Gerincsérv: műtét, vagy nem műtét? Egy tanulságos eset …

Egy kedves ismerősömmel, aki történetesen fogorvos, történt a következő eset:
kb. 2-3 évvel ezelőtt gerincsérvet diagnosztizáltak nála, L5-S1 között (vagyis az ágyéki szakasz 5. és a keresztcsonti legfelső csigolya között).

Egy ideig szépen karban tudta tartani gyógytornával, egész hosszú ideig fájdalommentes volt a dereka. Hol jobb, hol rosszabb, de mindig be tudta azonosítani, hogy milyen cselekedete, vagy mozdulata okozta, ha netán rosszabb lett a helyzet.

Néhány hónap erejéig, a tavalyi év első felében – a Felesége unszolására – eljárt hozzám Pilates személyi edzésre, heti 1 alkalommal. Nem érzékeltem rajta, hogy különösképp tudatában lett volna annak, hogy a Pilatesszel milyen eszközt kap a kezébe a problémája karbantartásához, illetve ahhoz, hogy megtanítsa a testét jó helyről mozogni! Gyakorta hasonlította a gyógytornához, kedvenc mondása az volt, hogy: “jajj, ezeket a nyújtásokat gyógytornán is szoktuk csinálni” … s mivel sokszor hasonlítgatott, ezért nem tudott friss szemmel nézni erre a remek mozgásrendszerre!

Sajnos, esélyt sem adott a MÓDSZERNEK, hogy kibontakozzon a testében. Inkább az volt az érzésem, mintha a családi béke kedvéért jelent volna meg az órákon … amit nagyon sajnáltam, mert ha beleszakadsz, akkor sem tudod megcsinálni a Vendég részét (ezt, azt hiszem, minden segítő szakma képviselője átélte már)

Mindezek ellenére, nekiláttunk és megtettük, amit tudtunk. Mielőtt belekezdünk a munkába bárkivel, egy alapos állapotfelmérés és mozgáselemzés következik.

Attól, amit Nála találtam, nem rázott a röhögés – az amúgy sportos (bringázás, foci, ping-pong; csupa olyan sportág a repertoáron, ami nem feltétlenül javított a helyzeten!), vékonynak mondható testalkat ellenére sem.

Hihetetlenül beszűkült ízületi mozgástartományokat, szinte alig mozgó gerincoszlopot, merev, sérülékeny ízületeket találtam. Megspékelve egy rossz minőségű, kiszáradt fasciával (alig ivott, hogy ne kelljen gyakran a mosdóba látogatnia munka közben).
Minden edzést azzal kezdtünk, hogy kértem, igya meg azt a fél liter vizet, amit hoztam neki  …

Mindamellett, az a funkció, amely a testet ebbe az állapotba juttatta – nevezetesen a gyakori balra előrehajlás, csavarásban, a fogorvosi szék felé – továbbra is fennállt, a hét 5 napján!
Mi több, a szájsebészeti műtétek következtében nagyon gyakran statikussá is vált ez a testtartás, sokat rontva az ágyéki kötőszövet (fascia thoracolumbalis) állapotán!

Illúziói ne legyenek senkinek – 5 napon és minden nap 8 órán át tartó, helytelen terhelést heti egy Pilates órával helyrehozni NEM LEHET!

 

 

A nyáron el is “veszítettük” egymást – abban maradtunk, hogy szeptemberben találkozunk. Aztán 1x csak arról értesültem, hogy valami nagyon nem jó – állandósult a fájdalom, most már nincsenek rosszabb-jobb periódusok – csak rossz van!

Olyannyira, hogy az év vége felé – az elviselhetetlen fájdalom miatt – műtétre került sor.

Sajnos azonban nem vagyok biztos benne, hogy a probléma végleges megoldásra került. Több okból kifolyólag sem:

– 1 000 gerincsérvesből 997 páciensnél a tüneteket NEM maga a sérv, hanem a fasciában összenyomott idegekből származó fájdalom és a benne az elégtelen keringés miatt felhalmozódott salakanyagok okozzák
– a műtét nem oldotta meg és fel a kötőszövet rendkívül rossz, felfilcesedett, összetapadt állapotát, mi több, a műtéti heg még adott hozzá egy kis extra adheziót (összetapadást)
– a fúziós műtét következtében L5 – S1 teljesen merev lett, fölötte a gerincoszlop túlzottan mozgékonnyá válik, kompenzációképp – vagyis elkezdi legyártani magának a következő porckorongsérvet
– ha a funkció – vagyis az előrehajlás csavarásban – nem változik, tartós, pozitív irányú változást nem fogunk tudni elérni sem a fascia állapotában, sem a gerinc mozgékonyságának fokozásában

Ugyanis a kötőszövet – amely arra hivatott, hogy támogassa az izom működését – a hosszú időn keresztül fenntartott statikus testhelyzetre úgy reagál, hogy előbb megvastagszik, összetapad, majd elkezd meszet felhalmozni a szövetben, hogy képes legyen tartani a törzs súlyát …

Mivel az Ismerősömnek esze ágában sincs szakmát váltania, 3 dologra kell nagyon odafigyelnie:

– az első a bőséges folyadékfogyasztás
– a fascia max. 40 percet “bír” egy irányba – ha Ő balra előre hajol sokáig, akkor célszerű kb. 20 percenként jobbra hátra, kicsi dinamikus mozdulatokkal (ami a kötőszövet által legkedveltebb inger) helyreállítani a kötőszövet állapotát
– és hát, nem ártana, ha újból előnyben részesítené – a foci helyett – azokat a mozgásformákat, amelyek megtanítják “jó helyről” mozogni a testet, megadva az esélyt arra, hogy megkezdődhessen a kötőszövet minőségének és a test mozgásminőségének a javulása.

Fel is hívtam – jót beszélgettünk és mindezt a tudtára adtam. S úgy tűnt, most nagyon átment az info 🙂 …
Persze, emellett nagyon fontos a rehabilitáció, a gyógytorna és az orvos utasításainak a betartása – hisz végül is műtét után vagyunk. Ám a rehab után a “normál életbe” való visszatérésnél fenti leírtak kulcsfontosságúak!

Még az is lehet, hogy 1x újra a Vendégeim között üdvözölhetem ;)! A gyógyuláshoz gyakran a valódi fájdalmon keresztül vezet az út – onnan, amikor padlót fogsz és nyitottá válsz arra, ami valódi segítséget jelenthet Számodra …

Tehát, ha Neked gyakran fáj a derekad és nem vagy képes csigolyáról-csigolyára gördülni, gondolkozz el, hogyan is használod a tested nap-nap után, s vajon milyen állapotnak örvendhet a kötőszövetes állomány a testedben … és kezdd el a napi edzéseiddel helyrerakni azt! Nem véletlen mondta Pilates, hogy végezd ezt a tornát MINDEN NAP! Talán most már érted, miért is fontos ez …

És persze, IGYÁL-IGYÁL-IGYÁL ! Testsúly 10 kg-onként minimum 4 dl tiszta vizet.

Ha bármi kérdésed van, vagy tapasztaltál Te is hasonlót és nem tudod, merre indulj el, írd meg nyugodtan!

Szeretettel: Ági ????

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap