Elrettentő jövőkép – valóság 20 éven belül?

A helyzet komoly – de tán nem reménytelen. A kutatók is taktikát váltottak, úgy látom. A verbális riogatás helyett a vizuális emberiséget olyan látvánnyal kínálják meg, amitől ha nem fakad sírva és retten meg, akkor semmitől!

Megalkották ugyanis Emmát – akire elsőször rápillantva a hideg futkosott a hátamon: Te Szűz Anyám! Tényleg így fogunk kinézni 20 éven belül??! 

 

Emma ugyanis a jövő irodai dolgozója. Az életnagyságú babát elrettentésül alkotta meg egy csapat kutató, William Higham jövő-és viselkedéskutató vezetésével.

 

Méghozzá nem a hasukra csapva. Hanem egy 3 000 német, francia és brit irodai alkalmazott bevonásával készült felmérés eredményeire alapozva. Amely eredmények már most sem túl bíztatók: a válaszadók 50%-a panaszkodott folyamatosan irritált, gyulladt szemekre, 48%-a fej-és hátfájásra.

Az íróasztal feletti napi 8 órás görnyedés és a számítógép képernyőjének bámulása az alábbi “szexi” tulajdonságokkal ruházza majd fel Emmát, aki bárki lehet, aki megfelel fenti paramétereknek:

– púpos, fájós hát
– elöl hordott fej (és az ezzel járó sok-sok fejfájás)
– véreres szemek, ijesztő tekintet
– stressz-függő ekcéma
– duzzadt, ödémás végtagok
– mozgáshiányból fakadó túlsúly

Persze, a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ez a “worst-case scenario” – vagyis a legrosszabb végkimenetellel rendelkező lehetőség, abban az esetben, ha valaki tényleg mindnt rosszul csinál!

Ha belegondolok, hogy a mostani ifjú generáció mit össze görnyed a – néhány hónapja a helyzetet csak súlyosbító online – suliban és utána hazatérve a kütyüjeik felett – hááát … azért az is megérne egy misét, hogy miért van szükség arra, hogy egy tini diák délután 3-ig üljön az iskolában, hogy utána hazaérve megbirkózhasson azzal a házi feladat mennyiséggel, amivel szinte lehetetlen – szintén ülve … (iskolás gyerekek Édesanyjaként tapasztalatból beszélek) Mintha soha senki nem hallott volna az „ép testben ép lélekről” (amit én szeretek inkább edzett testben edzett lélekként emlegetni), vagy a „jó tanuló – jó sportoló” koncepcióról …

A mozgás ugyanis agyépítés is (ezt nem én mondom, hanem többek között Joseph Pilates!), a kognitív és idegrendszeri funkciók egyértelműen fejleszthetők vele. Hogy a pozitív, a véredben a mozgás hatására meginduló biokémiáról már ne is beszéljek …

A tested mozgásra lett teremve. Ha ezt nem fogadod el és kezded el használni „őt” ezzel a nagyon egyszerű ténnyel összhangban, EZ a jövő vár … 20 év múlva így fog kinézni egy átlag irodai dolgozó. Ugye, Te is fárszt kapsz tőle? Nyilván okkal sarkították ki ennyire a kutatók a látványt – meglovagolva a kommunikáció egyik fontos szabályát: ha nem figyelnem a mondanivalódra, tedd nagyon “valamilyenné” … pl. humorossá, vagy sokkolóvá. A mi témánkhoz, úgy tűnik, ez utóbbi jobban passzol …De nagyon fontos, amit most írok: mondhatsz NEM-et! És elkezdhetsz TUDATOSAN olyan életet élni, hogy parányi veszélynek se érezd magad kitéve! Asszem, most már érted, miért van szükséged a Pilatesre – még sokkal jobban, mint valaha!
Az elmúlt 1 év home-officát is figyelembevéve …

Neked mi a véleményed a jelenségről? Meg tudjuk még fogni ezt a tendenciát? 

Én azon vagyok … és fel a fejjel, amíg engem látsz 🙂!

Puszi: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

4 válasz

 1. Szia Agi,
  Te 20 evrol beszelsz, de a valtozasok mar itt lihegnek a hatunkba. Es az emberek alszanak, nem veszik eszre, hogy egyszeruen a letezesukrol van szo, ezt az egeszseguk, immunrendszeruk leepiteserol van szo (covid, vakcina, tesztek). Most, mint eddig soha, a legfontosabb, hogy vedjuk az egeszsegunket a kulvilaggal szemben, amely ellensegkent lep fel es el akarja pusztitani az emberiseg felet. Az en eletfilozofiam: ne nyuljon senki az immunrendszeremhez, ne akarjon vakcinazni olyan szerrel, amelyrol senki (de lehet, hogy OK, ott fenn) sem tudja, milyen genmutaciokat teremt. Mint meg soha fontos a Te uzeneted, hogy eljunk egeszsegesen, ne hagyjuk magunkat hulyiteni a mediaval. Koszi a sok tudast, ismeretet, MEG MINDENT.

  1. Nagyon szívesen, Évikém :)! Az egészség és a tudatosság üzenete fontosabb, mint valaha! DE… segíteni csak azon tudunk, aki 1.) észreveszi, hogy bajban van, 2.) ki akar kerülni belőle és “hagyja” … (mi több, Ő kezdi el keresni azokat a Közösségeket, amelyek segíthetnek neki)

   Tudod, hogy én több, mint 15 éve mondom a magamét :)! Sebaj, Dr. Bruce Lipton 30 évig csak mondta-és-mondta a magáét, mire elkezdtek odafigyelni rá … a változást, az “ébredést” nem lehet megakadályozni. Késleltetni igen, de aminek eljön az ideje, annak eljön az ideje!

   Puszillak!

 2. Kedves Ági!
  “Nem ér a hozzászólásom”
  75 éves, “rákcsipett “külsős” vagyok.
  Irodalmár, nyelvtanár.
  Tetszik a körleveled tömör, motiváló stílusa.
  Nem szeretnék “Emma” lenni.
  Figyellek Benneteket.
  Hátha van valami, ami nálam is működik.
  Szeretettel üdvözöl: Kósáné Julika

  1. Kedves Julika,

   Köszönöm :)! Örülök, hogy velem vagy! És használj bármit a leírtak közül, amiről úgy érzed, segíthet!

   Szeretettel: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük