szerint károsak!!! Az ember lánya tudat alatt – az agya hiába tudja, hogy ez esetleg nem jó – meg szeretne felelni a média és a “médiasztárok” által sugallt képnek …

Ne tedd! Étkezz rendszeresen, kiegyensúlyozottan. Egyetlen dolgot kerülj: a nassolást és a hamar felszívódó cukorkalóriákat! Egyébként ha vékonyabb vagy és alacsonyabb súlyról indulsz, egy kicsit több hízás is megengedett. Én jelen pillanatban a 30. héten járok és 11 kg-nál tartok – és ezt büszkén vállalom! Megint nagy babánk lesz (az előző kettő 3,60-nal és 3,50-nel született, ami az én 160 cm-es magasságomhoz viszonyítva nem kicsi) de ez így van jól! Rajtam ne múljon – hadd nőjjön :)! Így nézünk ki most (illetve ez 2 hete volt, azóta nőttünk :)):

 

Tudom, mit kell tennem szülés után, hogy újból formába lendüljek – hisz 2x megtettem már! Bízom magamban és a testemben is! Tégy Te is így, ne a bulvárcikkre hallgass, hanem saját benső hangodra – az biztosan nem csap be …

Egyetértesz? Tiltakozol? Oszd meg velünk tapasztalataidat :)!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

39 válasz

 1. Szabóné Ági,

  Kedves Ági,

  Igen, megértem az érzelmeidet. Szerintem Kata a bejegyzésében azokra céloz, akik tudatosan, ámde ok nélkül készülnek császármetszéses szülésre …

  Ha valaki orvosilag “indokolhatóan”, vagy menet – értsd szülés – közben kénytelen császárral szülni, az egy teljesen más kategória fizikailag és emberileg is!

  Teljesen megértelek, mert a 3. baba nálam is “majdnem császár” lett – és az isteni sugallatra kért epidurális érzéstelenítés (amivel egyébként sosem éltem előtte) “mentett meg” azzal a “mellékhatásával”, hogy kinyitotta a méhszájat … de hogy közben mit éltem át, az egy más kérdés …

  Szóval, kívánok Neked minden jót :)!

  Ági

 2. Kedves Ági, kedves Kata!

  Mindenek előtt azt szeretném elmondani, mennyire egyetértek a bejegyzés minden egyes szavával, ami az egészséges hízást-kismamaságot, ill. helyes kismama-énképet jelenti. Egy dolog azonban kissé fájdalmasan érintett, bár Kata biztosan nem annak szánta: a császármetszés idézőjeles szülésnek titulálása. Persze, manapság sokan divatból, önzésből, a nehézségek előli meghátrálás miatt kérik a műtétet akkor is, amikor az nem lenne szükséges, de mégis, az ilyen degradáló megjegyzések mélyen érinthetik azokat, akiknek minden vágyuk lett volna természetes úton, “szépen” szülni, azonban a sors másképp akarta, és császármetszéssel hozták világra a babájukat. Én például a gerincsérvem miatt előreláthatólag csak így szülhetek majd, amit nagyon nehéz volt elfogadnom, és nagyon sokat kellett olvasnom róla hhoz, hogy megtaláljam benne a jót (is, ne csak a rosszat, álmaim szertefoszló képét). Amikor azonban olyan véleménnyel találkozom, ami szerint a császármetszés nem igazi szülés, akkor nagyon elkenődöm, úgy érzem, a sors megfost attól, hogy én is átéljem azt, ami minden nőnek életfeladata lenne. Lehet így gondolni, de legyünk tekintettel egymás érzéseire, ha lehet:)

 3. Megdöbbentő élményem volt!

  Az említett hölgyet tegnap láttam élőben az egyik óráján, én is csináltam velük, bár alig bírtam (33 éves vagyok) :).
  Olyan szinten nem volt rajta se zsír se hús, mint aki hosszú hónapok óta nagyon komolyan éhezik, ne felejtsük el, hogy 10 héttel a “szülése” (császármetszése) után van és elvileg szoptat.
  Nagyon sajnáltam szegényt! A vádlija olyan, mint az öcsém alkarja.
  Szerintem a kényszeresség határát súrolja amennyit edz, szomorú hogy nincs egy orvos aki meg merné neki mondani, hogy ne csinálja ezt magával, mert tönkre megy és egy komolyabb betegség elviszi.
  Amúgy nagyon kedves volt és tényleg borzasztó kitartó, csak kérdés, hogy van-e értelme ennek így…

  Üdv Kata

 4. Azt gondolom, hogy attól, hogy valaki önmagára nézve nem tartja érvényesnek a természet törvényeit, azok még igenis működnek.
  Semmiképp nem javaslom egyetlen kismamának sem, hogy szülés után 2-3 héttel elkezdje az ugra-bugrát. A 6 hét nem véletlenül 6 hét! Amit persze nyugodtan lehet figyelmen kívül hagyni, de a hosszútávú következményekkel mindenkinek magának kell számolnia.

  Különösen, ha valaki császárral szül – ami egy nagy hasi műtét!

  Nem azt mondom, hogy ne csinálj semmit 6 hétig – a Kismama-Kalauzban szépen leírtam egy jól felépített, nagyon átgondolt mozgássort, amely egyre több izmot von be, ahogy halad előre a kismama regenerálódása. De itt semmiképp ne kemény és legfőképp ne 90 perces gyakorlatsorokra gondolj!

  Ja, még egy. A JELENSÉG neve, amit nagyon ellenzek és amiről ez az egész bejegyzésem szólt, PREGOREXIA.
  A szó – még nem orvosi szakkifejezés, de lehet, hogy nemsokára az lesz – az anorexiára “hajaz”; jelentése: kettő helyett éhezni.

  Csúcs-fitt, címlap kismamák jellemzője, akik alig híznak a várandósságuk alatt, mert mániákusan ügyelnek, nehogy ez megtörténjen … Másik jellemzőjük, hogy -jóformán – az edzőteremből mennek szülni. Ez roppant veszélyes – az anyára és a magzatra nézve is.

  TE NE LÉGY ILYEN! Inkább hízz, amennyit hízol, aztán összekapod Magad! Mindenképp adj magadnak 9 hónapot – ami 9 hónap alatt jött fel, annyi idő alatt is megy le :)!

 5. Mindehhez egy kis további adalék,szülés utánra. Nekem 2 gyermekem van, mindig azt mondta az orvosom (és ezt olvasom mindenhol, ezt is tanuktam, hogy ha minden rendben van a szülés után, akkor 6 hét regenerálódás után lehet újra tornázni. Na most jön az ellen példa,vagy már mást mond az orvostudomány, szülés után 3 héttel is lehet heti 2x 90 percet igen keményen végig tornázni, lásd a fent is említett fitness edző hölgyet, aki maga tartja már az óráit.

 6. Leírom a saját történetemet bátorításul. Első gyermekemmel 8 kg-ot híztam (a babavárás elején 3 kg-ot leadtam ez visszajött + a 8), második babámmal 10 kg-ot híztam. Majdnem 3 kg-os súllyal születtek egészségesen, 1 ill. 2 héttel korábban. Sajnos nem tudtam szoptatni, pedig MINDENT megtettem érte. Féltem, hogy rajtam marad a felesleg, és bizony 9 hónapig bármit is csinálhattam volna, meg se moccant, de utána szinte “magától” leolvadtak a kilóim, és még egy kicsit több is. A hasam feszesebb lett, mint volt. Jó, a bőröm kicsit lógós maradt, de ez egy anyához hozzá tartozik. Most a 30. héten kb. 8 kiló plussznál tartok, de már nem izgulok. 😉
  Azt hiszem, azért nagyon szerencsés típusba tartozok…

 7. Kedves Ági!
  Már régen csaptam le a billentyűkre, de itt valóban darázsfészekbe nyúltál.
  Nagyon szépek vagytok így ketten, irigyellek, még a gyarapodásodat is irigylem.
  Nem taglalom mennyit súlyfölösleggel hoztam világra első,majd második gyermekem. Életem legszebb időszaka volt, felejthetetlen. Minden nap egy újabb csoda volt és a végén a katarzis, amikor a pihe-puha csöppség ott van a kezedben és át tudnád ölelni az egész világot, olyan boldog vagy.Ennél az érzésnél a kilók semmit sem számítanak. Az ANYASÁG az élet legszebb ajándéka, amit a Nők kaptak, hogy ez esetleg egy kis gyarapodással jár, kit érdekel? Miden rajtad múlik utána.
  Ajánlom MINDEN NŐNEK, hogy olvassa el Eve Ensler, Tökéletes testek-A női alak dicsérete című könyvét. Remek! Ebben a könyvben aztán elolvashatja mindenki mennyire megvezetnek bennünket és iparágakat építenek ki “a tökéletes test” elérése érdekében.
  Szeressük a testünket és Ő is szeretni fog minket.
  Pilates és Pilates. Mindenen segít, ha rendszeresen csinálod.Olvasd el Ági cikkeit, sokat segítenek, minden szempontból.
  Ági, jó egészséget, csók a Pocaklakónak!

 8. Király Andrea,

  Kedves Andrea,

  az nagyon jó, ha Te képes vagy magad is eldönteni, hogy követed-e a Réka által mutatott kismama-életmódot. Csak tudod, az a baj, hogy sokan erre nem képesek, mert befolyásolhatóak és nem rendelkeznek megfelelő háttértudással. Ők azt hiszik, hogy amit a média vezérkosa mond, az úgy jó. Az a jó dezodor, amit reklámoznak, az a jó mosópor, ami minden este visszanéz rá a tv-ből, úgy kell kinézni, ahogy kedvenc sorozatszínésze, és úgy kell kismamaként élni, ahogy Réka teszi, mert hiszen ők a “menők”, és ha ő is menő akar lenni, akkor (külsőségekre adva) így fog tudni ebbe a táborba tartozni.
  Tehát Rékából nem azt vonja le, hogy ne szégyelld a pocakod, étkezz okosan és mozogj örömmel, amíg/ahogy az orvos és az állapotod engedi, hanem hogy n+1 kg-t hízni jó és szabad, de n+2-t hízni már bűn.

  A média, ahogy a reklámok is, tudat alatt hat. Tehát hiába mondod magadnak, hogy jól érzem magam a bőrömben 80C mellbőséggel és 65 kg-val is, ha a tévéből, újságokból folyamatosan a cérnavékony lánykák kandikálnak ki. Mert hát az ember tudat alatt elkezd egy kicsit restellkedni, és igenis valahol szeretne olyan lenni, mint ők. Ez alól senki sem kivétel, még az sem, aki azt mondja, hogy márpedig őt ez nem érdekli. Ez pszichológia.

  Tehát az, hogy Réka mit mond és mit tesz, szerintem is szíve joga. Azt azonban mérlegelnie kellene, hogy mennyire állítja be a saját (amúgy lássuk be, nagyon is sarkított) életmódját egyedül üdvözítőnek és példaértékűnek kismamák számára, avagy mennyire teszi úgy, ahogy pl. Ági, hogy tényekkel és saját tapasztalatokkal megfűszerezve TANÍT, szélesíti a látásmódot, és nem kirekesztően, hanem tájékoztatóan mesél dolgokról.
  Mindannyian, aki a Réka-ügyben szót emeltünk, szerintem ezt próbáltuk hangsúlyozni. Tehát jó, hogy mozgásra és egészséges táplálkozásra próbálnak nevelni, de amit Réka kismama-életmódként példaként beállít, az hamis, nem kivitelezhető, szerintem sokakra káros, és konkrétan butaság, hiszen minden ember más és más, mindenkin mást jelent 1 kg plusz vagy mínusz, mindenki más alaphelyzetből áll neki a terhességének.
  Még egyszer: örülök, ha Te is azon józan döntésű emberek közé tartozol, akik tudnak disztingválni. De sajnos nagyon sokan nem tudnak, és mennek a média sugallta vezérkosok, pl. Schoberték után. Ezért Réka mint médiaszemélyiség igenis nagyon komoly felelősséggel tartozik másokért, hiszen példaképnek tekintik. De úgy tűnik, hogy legalábbis kismama-fronton ezt nem fogta még fel. Reméljük, hogy nem vezetett félre túl sok kismamát vagy befolyásolható fiatal lányt a grammra “megszabott” terhességi normáival.
  Minden jót Neked,
  Bea

 9. Kedves Fatyancuk!

  Azt gondolom, a döntés, hogy milyen életmódot választok a terhességem idejére, rajtam múlik. Elolvasom a Rékáról szóló cikket, de nem kötelező követnem. S ha épp többet hízom 8 hónap alatt, mint 4 kg…hát akkor többet híztam. Ez nekem egyáltalán nem jelent problémát. Ugyanúgy az sem, ha épp nem tornázom oly intenzíven, mint ő.
  Az, hogy mit sugall, mit „szeretne etalonnak”, nem igazán érdekel.
  A felelősség az enyém, mind a gyermekem, mind a magam irányában.
  Réka egy életmódot mutat, amiről Én eldöntöm, hogy követni szeretném-e vagy sem.
  …ha pedig nem teszem azt, amit sugall, nem érzem feljogosítva magam arra, hogy leszóljam.
  …mert azért azt valljuk be: mind a cikkben, mind pedig a hozzászólásokban elég rendesen „letették” őt, a családját, de még a kisbabát is.

  Én emiatt “ragadtam klaviaturát”.

  …de most már megígérem :-)- utoljára.

  További kellemes napot kívánok Mindenkinek!

 10. Kedves Ági!
  Mint védőnő nagyon köszönöm ezt a leveledet.
  4 lányom van és volt, hogy 8 kg-ot, de volt, hogy 12kg-ot híztam.
  Így viszont egészséges súlyú babáink lettek. Sajnálom az említett hölgyet, mert nem igazán mondható egészségesnek a babája paraméterei.Éppen súrolja a még elfogadhatót.

 11. Kedves Ági!

  Először is gratulálok neked a születendő babához!
  én is babát várok ,igaz én az elsöt, de örömmel olvasom hogy bármit is sugall a média, azért több a józanul gondolkodó kismama. én 57kg lettem terhes,és bevallom a17. hétre 65kg vagyok!Pedig nem eszem ész nélkül, próbálok odafigyelni minőségre és a mennyiségre is.Böngésztem kismamatornás dvd között,de nem igazán nyerte el a tetszésemet egyik sem. Esetleg Neked nincs ilyen lemezed? Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Márti

 12. Kedves Mindenki,

  Olyan jó olvasni, hogy többetek csak 10 kg körül növekedett a terhesség alatt! Nálam ez a szám a 25 kg-ot is túllépte! Emiatt nem éltem meg ezt az időszakot életem legboldogabb idejének, kényszert éreztem egész végig az evésre, mivel folyton hányingerem volt. Ami viszont jó hír, hogy még innen is vissza lehet jönni! 🙂 Fél év alatt gyakorlatilag minden terhesség alatt felszedett kiló eltűnt, pedig nem koplaltam, csak visszaállt minden a régi kerékvágásba. Nem követendő a példám, de van visszaút, és -férjem szerint- sokkal jobban nézek ki,mint amikor 10 évvel ezelőtt hozzámentem…:-) Nyílt titok, eme gyönyörű dicséret nem kaptam volna(kapnám) , ha nem látnánk a Pilatesezés jótékony hatásait! :-))

 13. Király Andrea,
  Kedves Andrea!
  Akkor ezzel többen vagyunk. Ugyanis a fitnesz lady képvisel valamit, amihez a nevét adja. Az általa kimondott vagy végzett dolgok más fajsúlyúak, sokkal jobban odafigyelnek a terebélyesedő – és az ezért lehet, hogy restelkedő – kismamák arra amit mond vagy csinál. Amikor a szülés napján még végigtornázik egy egy órás edzést, akkor a vizesedő lábú, nehezen mozgó, magát soha utol nem érő kismama bizony bármennyire is élvezi a terhességgel járó életet, keserűen gondol arra, hogy vajon neki ez miért nem megy, miért nem hajlandó tenni magáért ebben a minőségben. Ezt hívják a média felelősségének. Nem az a baj, hogy így él, hiszen ez szíve joga, hanem az, hogy ezt szeretné etalonnak. Ez pedig nagyon nem helyes……

 14. Kedves Ági!

  Részint egyetértek a felvetéseddel, a kismamák hízásával kapcsolatban, részint viszont saját esetem alapján cáfolom.

  Egyetértek,hogy a vékony testalkatú nők esetében,akiknek semmi súlyfeleslegük sincs alapból, azoknak elkerülhetetlen a “hízás” (gyarapodás) egy egészséges baba kihordásához.

  Cáfolom, mert jómagam pl. a második gyerkőcömmel mikor várandós lettem, kb. 13 kg súlyfelesleg volt rajtam, amit első gyermekem születése óta nem tudtam leadni (2,5 év van a két gyerkőc között), így fordult elő az az eset, amit én is megrökönyödve, de örömmel tapasztaltam, mely szerint a kezdő súlyomhoz képest csak 1 kg-ot híztam a terhességem alatt. Vagyis, ahogy Te írtad, mire megszületett a 3kg-os babócánk tulajdonképpen 6 kg-ot fogytam 😀

  Szerintem a 3kg-os baba teljesen normális, sőt, szerintem aranyosabbak a kisebb babák, mint a mai vitaminok által felturbózott bálnabébik. A lényeg nem a baba súlyán, hanem egyéb fejlettségén van, és az a mi esetünkben teljesen rendben volt, van. Persze jómagam sem vagyok valami nagytermet a magam 150 centijével 🙂

  Most 3. babánkat várom és a 2. várandósságom alatti elvet követem, hogy ne szedjek fel felesleges, le nem, vagy alig adható súlyfelesleget, vagyis:
  – ha megkívánok valamit, igyekszem megszerezni és eszem is belőle, de ha ez pl. gumicukor, akkor ügyelek a mennyiségre (hiszek abban, hogy amit megkívánunk, arra a szervezetünknek szüksége van, persze módjával),
  – igyekszem sokat mozogni, amihez nagy segítség a meglévő 2 gyerkőc, akiket igyekszem naponta legalább egyszer, de inkább kétszer kivinni sétálni 1-1,5 órára. (És ha sikerül, beiktatok egy kis pilatest is.)
  – este 6 körül vacsizunk, utána igyekszem csak gyümölcsöt enni, ha mégis megéheznék,
  – megnövekedett folyadékigényemet levessel és vízzel elégítem ki, nem cukros létyókkal,
  – és meggyőződésem, hogy a probiotikum rendszeres szedése is a várandósságom alatt, hozzájárult ahhoz, hogy ne hízzak el.

  Első babánknál nem figyeltem erre, mert én is azt olvastam, hogy 12-14 kg hízás teljesen megengedett, csak azt felejtettem el, hogy akkor sem tartoztam a súlyfelesleg nélküli nők közé. Meg is lett az eredmény, akárhogy igyekeztem 69kg alá nem ment a mérleg nyelve.
  Első terhességem alatt is jól éreztem magam, de a második alatt teljesen felszabadult voltam, még az utolsó hónapban is simán lesétáltam az 1-1,5 órás sétánkat és azóta is érzem, hogy minden sokkal könnyebb.
  Most 60kg-ról indultam, s tudom, most már csak 1 kg-ot hízni kóros lenne, de nem szeretnék újra a 70-esek táborába kerülni.

  Szóval, hízni lehet, és kell is, de mindenkinek oda kell figyelnie magára, mert nem biztos, hogy egy egyébként is 10-15kg súlyfelesleggel rendelkező nőnek fel kell szednie még 12-t, mert ezt írják a szakkönyvek.

  Üdvözlettel:
  Nagy Jánosné (Kati)

 15. Nos, Kedves “hozzámszóló” :-))…azt hiszem, úgy rendesen félreértetted, amit írtam.

  Sebaj.

  További szép napot kívánok Neked, s minden idelátogatónak!

 16. Szia Ági!

  Én mindkét fiammal 20 kg-ot híztam 🙁 persze ez nem túlzottan érdekelt a gyerekek 4,5 kg-osak voltak és egészségesek a melleim méreteket nőttek és annyi tejem volt, hogy csuda:)
  Zavarni akkor kezdett, amikor visszamentem dolgozni a nádszálderekú kolláganők közé!
  Szörnyen nehezen grammonként küzdöttem a két gyerek között és a második után a kilókkal több-kevesebb sikerrel.
  Most lassan 20 hetes terhes vagyok a 3. babánkkal, majdnem 10 kilót fogytam, persze 95 kilóból volt mit leadni, de már így is kezdtem aggódni.De már két hete úgy látszik tartom a súlyom és láthatóan folyamatosan változik az alakom. A combomról és a fenekemről eltűntek a hurkák és az úszógumim helyett formás “kismamapocak” alakul. A “fogyás” ellenére a nadrágjaimba már most nem férek bele 😉
  Köszönjük, hogy vagy nekünk. Jó egészséget nektek.
  Üdv.: Nóra

 17. Király Andrea,

  Igen, joga van olyan életmódot választani amilyent akar, de azt tegye otthon a zárt ajtók mögött és ne a médiát felhasználva tönkretenni más kismamákat!!! Azzal,hogy már a terhességben is csak a test külalakja számít,nem pedig maga az állapot. Ma már nincs úgy, mint 20-30 éve,hogy kettőhelyetteszek, legalábbis ritkán látok túlsúlyos kismamát. Az a szerencsétlen gyerek még ki sem bújt és már ott volt a média minden hol. Még a szülőszobában is. Hát már semmi sem szent?
  Az a két ember a gyerekeiből ugyanolyan terméket csinál, mint az ételeikből!!!!!
  Alkati kérdés a hízás. Maradjuk ennyiben. Példát lehetne venni a Béres házaspárról, jobban mint erről a két álszent tudorról!!!! Náluk a gyermek nem termék!

 18. Kedves Ági!

  Nagyon jól nézel ki. Nincs is szebb a boldog várandós nőnél!
  Valószínűleg mindenkinek más-más véleménye és tapasztalata van arról, hogy mennyit hízhat a terhesség alatt a kismama.
  Az első két terhességemnél nagyon vigyáztam a súlyomra, mert a nőgyógyászom (áldott emlékű Hirschler Imre)azt mondta, hogy egy nő több gyerek után is maradjon csinos. Ebben teljesen igaza volt.
  A harmadik tehességet boldog gyönyörűségként éltem meg és be kell vallanom, hogy a súlyomra egyáltalán nem vigyáztam. Sőt eléggé el nem itélhető módon még vörösbort is ittam, amit sem előtte, sem utána nem tettem meg.
  Egészséges kislányt szűltem és hamarosan ismét belefértem a farmeromba.
  Igaza van Líviának, hogy a “szupermami” ideálok csak torz énképet alakítanak ki a fiatal és tegyük hozzá az idősebb nőkben is.
  A lényeg, hogy babánk egészséges legyen és mi érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük