Ági szülés utáni fogyás naplója 6. – Vigyázz, kész, böjt!

Ma hamvazószerda, holnap torkoscsütörtök, aztán kezdődik a testi-lelki megtisztulást elősegítő 40 napos böjti időszak, amely Húsvétig tart. S bár a böjt alapvetően nem fogyásra szolgál, viszont “kellemes mellékhatásként” néhány kilónak is búcsút inthetsz, ha belevágsz. Mivel ez pont “projectünkbe vág”, ha lehetőséged van rá, használd!
Azt viszont nem árt tudnod, hogy a böjt – amelynek során rengeteg testi-lelki méreganyag szabadulhat fel –  eléggé igénybe veszi a szervezeted, ezért érdemes rákészülni! Vigyázz, kész, böjt!Hogyan böjtölj hát biztonságosan?

Pályakezdő edzőként egy léböjtkúrákat kínáló vendégházban volt szerencsém dolgozni, ahol rengeteg vendég megfordult. 10 naponta sok-sok új emberrel találkoztam, így  azt is alkalmam volt megfigyelni, mi mindennel jár együtt a böjt és ki hogyan reagálja le.

Ezért mondhatom, hogy komolyan böjtölni (értsd: csak gyümölcs-és zöldségleveken, gyógyteákon élni 10 napig – 2 hétig és keserűsóval méregteleníteni) a legjobb elvonulva és felügyelet mellett, mert a tested nem várt reakciókkal szolgálhat! Nagyon sokan fejfájással küzdöttek, de volt, aki folyton izzadt, vagy gyengének érezte magát. Ez természetes, hisz a szervezet “tonnányi” méreganyagtól szabadul meg, így a böjt  végén nem csak szó szerint, de képletesen is kilókkal leszel könnyebb, megkönnyebbülsz (milyen szép a magyar nyelv:))! Ezért nagyon fontos, ha bármilyen krónikus betegséggel küzdesz, soha ne kezdj bele egyedül, a saját szakálladra böjtbe – fő a biztonság és a szakértő felügyelete!

Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű nagyböjt a napi mókuskerék hajtása közepette nem kivitelezhető – ehhez nyugalom, félrevonulás, befelé fordulás és befelé figyelés szükségeltetik. Ha nem tudsz eljönni szabadságra, hogy böjtölj és folyton körülötted a Család, lehet, hogy csak csalódást okozol magadnak, ha nem tudod betartani …

Hogyan profitálhatsz mégis a böjti időszakból?

Kövesd az “apró lépések-apró vállalások” taktikáját :)! Az egyik Vendégem mesélte pl. hogy az ő 8 éves kisfia tavaly böjtkor önként lemondott a számítógépezésről (nekem is van egy 12 éves fiam, úgyhogy pontosan tudom, hogy ennek a korosztálynak ez mekkora áldozat!), majd az 1. hét után a kikapcsolt gép előtt üldögélve-vágyakozva gyakran kérdezgette, meddig is tart még ez a böjt 🙂 … De tartotta magát az adott szavához, ami nagyon nagy dolog! Tartást ad és büszke lesz az ember, ha megcsinálja!

Szóval, vállalj be Te is ilyen aprónak tűnő, de Neked sokat jelentő dolgokat, amelyek feladása, vagy önmagadtól történő megvonása testi-lelki egészséged jobbulását szolgálja, pl.:

 • fogadd meg, hogy erre az időszakra – teljesen vagy részlegesen – felhagysz kedvenc “élvezeti szered” fogyasztásával. Én ünnepélyesen megfogadom, hogy lemondok az ebéd utáni kávémról!
 • ha szereted a húsokat, vállalj be néhány – mondjuk 3 – teljesen húsmentes napot a héten
 • ha nagyokat szoktál vacsorázni, fogadd meg, hogy a böjti időszakban (vagy annak valamely részében) csak gyümölcsöt eszel vacsira
 • ha amúgy nem jut időd egyáltalán a mozgásra, ígérd meg magadnak, hogy mindennap – na jó, minden 2. nap 🙂 – sportolsz valamit, mondjuk egy kis Pilates pont megteszi 🙂 (amúgy a mozgás az egyik legjobb méregtelenítő!)
 • rendelj el magadnak információ böjtöt! A mai társadalom egyik fő jellemzője az információ – sokszor teljesen felesleges adat – habzsolása! Nem véletlen, hogy a sok negatív impulzustól és hírtől még az is terhelve érzi magát lelkileg, aki amúgy nem pesszimista beállítottságú! Szabj gátat pl. a netezésnek, tévézésnek és figyeld meg, hogyan könnyebbülsz meg fokozatosan! Részemről vállalom, hogy este 6 után nem ülök gép elé (ez egy  nagyon nagy vállalás, mert a 3 gyerek mellett általában ilyenkor jut némi időm erre – most majd jól átszervezem :)!)
 • ha megteheted, iktass be egy hosszú hétvégés böjtöt pl. csütörtök délutántól vasárnap estig. Ha ilyen miniböjtöt folytatsz, akkor is mindig legyen egy rávezető időszak és egy visszaszoktató időszak, amikor gyümölcsöt-zöldséget, barna rizst fogyasztasz, ne rögtön ugorj fejest a “lébe” …

Részemről a böjt egyik lényegének – a megtisztulás mellett – azt tartom, hogy az ember képes megtartani a magának tett ígéretét! Ez sikerélményt okoz, növeli az önbizalmat és jó érzéssel tölt el! Felesleges olyat bevállalnod, amiről már a kezdet kezdetén tudod, hogy nem fog menni … Ha viszont képes vagy betartani, joggal leszel büszke magadra és újult erővel, energiától és tettvágytól duzzadva nézhetsz a tavasz elébe :)!

Tehát, vigyázz, kész – és ami belefér – böjt :)! Sok sikert hozzá!

Bátorító gondolatok: helyett egy kis jókedv, nagyon aranyos :): http://www.youtube.com/watch_popup?v=yEH4Yum4nN4

Még ezek is érdekelhetnek

8 válasz

 1. Csilla,

  Kedves Csilla,

  A kérdés remek :)!

  A böjttel kapcsolatban alapvető fontosságú és ezt hangsúlyoznom kell, hogy célja NEM A FOGYÁS, hanem a méregtelenítés. Vagyis fejben ezzel kell nekifutni a dolognak …

  Valóban így van, hogy az embernek minden nap be kell vinnie az alapanyagcsere értéknek megfelelő kalória mennyiséget, amit a napi rutinhoz igazítunk, úgy számoljuk ki. Böjt során a szervezet viszonylag hamar “kapcsol”, hogy itt most nem jön a kaja és elkezd a zsírraktárakban felhalmozódott zsírsavakhoz nyúlni. Egyébként innen – mármint a zsírraktárakból – szabadulnak fel a méreganyagok is; a szervezet ide száműzi őket, jó távol a létfontosságú szervektől, mert itt nem okoznak olyan nagy galibát.

  A válasz tehát a kérdésedre: okozhat jo-jót, ha az ember úgy fogja fel, mint egy fogyókúrát, majd böjt után hazamegy és elkezd “zabálni”. Nem okoz jo-jót, ha betartja a böjt szabályait: lenyugszik lelkileg, lelassul, méregtelenítés a célja és hazamenve is megmarad a mértékletesség mellett – ezenkívül a mozgás az élete részét képezi.

  Nagyjából ennyi :)!

 2. Sződiné Judit(Csuti),

  Kedves Judit,

  Nem vagyok böjt specialista, ezért erre a kérdésre a pontos választ nem tudom, hülyeséget meg nem akarok mondani csak azért, hogy valamit mondjak… Ráadásul azt gondolom, hogy ez nagyon egyéni: függ a testsúlytól is, meg az általános egészségi állapottól (az asztma is befolyásolhatja)

  Mindenképp próbálj egy böjt-specialistával, vagy orvossal konzultálni. Nemrégiben olvastam egy cikket a káli vendégházról, amelyet dr. Sövényházi Ilona vezet – ide böjtölni járnak az emberek. A doktornő nagyon szimpatikus és nagyon érti a dolgát. Ide lehet neki írni böjttel kapcsolatos kérdésekben: sovi2@widenet.hu

  Remélem, ez segít :)!

  Szép napot Neked: Ági

 3. Szia Ági!
  Én a böjt alatt 1 nehéz dolgot fogadtam meg.(számomra nehéz!)Húsvétig nem eszem édességet!! Se csoki, se süti.A 4 gyermekemnek már sütöttem és tök jó volt megállni, hogy nem eszem belőle.Mazsolát, almát, répát beszereztem, így ha kívánós leszek, ezekhez nyúlok…
  A 6 éves kisfiam a lekvárról mondott le, annyira édes…
  Sok sikert mindannyionknak…bár én az ideális 60 kg-t elértem,az alakformálás rám fér…
  üdv:Bözse

 4. Kedves Ági! Évek óta olvasom az írásaidat. A legtöbb dolgot az egészséges életmódról Tőled tudom. 4 féle Agi-pilates dvd boldog tulajdonosa vagyok. Van egy kérdés ami már egy ideje foglalkoztat, csak még nem vettem rá magamat, hogy megkérdezzem. Ez a cikked jól jött, hogy ezt a hiányosságot pótoljam. Azt már többször megírtad, hogy a szervezetnek szüksége van egy minimális kalóriabevitelre, hogy ne kezdjen el teljes gőzzel tartalékolni. Ezen elv alapján egy lébőjt kúra válthat ki jo-jo effektust? Mert hát ugye a zöldség levek meg gyógyteák nem túl sok kalóriát tartalmaznak… Nem hiszem, hogy fedezni lehetne vele a napi szükségletet. Mennyi idő kell a szervezetnek, amíg azt mondja, hogy na most vészhelyzet van és inkább tartalék üzemmódba kapcsol?

 5. Szia Ági!

  Imádom olvasni az írásaidat! Remélem egyszer valamelyik táborodba is sikerül eljutni!! 🙂

  Üdvözlettel:Andi

 6. Kedves Ági!

  Nagyon inspiráló, amit írsz! És az benne a legjobb, hogy nem radikális, betartható – akár még nekem is sikerülhet!
  Köszönöm:
  Helga

  U.i.:A biztató videó pedig fergeteges és mozgásra hív!

 7. Szia!
  Naponta mennyi keserűsó fogyasztható? Én asztmás vagyok!
  Kérném a segítségedet?
  Köszönettel: Judit

 8. Szia Ági!
  Rendszeres böjtölőként nagyon örülök, hogy írtál a böjtről. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy természetesen aki még szoptat, eszébe se jusson most böjtölni! Én sem teszem, de már alig várom, hogy újra belefoghassak a böjtbe, valamikor… Nagyon felszabadító érzés 🙂
  Üdv.: Ági
  u.i.: Remélem, holnap láthatom a CsaládBarátot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük