Forma-Tervező: Intimszféra – attól, hogy a fejed a homokba dugod, még Téged is érinthet …

Milyen érdekes, hogy van a testedben egy olyan csatorna, amelynek “bemeneti” részét a legtöbb nő előszeretettel még ki is festi, míg a “kimeneti” rész puszta említése pironkodásra késztet! Igen, a tápcsatornáról, a szájról és a végbélnyílásról van szó …

Miért van az, hogy az “alsó ajkunkat” – és annak izmait – simán hanyagoljuk és csak a felsőre, a látszatra adunk?

Pedig “odalent” ugyanolyan harántcsíkolt izomszövetből álló, ebből kifolyólag akaratlagosan működtethető izmaink vannak, mint az arcunkon, vagy a karunkban! Tudnod kell róluk, meg arról, hogyan működnek, mert egyszer sak azt veszed észre, hogy nem tudsz úgy nevetni, vagy tüsszenteni, hogy ne csöppenjen … Ha viszont tudod, hogyan működtesd és tartsd karban őket, nyert ügyed van!

1.) Egy kis anatómia …

A medencealapi záróizomzat, vagy egyszerűbben a gát rendkívül nagy terhelésnek kitett területe testednek – ebből fakadóan elég sérülékeny is!

Gondolj csak bele: a medencealapodon van egy alig tenyérnyi terület, amelyet egy háromrétegű, vízszintesen elhelyezkedő izomlap zár le, amely feszesen helyezkedik el a határoló csontok között, mint egy sodrony. Ezek a rétegek részben egymást fedik, részben egymás felett elhelyezkedve, egymásba csavarodva kapaszkodnak össze. Ideális esetben ezek az izmok feszesek, a “használat” során, és az edzés hiánya miatt viszont fokozatosan veszítenek erejükből, ruganyosságukból! Egész nap – kivéve amikor fekszel – rendkívül nagy, függőleges irányú terhelésnek vannak kitéve, hisz rájuk nehezedik a teljes belső “berendezésed”: belső szerveid, beleid súlya (kismamáknál vedd hozzá a magzat és a megnövekedett méh súlyát)! És ugye, ezt a többrétegű izomszerkezetet fúrja át a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás…

És most képzelj el egy törött lábat, amelyről 6 hét után lekerül a gipsz (nekem volt ilyenem – majdnem sírva fakadtam, mikor megláttam a bal-és jobb vádlim között a különbséget!!!). Azok az akaratlagosan működtethető izmok, amelyeket nem használunk – vagy azért, mert nem tudjuk, mint a begipszelt láb esetén; vagy mert senki nem tanította meg, hogy azok ott vannak és igenis edzenünk kell őket, ha azt akarjuk, hogy megőrizzék eredeti formájukat, mellyel elláthatják azt a funkciót, amiért a Jóisten oda teremtette őket – bizony elsorvadnak!

A medencealapon szinte észrevétlenül. Amikor már észrevesszük, mert megjelennek a tünetek, bizony nagyobb a baj, mint gondolnád! És ne hidd, hogy azért, mert Neked nincs problémád – most még – a sorvadás máris nem kezdődött el, hacsak nem edzed ezeket az izmokat!

A hátfájás is mikor jön elő? Amikor a mély gerinctartó izmaid annyira elgyengültek már, hogy felborult az izomegyensúly …

Hé! Hát akkor van valami közös Pilates és intimtorna között? Abszolút…

2.) Vajon mi a hasonlóság Pilates és intimtorna között?

Mindkettő a MÉLYIZOMZATOD erősíti, dolgoztatja oly módon, hogy az ott elhelyezkedő izmaid képesek legyenek élettani funkcióik ellátására. Ehhez viszont anatómiai szerkezetüket kell megőrizned – ezt pedig egyetlen úton-módon lehet: edzéssel!

Az is közös bennük, hogy igen látványos eredményeket érhetsz el velük, még akkor is, ha már elég nagy a baj!

Sőt, mondok még valamit, mielőtt felkiáltanál, hogy “akkor most Pilates-ezzek, meg intimtornázzak is?”

3.) Tudtad, hogy a medencealapi záróizmok részei az Erőközpontnak?

Pedig bizony ám! Mindig végigfut a hátamon a hideg, amikor Joseph Pilates-re gondolok és arra, hogy mekkora géniusz volt az “Öreg”! Gondolj csak bele, már az 1920-as, 30-as években olyan holisztikus szemlélettel közelített az emberhez, amilyet ma sok orvos megirigyelhetne (tisztelet a kivételnek)!

Hogyan? Hát az Erőközpont nem csak a hasizmokból áll? Dehogy! Az Erőközpont, amely minden Pilates gyakorlat lényege, rengeteg izomcsoportból tevődik össze! Persze, beletartozik az összes hasizom (haránt, ferdék, egyenes), a mély hátizmok a derékszakaszon, a csípőhajlító izmok, a négyszögű ágyéki izom (tudtad, hogy Neked is van olyanod :-)? “Ő” is mélyizom, méghozzá a fő oldalhajlító); felülről a rekeszizom zárja le; míg alulról – tadám! – a medencefenék záróizomzata, a farizmok és a belső combizmok támasztják alá!

Vagyis ha megtanulod használni az Erőközpontod, máris intimtornázol is :-)! Így 2 legyet üthetsz 1 csapásra! Persze, nem árt megtanulni az intimtorna módszert sem – a Kriston intimtorna nekem is rengeteget segített a 2. gyermekem megszületése után – hisz úgy még tudatosabbá válhat a dolog!

4.) Így védd a gátad! – Néhány gyakorlati jó tanács, hogy addig se terheld túl a gátad, amíg el nem kezdesz Pilates-ezni, vagy intim tornázni :-)!

  • ha sokat ülsz, néha állj fel! Ilyenkor a felsőtested súlyát ráterheled arra a bizonyos tenyérnyi területre és az azt lezáró izomra, így a vérkeringés és a tápanyag ellátás csökken e területen. Ha felállsz néha, szó szerint “fellélegzik” a gátad!
  • ébredéskor ne pattanj ki az ágyból! Inkább fordulj az oldaladra és onnan felgördülve, óvatosan ülj fel! Ébredéskor ugyanis izmaid még laza, elernyedt állapotban vannak. Most képzeld el, hogy erre a kilazult, tónustalan gátizomra rögtön “rányomod” a törzsed, belső szerveid súlyát! Ne tedd, mert süllyedés lehet a vége!
  • a Pilates állás tökéletes a gátad védelme szempontjából! Vagyis “csak” ezt kell megtanulnod! Egyébként is figyelj a testtartásodra: akár állásban, akár ülésben, hisz a görbe tartás eredményeképp nincs elég hely a hasüregedben a belső szerveid számára, így azok lefelé nyomódnak … Innen nem kell folytatnom, ugye?
  • ne cipekedj sokat! Hiába, a női test nem arra teremtetett, hogy Te nehéz dolgakat emelgess, netán tartósan hurcolj! Erre vannak a fiúk! Ilyenkor megint mi történik? Nő a hasi nyomás, amit ha nem támaszt alulról erős gátizom – márpedig ha nem edzed, nem támasztja – a belső szervek megint lefelé indulnak el… Inkább kérd meg a párod, hogy segítsen :-)!
  • igyekezz lefaragni a túlsúlyból, főleg, ha az 5-6 kg-nál nagyobb! Ilyenkor ugyanis a zsír a belső szervek falára is rakódik, növelve ezzel a belek, belső szervek súlyát, vagyis megint csak nő a nyomás a gáton! Ha pedig körte típus vagy, aki combra hízik? Nem tudod úgy összezárni a 2 lábad, vagyis nem tudod a középvonalad felé behúzni rendesen a medencealapi záróizmokat …
  • tüsszentésnél, erős, tartós köhögésnél “kapcsold be” az Erőközpontod, hogy megvédd a gátad: sarkak összezárva, lábfejek kis V-be nyitva, farokcsontod meghosszabbítod a térded hátsó vonala irányába, farizmaid megfeszíted! Egyszerű, nem :-)?
  • fáradt vagy, vagy rosszkedvű? Érzelmi egyensúlyod felborulása – sajna – hatással van izmaid tónusára! Ilyenkor a külső testtartásod is más – ugyanez van a belső izmaiddal is; sokkal “összeesettebbek”, gyengébbek… Vagyis, pihenj és nézz meg egy vígjátékot! Gondoltad volna, hogy ettől is jobb állapotba kerülnek a gátizmaid???

Ha pedig szívesen kipróbálnád a gátizom erősítő Pilates gyakorlatokat, vagy szeretnéd megtanulni helyesen a Pilates állást, viszont nincs időd naponta órákat tornázni, a Pilates 13 – mindennapi Pilates-ed, napi 13 percben című Ági Pilates DVD Neked szól!
Nézz bele!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap