Forma-Tervező: Tested “veszélyzónái”!

Nem, most nem az idegrendszeredre gondolok – bár biztos az “ő” helyzete sem egyszerű manapság :-)! Mi az, amit egy emberre nézve rögtön észreveszel?

Persze, hogy a tartása! Bár, ha jobban belegondolok, a “rongyokban lógó idegrendszer” is hatással van a tartásra: egy ideges, sok terhet a vállán viselő ember teljesen másképp tartja magát, vagy akár mozog, mint egy boldog, vidám!

Mit tehetsz hát a tartásodért?

1.) A látens “járvány”

A mozgásszervi megbetegedések a modern civilizációs társadalmakon járványként söprönek végig (hú, ez de szép, hivatalos mondat lett! még egyszer ha akarnám, se tudnám így összerakni! :-)). Ha fájt már valaha a hátad, vagy a derekad, tudod, miről beszélek.

A következőket nem árt, ha tudod:

  • A passzív mozgatórendszer (csontjaid, izületeid) – ha akarod, ha nem – kopik. Mindenkié – az enyém, a Tied is. Nem mindegy viszont, hogy hogyan és mennyire…
  • A mozgásszervi elváltozások alattomosak, mert sokáig semmi tünetet nem produkálnak. Az izomegyensúly felborulása, a kopások kezdetben tünetmentesek.
    Amikor fájdalmat érzel, az már régen rossz!
  • Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 80%-a szenvedett már életében legalább egyszer akut, vagy krónikus mozgásszervi panasztól.
  • A mozgásszervi megbetegedések “ezüstérmesek” a szív-és érrendszeri megbetegedések után – a táppénzes napok és rokkant nyugdíjazások leggyakoribb okai.
  • A mozgásszervi megbetegedések nagyon nehezen (vagy egyáltalán nem) gyógyíthatók, viszont nagyon hatékonyan megelőzhetők és a kopás lassítható!
  • Riasztó tény, hogy a 18 év alatti gyerekek 2/3-a tartáshibás, vagy ami még súlyosabb, már kialakult nála valamilyen degeneratív elváltozás (olvasd csak el az előző pontot megint)!

Most pedig nézzük azokat a területeket a testeden belül, ahol leggyakrabban fordul elő elváltozás és azt is mindjárt megtudod, miért! (lehet, hogy Neked is pont ott fájt?)

2.) Tested veszélyzónái

Testednek két olyan területe van, amely fokozott terhelésnek és ezáltal “veszélynek” van kitéve: ez pedig a medenceöv, és a vállöv. Vajon miért?

a.) A Medenceöv – alias Erőközpont

Nem ismerős Neked valahonnan ez a kifejezés :-)? A medenceöv pontosan magába foglalja azt a területet, ahol az embernek fájni szokott a dereka. Ahhoz, hogy megérthesd, miért is szokott fájni a derekad, kicsit anatómiáznunk kell – de csak röviden :-)…

A medenceöv 2 tál alakú csípőlapátból, 2 szeméremcsontból, 2 ülőcsontból és a két csípőlapát között hátul, a derekadnál elhelyezkedő keresztcsontból áll. A keresztcsontod kardinális szerepet játszik e csontos felépítményben, “ő” ugyanis – a keresztcsont-csípőcsonti izületen keresztül – kapcsolatban van a gerincoszlopoddal is! Ebből jól látható, hogy a medencéd bármilyen irányú megbillenése hatással lesz a gerinced formájára, annak természetes, 2-S alakú görbületére! Miért fontos a helyes, természetes medencetartás?

Mert az biztosítja, hogy gerinced ágyéki szakaszának előre irányuló görbülete a helyén van! Hogyan tudod megnézni, hogy megvan-e a helyes medencetartás?

A medencéd 3 csontos viszonyítási pontjának segítségével! Tapogasd ki a 2 csípőcsontod (hivatalos nevén: elülső fölső csípőtaréjt – ez az a csontocska, ami mindenkinek kiáll :-)) és a szeméremcsontod. Tedd össze a 2 mutató és hüvelykujjad egy háromszögbe és tedd rá a 2 kezed a csípőcsontokra, ujjaid a szeméremcsont felé nézzenek. Az összes ujjadnak egy síkban kell lennie, vagyis csípő-és szeméremcsontok egy síkban! Ekkor beszélünk természetes medencetartásról. S mi van, ha azt veszed észre, hogy a szeméremcsont felé néző ujjaid a hüvelykujjak mögé, vagy elé kerültek? Akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy nincs “helyén” a medencéd! Mit tehetsz?

A derékfájás leggyakoribb kiváltó oka a fokozott ágyéki lordosis, ami azt jelenti, hogy a 2 csípőcsontod a szeméremcsonti összeköttetés elé kerül, vagyis a medencéd előrebillent állapotban leledzik. Így az ágyéki csigolyáid statikai terhelése rossz: állandóan “összenyomott” állapotban senyvednek, szegények! Mindez nem elég, de a helytelen medenceállás érint minden olyan izmot, amely a medencéd valamelyik csontján ered, vagy tapad ( pl. csípőhajlítő izmok + ágyéki gerincmerevítők megrövidülnek, combhajlító izmok megnyúlnak), vagyis felborul az izomegyensúly!

Mivel az ágyéki szakaszt elölről nem támasztja csont, egyetlen dolgot tehetsz, hogy helyre rakd a medencéd és elmúljon a derékfájásod: elkezded használni, erősíteni az Erőközpontod (amely elnevezés a Pilates-ben a medenceöv tartásért felelős, fő izmainak összefoglaló neve); ennek is legfontosabb izmát: a haránt hasizmot. Kitartó, következetes munkával “visszarendezheted” az izmok felborult egyensúlyát és lelassíthatod a csontjaidnak és izületeidnek a helytelen terhelésből fakadó fokozott kopását! BINGO – máris sokat tettél azért, hogy esetleg 65 évesen se félj görkorit húzni a lábadra :-)!

b.) A Vállöv – alias másodlagos Erőközpont

Nézd már, milyen következetes volt Pilates bácsi! Ez az elnevezés – nem meglepő módon – arra utal, hogy ez a másik olyan területe testednek, ahol leggyakrabban következnek be problémák!

Ha a medenceöv elváltozásai az ágyéki gerincre hatnak, a vállövéi leginkább a gerinc nyaki szakaszára, no meg a 2 lapocka miatt a háti gerincet sem kímélik!

A vállövbe a 2 kulcscsontod, a 2 lapockád és a szegycsontod tartozik.
A vállöv roppant érdekes sajátossága, hogy – ellentétben a medencéddel, amely, ugye, a keresztcsont révén kapcsolódik – NINCS izületi összeköttetésben a gerinccel! A 2 lapockádat “csak” izmok kötik a gerincoszlophoz és a lapockák szabadon “csúszkálhatnak” a mellkas hátsó falán. Ez azért van így, hogy a mellkason belül elhelyezkedő létfontosságű szerveidet – szíved, tüdőd – semmiféle felesleges rázkódás, ütődés ne érhesse! Viszont a lapockád a gerincedhez kötő izmok erősségének nagyon fontos szerepe van abban, hogy ne alakuljanak ki vállövedben elváltozások! A felsőtestben melyek a leggyakrabban látható deformitások és vajon miért?

Talán Neked is ismerős az “egész nap a számítógép előtt görnyedünk” testtartás! Nagyon triviális dolgot fogok mondani: napi cselekvéseink 99%-a magunk ELŐTT, 2 karunk előre és gyakran befelé történő mozgatásával történik. Így leginkább a kart előrefelé és/vagy befelé mozgató, ráadásul igen nagy izmainkat használjuk (pl. nagy mellizom, széles hátizom). S mindez nem elég, mert ha elmegyünk edzeni, akkor általában szintén rájuk “gyúrunk” (mert az olyan jól néz ki, amikor ezek szépen kirajzolódnak). Igen ám, de így mi történik?

Elhanyagoljuk a kart hátra – és kifelé mozgató izmokat, amelyek ráadásul még kicsik is, a drágáim. Őket úgy hívják, hogy a “rotátor köpeny” izmai: pl. kis görgeteg izom, tövis alatti, tövis feletti izom (hallottál már valaha róluk? pedig tutti, hogy Neked is vannak ilyenek! :-))

Következmény: előreeső vállak, csapott mellkas, púpos hát, felborult izom egyensúly. És az az összetéveszthetetlen, lapockák közötti fájdalom. Azt pedig már hadd ne említsem, hogy ha a gerinced bármely szakaszán elváltozás következik be, akkor az az összes többi részt is érinti (a gerinced úgy képzeld el, mint egy hosszú korall nyakláncot – ha valahol megmozdítod, az végigfut az egészen, az egyes szakaszoknak kompenzálniuk kell, hogy meg tudd őrizni egyensúlyod a gravitációval szemben) OK, de akkor mit tégy?

Legegyszerűbb, ha nyomban elkezdesz Pilates-ezni :-): Joseph Pilates tudatosan alakította ki úgy mozgásrendszerét, hogy a gyakorlatok mindegyike az Erőközpontod fejleszti és nagyon sok gyakorlat edzi a másodlagos Erőközpontnak, vagyis a vállövnek a kart kifelé és hátra forgató izmait – visszadva testednek a szimmetriát és mozgatórendszerednek a ruganyosságot!

Tudod, csak az erős és ruganyos test, valamint az ép lélek képes megbirkózni a külvilág jelen állapotban fokozódó kihívásaival!

Ha pedig szeretnéd beiktatni mindennapjaidba a tested 2 veszélyzónáját hatástalanító Pilates gyakorlatokat, de nincs sok időd a tornára, a
Pilates 13 – mindennapi Pilates-ed, napi 13 percben című vadonatúj Ági Pilates DVD Neked szól! Napi 13 percet csak megér, hogy – ha már egyszer elkerülhetetlen – a lehető legkisebb mértékben kopjon a mozgatórendszered :-)! Nézz bele!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük