Mi köze a Pilates-nek az ökofitneszhez?

Hallottál már az ökofitneszről? December elejéig én se nagyon (vagy nem tudtam, hogy így hívják) – azóta viszont már egy Ökofitnesz sajtótájékoztatót is vendégül láttunk az esztergomi Ági Pilates Klubban 🙂 és azt kell mondanom, hogy egy olyan programról van szó, amely a Te figyelmedre is érdemes – s amelynek szellemisége tényleg közel esik a Pilates-éhez :)! Ha szeretnéd megtudni és megnézni, miről is van szó és szeretnéd tudatosabban élni az életed, ezt érdekesnek fogod találni …

Anno már Joseph Pilates is megmondta, – és a nemrégiben magyarul is megjelent Pilates Biblia című könyvében le is írta – hogy az ember akkor élhet harmóniában, ha

 • egyrészt önmagán belül harmonikus: teste-lelke-szelleme kiegyensúlyozott és karbantartott
 • és a környezetével szemben is a tudatos egyensúly kialakítására törekszik: fát ültet, nem szemetel stb. stb.

Vagyis máris láthatod, hogy rögtön van egy kapcsolódó szál. De én ennél még többről számolhatok be … A tavalyi “Bombanő születik!” online életmód programunk 10 hete során a fórumon belül – ahol a Lányok egymással és velem is tartották a kapcsolatot – azt tapasztaltam, hogy a résztvevők igen nagy érdeklődéssel fordultak minden öko, bio és natúr dolog felé. Ebben beletartozott a biokozmetikumoktól a bioélelmiszereken keresztül nagyon sok minden. Vagyis ha egyszer elkezdtél tudatossá válni valamiben – pl. kialakul a testtudatod és rájössz, hogy felelősséggel tartozol a saját testedért, ezért tenned is kell érte – szép, koncentrikus körökben elkezdesz belülről kifelé haladni és rájössz, hogy a Téged körülvevő környezetedért is felelősséggel tartozol. Rajtad múlik, hogy lekapcsolod-e a villanyt, elzárod-e a csapot, ültetsz-e növényeket és hogy hol, milyen élelmiszert vásárolsz!

A következő lépcsőfokot Pilates és ökofitnesz kapcsolatában akkor “léptük meg”, amikor 2 Pilates táborom résztvevőit is elvittem a Búbánatvölgyben található Ökoházhoz – a napi 3-4 torna mellett egy kis nordic walking túra keretei közt 🙂 – ahol az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársai tartottak nekünk nagyon érdekes előadást a környezetbarát építéstechnológiákról és sok egyébről. A Lányok nagyon élvezték :)!

Ekkor derült ki, hogy az Egyesület és az esztergomi Ági Pilates Klub 2 éve egy épület ugyanazon szintjén található 🙂 – ebből adódóan mindjárt meg is néztük, hogyan, milyen formában tudunk együttműködni a továbbiakban …

Nagyon örültem, amikor az Egyesület elnöke december elején egy rendhagyó sajtótájékoztató ötletével keresett meg, amelynek megrendezésére december 27-én, az Ági Pilates Klubban került sor. A témája pedig a Tudatos Vásárlók Egyesületének újonnan bevezetésre kerülő Ökofitnesz programja, amellyel különböző témakörökben, játékos formában igyekeznek segítséget nyújtani a tudatosság útján haladó fogyasztóknak, hogyan óvhatják meg környezetüket (és saját magukat) …

Őszintén szólva, az időpont kicsit aggasztott – hisz ez a Karácsony utáni hétfő volt – de hál’ Istennek, aggodalmam teljesen alaptalannak bizonyult, mert a sajtó munkatársai szép számmal vettek részt a rendezvényen, ahol labdákon ülve, kis helyes cipővédőkkel felszerelve – a Klubban csakis tornacipőben lehet közlekedni :)) – érdeklődéssel hallgatták a felszólalókat. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Tétényi Éva, Esztergom polgármestere; Ujhelyi Katalin, a Tudatos Vásárlók Egyesülete projectvezetője; Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettől és Zoli kérésére én is mondtam néhány szót Pilates és ökofitnesz kapcsolatáról 🙂 … Ezeket igyekeztem megosztani Veled fentiekben :)!

Néhány fotó a sajtótájékoztatóról:

Ökofitnesz sajtótájékoztató - Zoli

Vagyis Pilates-ezz és ökofitneszelj :)! ( a programot fent találod a neten és tudomásom szerint már a Facebook-on is)

Számodra mennyire fontos a tudatosság – legyen szó akár testtudatról, akár környezettudatosságról, vagy tudatos vásárlói magatartásról?

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

5 válasz

 1. Szia Éva! Te heti szinten általában hány alkalommal pilatesezel? Mindig a “13”-ból választassz? Mióta pilatesezel? Én is 57 éves vagyaok.Gondolom,lehetnek azonos biológiai “ügyeink”.Ezért irtam Neked.

  Várom válaszod!!!!

 2. Sziasztok!
  Nem tudom, mi az ökofitnesz, csak elképzelésem van róla. Valószínűleg engem is érdekelne. A környezetvédelmet fontosnak tartom, és sajnálom, hogy sokan még mindig legyintenek rá. A mozgás mindig is az életem része volt, csak a formák változtak. Elsősorban a friss levegőn szeretek sportolni, akkor ki is kapcsolódom. Manapság persze elég nehéz ilyet találni. Korábban szinte csak a futás vonzott, egy pár évig még a maratoni távokat is megtettem. Persze csak amatőrként. A tornát unalmasnak találtam. A z első torna, amit szívesen és bármikor csinálok, az a Pilates. Évek óta többször próbálkoztam könyvből megtanulni, de úgy nem volt igazából jó. Pedig a férjemtől sok színvonalas könyvet kaptam. Aztán vettem két DVD-t, és azzal megváltozott a helyzet. A kedvenceim lettek, és hónapok óta nagyon lelkesen csinálom a gyakorlatokat. Észre is vettem, hogy az alakom kedvezően változott, de még mindig nem az igazi. Sajnos a rengeteg munka miatt nem tudok az órákra eljárni. A hírlevelet szoktam olvasni, és nagyon örülök, hogy a közelünkben működik egy ilyen klub. Talán mulatságosan hangzik, de maga a gondolat is erőt ad. Az egészséges életmódra is törekszem. Gyógyszert nem szedünk, hanem gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel próbáljuk az egészségünket megőrizni. Ez itt nem a reklám helye, ezért le merem írni: hátha valaki nem hallott róla. Szabó Gyuri bácsi. a bükki füvesember teáit is isszuk. Örülök, hogy ilyen egyszerűen is lehet egészségesen élni, és igazán nem kerül sok pénzbe. Ja! Valamit még elfelejtettem leírni magamról: 52 éves vagyok, tanárnőként dolgozom. Két fiam van, egy 25 és egy 11 éves. Örülök, hogy megoszthattam veletek a gondolataimat. Jó volt olvasni a hasonló gondolkodásúak sorait.
  Üdvözlettel: Nyilasmarika

 3. Szia Ági! Először is Boldog Fitnesz Új Évet kívánok Neked és magamnak is!! Pilatesz fogyasztó vagyok, CD-kkel, napi szinten mozgással. A kérdés: Mi köze a Pilates-nek az ökofitneszhez? nekem ezt jelenti:
  lefekvéstől a felkelésig, és ami közte van. Én mindig sokat tettem és teszek a mai napig a testemért, (57 éves vagyok) és a fent megfogalmazott válasz fele az én valódi “testtudatom”-at jelenti. Igyekszem a pihenést este 10 óráig elkezdeni, és a felkeléstől kezdem a “testudatot”. Élelmiszervásárlás szelektálva (összetevők), italok: méregtelenítés, mert víz-levegő-stressz stb. “pia” semmi, buborék-mentes ásványvíz (összetevők)napi legalább 2 liter,és méregtelenítés is,táplálkozás (szétválasztó módszer),gyümölcs napi szinten és egy nap egyfélét, munkahely: titkárnő vagyok, viszonylag sok üléssel, ami egy kerek, felfújható, tűskés párnán történik, közben stimulálja azokat a pontokat, ami az ülés miatt jobban igénybe van véve, közlekedés: abszolút liftmentesen, lépcsőzve,de csak felfelé, mert lefelé izület(4 emeletes az épület), otthon: liftmentesen (8. emeleten lakom). Ez így nektek – gondolom – soknak és kivitelezhetetlennek!!! tűnik. De higgyétek el, csak elkezdeni “nehéz”, hozzá lehet szoktatni a szervezetet, és utána már abszolút automaikusan megy minden. Én a “Pilates 13” kazettát tanultam meg és művelem, amit ötvöztem a Leg Magic szerkentyűvel úgy, hogy a pilates gyakorlatsor közé illesztettem be “pihenés képpen” 1-4 percig.Nekem ez nagyon jó,bevált. Ebben az évben márciusban eltört a lábam, de gipsszel is csináltam, persze óvatosan, és csak fekvő helyzetben olyan gyakorlatokat, amivel nem ártok a törött lábamnak. Akkor cm-rel lemértem végig mértem a testem kritikus pontjait, kiragasztottam az ágyam fölé, és adtam magamnak fél évet, 57.születésnapomra miképpen fognak változni az adatok. Változtak.
  Csak a legkritikusabb területeket érintem: derék: 80 helyett 70, csípő: 115-ről 99-re, has: 88-ról 76, de mindenhonnan cm-erek tűntek el.
  Nagyon jól érzem magam a bőrömben, bár nem ezzel kezdtem a sportos életet, mert a valóság az, hogy több, mint 20 éve tornázom, de kisebb megszakításokkal, de mindig is hiányzott. A karácsony alatt most nem csináltam a gyakorlatokat, mert engedtem magamnak egy kis “lazítást”. A mozgás viszont napi szükséglet számomra,de nem betegesen, megszállottként, mert ha előfordul néha-néha, hogy valami miatt nem fér bele, hiszen adódnak nem várt “programok”, nincs lelkiismeret furdalásom, elfogadom.
  Talán ennyi az én kis történetem, hozzászólásom.
  Mindenkinek kívánom, ha elkezdeni, élvezze, teljen benne annyi öröme, mint nekem.
  Üdvözlettel:

  Éva

 4. A nyári tábor során nekem is szerencsém volt részt venni az Ökoházban tartott hasznos előadáson.
  .
  Mindíg is érdekelt a téma,sok hasznosat hallottam.Azóta előszerettettel használom a háztartásban a környezetbarát mosó,mosogatószereket,valamint a kozmetikumokat is.
  Az ökofitnesz előadáson személyesen sajnos nem vehettem részt,de szintén érdekel.
  Köszönöm Ági a kiváló ötletet.

 5. Számomra nagyon fontos. Munkahelyi kötelességem is :o) mert környezetvédelemben dolgozom. Szerencsére ma már a gyerekeink nem csak otthon, hanem iskolában, óvodában is ebben nőnek fel. Nem dobjuk el akárhol a szemetet, szelektíven gyűjtjük a hulladékot… A kislányom “zöld”oviba járt, volt, hogy én tanultam tőle :o)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük