Forma-Tervező: Instant “receptek” az egészséges táplálkozáshoz

Egészségesen táplálkozni mindnyájan szeretnénk – csakhogy ez nem is olyan egyszerû, mint ahogyan 1. pillantásra tûnik! Honnan tudhatod, hogy mikor táplálkozol egészségesen? A média, az élelmiszergyártól ontják az üzeneteket és szegény vásárló csak a fejét kapkodja ebben a hangzavarban! Igazából én sem irigylem magunkat! Mennyivel könnyebb dolguk volt dédanyáinknak: megtermelték a kiskertben a maguk kis zöldségét-gyümölcsét, levágták a tikot és otthon sütötték a kenyeret :)… És legalább tudták, mikor mit esznek.

Nekünk minderre se idõnk, se kedvünk, se tudásunk, se kiskertünk … (csak hogy néhányat soroljak fel a lehetséges akadályozó tényezõk közül). Viszont amit meg akarnak etetni velünk, az botrány! Hogyan igazodj ki ebben a dzsungelben? Mit mivel helyettesíts? Hogyan védd meg Magad a túlevéssel szemben? Az alábbi néhány válasz errõl szól …

1.) Kávé – az örök dilemma

Miért ragaszkodunk annyira a napi kávéadagunkhoz és miért olyan nehéz leszoknunk róla? Önmagában a kávébab, ha elrágcsálod (10-15 szemet belõle), tényleg serkentõ hatással bír, s mivel fokozatosan, finoman szívódik fel, ezért ez az élénkítõ hatása hosszantartó. A kávéval az igazi probléma nem is a koffein, hanem a csersav tartalma, illetve az, hogy a sejtközi vizet köti meg, ezáltal a sejtjeid különbözõ méreganyagokat kezdenek tárolni.

A kávé úgy, ahogyan a legtöbben általában fogyasztjuk – sok tejjel, cukorral – igazi “gyilkos”!

Ha imádod a kávét és nem tudsz, de nem is akarsz leszokni róla, legalább az alábbi “módosításokat” végezd el kávéfogyasztási szokásaidban: a tehéntejet – aminek az égegyadta világon semmi köze sincs már a valódi tejhez – cseréld fel valamilyen növényi alapú tejre, pl. rizstejre, zabtejre. A fehér cukor helyett – amit TÉNYLEG iktass ki az életedbõl – édesítésre használj mézet, vagy sztíviát (stivia növény levelébõl készült természetes kivonat), amely 30x édesebb, mint a cukor, de sem cukrot, sem kalóriát egyáltalán nem tartalmaz.

Kávéd legyen minél “rövidebb”, nem kell bele sok tej! Ha pedig úgy döntesz, megpróbálod csökkenteni a fogyasztásod, viszont arra, hogy friss légy, szükséged van, próbáld ki a citromos vizet! A Bombanõ születik! Klub tagjainak nagyon bevált :)! Egy nagy pohár vízbe csavard bele fél citrom levét és idd meg! Egyáltalán nem savanyú, elveszi a kávéivástól a kedved és valóban frissít!

A citrom egyébként is egy nagyon értékes gyümölcs: erõteljes lúgosító hatással bír a szervezetedre (míg a kávé pont ellenkezõleg: nagyon savasít), s azt tudod, ugye, hogy savas szervezetben soha nem indul meg a fogyás, sportolj bármennyit!

2.) Mennyit ehetek? Hogyan számolhatom leghatékonyabban a kalóriákat?

A gyomrod 2 összeszorított ököl nagyságú. Ezt mindig képzeld el, amikor már azt érzed, hogy tele vagy, de még “az utolsó falatot meg kéne enni…”.
A kalóriákat meg, könyörgöm, ne számolgasd! Tök felesleges!

Egy életet képtelenség úgy leélni, hogy méricskéled a kaját és állandóan kalóriákat számolgatsz – agyrém!!! Az evés egy élvezeti forrás – tehát élvezd! De tudj megállj!-t parancsolni Magadnak! Tudod, 2 összeszorított ököl – ne akarj 2 focilabdányi kaját belegyömöszölni!!!

És ha kitapasztaltad, hogy mennyi az az annyi, akkor NE EGYÉL TÖBBET!!! Nem feltétlenül a kalóriák jelentik a legnagyobb veszélyt: sokkal inkább számít az, hogy mondjuk 2 azonos energia mennyiséget tartalmazó étel közül melyik hogyan szívódik fel a szervezetedben és milyen reakciókat indít be (nagyon más lesz egy gyorséttermi gyorskaja és egy zabkása esetén …)

Még egy fontos dolog: egyél lassan, rágj alaposan! Így a tápláléknak van ideje leérni a gyomorba, lassan emésztõdni és az étvágy központod az agyadban is telítettet fog jelezni! Amikor gyorsan eszel, az agyad még mindig azt jelzi, hogy éhes vagy (hisz a tápanyagokat a gyomornak nem volt ideje elkezdeni megemészteni), így biztosan túleszed majd Magad!

FONTOS! Igyál gyakran és sokat! Hülyén fog hangozni, de nagyon gyakran összekeverjük az éhséget a szomjúsággal! Azt hiszed, éhes vagy, benyomsz egy adag kaját, közben lehet, hogy csak meg kellett volna innod egy nagy pohár vizet (ami, ugye, nem hízlal)!

Ha mindezt megteszed, sõt, rendszeresen sportolsz is, mégse akarnak olvadni a kilók – akkor mélyebbre kell ásni és megkeresni a lelki okait annak, hogy mi miatt “nem enged” a szervezeted? Miért “szigetel le” Téged a hájréteggel a világtól? Ehhez elképzelhetõ, hogy szakember segítségét kell igénybe venned …

3.) Mi legyen a csokival?

A csoki nem feltétlenül rossz! A mértéktelen csokievés és nassolás legyen a mumus… Audrey Hepburn pl. minden nap elfogyasztott egy kockányi nagyon jó minõségû csokit. Ha meg tudsz állni egy kockánál, inkább tedd Te is ezt, mint hogy kampány jelleggel táblaszám fald!

Így a csoki tán kikerül a “tiltott gyümölcs” kategóriából és többé már nem jelent akkora kísértést Számodra!

Jó tanács: kezdd el vezetni táplálkozási naplódat, amelybe írj bele mindent (tényleg MINDENT), amit 1 nap alatt megeszel. A falatkákat, utólag bekapott kaját is! (általában itt van az eb elhantolva :-))! S írd azt is, mely étkezés után milyen az energiszinted és a hangulatod. Érdekes dolgok derülhetnek ám itt ki 🙂 …

4.) Gyilkos ételeink …

Van néhány, amirõl – ha nem csak hitegetni akarod Magad, hogy Te egészségesen táplálkozol … – tényleg le kell szoknod! Persze, nem egyszerre: inkább lépésrõl-lépésre … Ezek: finomított liszt és cukor, szénsavas üdítõitalok (el sem hinnéd, mennyi kárt okoznak, de erre majd egy másik cikkben visszatérünk …), margarin.

Ha teheted, végy egy kenyérsütõ gépet és otthon, minõségi alapanyagokból Te süsd meg a kenyeret! Ez lehet egy igazi családi program is …

Ennyi volt a “Jelentés a Bombanõ Klubból” az 1. hét eseményeirõl :-)! Remélem, 1-2 azonnal alkalmazható tippet Te is kaptál belõle! A Bombanõk már használják 🙂 …

S ha a táplálkozás már OK, csak egy kis jólesõ mozgásra vágysz mellé, akkor ismerkedj össze ” Pilates 13″ DVD-vel, amelynek 5 db 13-16 perces blokkja gondoskodik arról, hogy otthon máris belekezdj – még akkor is, ha nem most volt, hogy utoljára valamit sportoltál :-)! Végezd ezeket a programokat heti 3-4 alkalommal, s alapozd meg nyári formád… (Kezdd mindjárt az oldalt található gyakorlatokkal, amelyek szintén innen valók :-)!
Nézz bele!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük