Forma-Tervező: Last minute mentőöv alakjukkal elégedetlen, elkeseredett nyaralás előtt állóknak!

A bikiniszezon elejéről ugyan már lemaradtunk, de ezekkel a gyakorlatokkal augusztusra garantált eredményt érsz el!

Te is mindig szép és szálkás hasra vágytál, de eddig nem “jött össze”? Már azt is elkönyvelted magadban, hogy Neked ilyen soha nem is lesz? Akkor van egy jó hírem! Számolj le a tévhitekkel, állj neki nyomban az alábbi Pilates hasgyakorlatoknak és hamarosan eléred, amire oly régóta vágyakoztál :-)!

Le a tévhitekkel!

  • “Ha sokat hasizmozom, lemegy a hasam.”: ugyan, miért tenné? Lokális fogyás nem létezik! A hasi zsírpárnák csakis egyetlen módon olvadnak le: ha több kalóriát használsz fel, mint amennyit beviszel! Ennek pedig legjobb módja, ha sportolsz (nem pedig halálra éhezteted magad) – méghozzá zsírégető célpulzus tartományban!
  • “Ha x felülést/hasprést/lábemelést csinálok, szép hasam lesz.” 100 év múlva, talán. A felülés és a hasprés hasizmaid legfelsőbb rétegét, az egyenes hasizmokat dolgoztatja – a laza, “puding”-állagú hasért viszont a legmélyebb rétegű izmok, a haránt hasizmok a felelősek! A Pilates-en kívül ezt egyetlen torna sem edzi. Következésképp ez a réteg – a Pilates-esek kivételével – mindenkinek gyenge!
  • “Ha körbefóliázom a hasam edzés közben, hamarabb lemegy róla a háj.”  Nehogy elhidd! Ömleni fog Rólad a víz, az biztos – így az illuzió mindenképp adott – de ugyan miért ürülnének ki ettől a hasi zsírsejtjeid? Felesleges bedunsztolnod magad!

Inkább állj neki ezeknek a hasgyakorlatoknak nyomban!

Térdhajlítás

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, mindkét térd hajlítva bent a mellkasodnál, kezek tarkón. 2 könyököd szélesen nyitva tartva emelkedj el a talajtól, a lapockád aljáig.

Végrehajtás: egyik lábad hajlítva leengeded a talaj irányába, lábujjad érinti a talajt. Hasizmaid mélyre bekanalazod, derekad a matracon. Váltva lábat cserélsz – mintha futnál a levegőben. Mélyről, az Erőközpontodból dolgozz! 8 párat végezz belőle!

terdhajl1terdhajl2

 

Páros láb nyújtás

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, mindkét térd hajlítva bent a mellkasnál. Lapockád aljáig emelkedj fel a talajról, mindkét kezed kívülről a bokádon. Tekinteted a köldöködön.

Végrehajtás: 2 karod nyújtsd a füled mellé, ezzel egyidejűleg 2 lábad nyújtva engedd le a talaj irányába (légy olyan, mint egy kifeszített gumiszalag). FONTOS!!! Csak addig engedd a nyújtott lábad a talaj felé, amíg derekad nem emelkedik el a talajtól! Majd a páros, összezárt lábat húzd vissza a mellkasodhoz, miközben karjaiddal félkört leírva azokat visszateszed a bokádra. Erőközpontod tartsd mindvégig mélyre behúzva! 6-8x végezd!

ttparos1ttparos2

Keresztező mozgások

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, mindkét térd hajlítva bent a mellkasnál. Lapockád aljáig emelkedj fel a talajról, kezek tarkón, könyökök szélesen nyitva.

Végrehajtás: törzsfordítással egyik könyököd a másik térd felé közelíted, miközben másik lábad kinyújtva azt a talaj felé engeded. Középre magasan tartva a törzsed jössz vissza, és forgatsz az ellenkező irányba, lábtartás cserével. Köldököd mélyre behúzva tartod a gerincedhez. Forgatáskor fújod, középen szívod a levegőt.
6-8 pár bőven elég lesz a ferde hasizmaidnak :-)!

tker1tker2

Dugóhúzó

Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, páros láb nyújtva a plafon felé és összezárva. 2 kar a törzs mellett, keményen támaszkodik a talajba.

Végrehajtás: páros lábbal kört írsz le a 2 vállad között, egyszer egyik, majd másik irányba váltva. (minden ismétlés után irányt váltasz) A végén egy picit elemeled a popsid a talajtól és csigolyáról-csigolyára engeded vissza a medencéd a talajra. FIGYELEM! A köröd sugara csak akkora legyen, hogy a derekad mindvégig lent tudd tartani a matracon. A mélyre “becuppantott” hasizmok ebben segítenek :-)! Nehéz gyakorlat …
3-4 pár elég lesz belőle!

tdugo1tdugo2

Ugye, érzed már a hasad? Végezd mindennap és nézzük az eredményt augusztusig
:-)…

 

És mi lesz a popsiddal??? Arra is van néhány tippem :-)!

A nők a hasuk után leggyakrabban a popsijukkal és a combjukkal szoktak elégedetlenkedni. Pedig ezek a testtájak viszonylag könnyen formálhatók – a hasadhoz képest mindenképp – ha rendszeresen időt szánsz rájuk!

Mitől függ vajon, hogy inkább “combosak”, avagy “hasasak” vagyunk-e, vagyis hogy hová rakódik az az “átok” felesleg? Nem csak a táplálkozási szokásaidtól és attól, sportolsz-e! Bizony, van benne genetika is jócskán – ez jó hír, nem? Neked is a meglévő adottságaidból kell a legtöbbet kihoznod – viszont ennek tudatában tényleg dolgozz magadon! Rád melyik forma a jellemzőbb?

  1. Alma-típus: akinek a felesleg a hasára rakódik. A veszélyesebb hízásfajta, hisz ilyenkor a zsír nem csak a bőr alá, a zsírszövetbe, hanem a belső szervek külső falára is lerakódik, növelve ezzel a magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, magas koleszterinszint, II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Honnan tudhatod, hogy “alma” vagy-e? Mérd meg a derék- és csípő kerületed, oszd el őket egymással – ha a derék/csípő hányadosod 0.85-nél (ha lány vagy), vagy 1-nél (ha fiú) nagyobb, akkor “rizikós” vagy! Mit jelent ez? Hogy a rendszeres testmozgás napjaid szerves része kell, hogy váljon! Mielőtt viszont belekezdenél bármibe is, mindig konzultálj egy edzővel, mit ajánl Számodra! Szükséges lenne táplálkozási szakembert is felkeresned és együtt kialakítanotok egy olyan étrendet, amely mellett nem “halsz éhen”, de nem is tetézed a problémát a helytelen táplálkozási szokásokkal!
  2. Körte-típus: akinél a felesleges csokik és sütik a combra és popsira rakódnak. Ez a fajta túlsúly nem oly vészes, inkább esztétikailag “bántó”!

“Fel is írok” Neked mindjárt néhány roppant hatékony Pilates gyakorlatot rá “ellenszerül”, végezd őket 8x mindkét oldalra naponta, s “csodát” látsz!

Oldalláb szériák:

Elöl-hátul: kiinduló helyzet: oldalfekvés, vállad a csípőddel egy vonalban, páros lábad tedd magad elé úgy, hogy felülnézetből bumeráng formád legyen!
Kivitelezés: felül lévő lábad emeld a csípőd vonaláig, majd rúgj előre 2x, aztán hátra 2x, jó hosszan megnyúlva lábaddal a csípődből. Medencéd függőleges és mozdulatlan, hasad mélyre behúzva. Végezd 8x mindkét oldalon!

agi_duplakep_1

 Fent-lent: kiinduló helyzet ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. Nyújtott lábad emeld a vállad irányába, térdeddel a vállad mögé célozva. Lefelé keményen told a lábad, mintha egy gumikarikát kéne összenyomnod a 2 combod között. Fellendítéskor medencéd ne essen hátra! 5-öt csinálj belőle!

agi_duplakep_2

Páros lábemelés: kiinduló helyzet marad. Emeld meg egyszerre a páros lábad, majd az alul lévő lábad sarkát csapkodd szaporán a felül lévőhöz. 8-10 ismétlés és garantáltan érzed majd a belső combod :-)!

agi_duplakep_3

Ha pedig szívesen kipróbálnád ezeket a Pilates gyakorlatokat, amúgy folyamatában, testtájak köré csoportosítva, és gyors eredményt szeretnél (viszont nincs napi 1 órád a tornára), a Pilates 13 – mindennapi Pilates-ed, napi 13 percben című vadonatúj Ági Pilates DVD Neked szól! 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük