Pilates sztorik – Joe bácsi történetei

Ahogy május első vasárnapja mindenki fejében Anyák Napjához kapcsolódik szervesen, úgy május 1. szombatja a Pilates-közösség tagjai számára egyet jelent: a Nemzetközi Pilates Napot, amellyel Joseph Pilates géniuszának adózunk 🙂 … Nekem a Pilates nem “csak” egy mozgásformát jelent, amellyel hihetetlen eredményeket lehet elérni, hanem egy EMBERT is, aki szemléletével bőven megelőzte a korát. Egy “nem semmi” embert, aki szigorú volt, kissé különc, hirtelen haragú és néha sértődékeny, túlérzékeny, akivel egyáltalán nem volt könnyű együtt élni (minden tiszteletem Clara Pilatesnek)… de aki mindeközben ZSENI is volt. Igazán szerencsésnek érzem magam, mert a PeakPilates mesteredzői – akiknél folyamatosan képezem magam – a klasszikus iskola képviselőiként rengeteg történetet ismernek Joe bácsiról és imádnak sztorizni – így Számomra az “Öreg” olyan, mintha egy régi kedves ismerős lenne 🙂 … A Pilates Nap alkalmából – gondoltam – Veled is megosztok 1-2 történetet, hogy megtudd, milyen ember is volt Joseph Pilates, hátha így még közelebb kerül Hozzád a Módszer …

Mivel is kezdjem :)?

Itt van mindjárt az eszközök kifejlesztésének története. Manapság aztán már minden eszközön tanítják a Pilates gyakorlatokat, de jó, ha tudod, hogy Pilates bácsi soha nem használt gumiszalagot, nagylabdát (kicsit sem), vagy hengert. Kiötlött viszont lábkorrektort (ezzel a talpboltozat deformitásait lehet orvosolni), lábujj korrektort (balett táncosok tudják, ez mire is kell :)), homokzsákocskát (ezzel a csuklót lehet erősíteni) – és a kis eszközök közül a ma is nagyon népszerű és széles körben használt Pilates gyűrűt (amit az amerikaiak csak “nasty circle”-ként emlegetnek, mert igazán nagyon “undok” is tud lenni ez a teljesen ártalmatlannak látszó gyűrűcske 1-1 gyakorlat végzése közben :)).

S hogy hogyan is alkotta meg Joe bácsi a “varázsgyűrűt”? A gyűrű egy pehelykönnyű rugós eszköz, amely az Erőközpont, a kar, a láb és a mellkas izmait dolgoztatja.
Joe bácsi – német lévén – nem vetette meg a finom sört. Történt, hogy egyszer kedvenc pubjába lelátogatva éppen hordóból csapolták a sört. A hordó keresztpántját elnézegetve rögtön beindult a fantáziája: mi lenne, ha ezt a kör alakú izét leszednénk a hordóról és összenyomható anyag formába öntenénk? Milyen jól lehetne ezt használni bizonyos gyakorlatoknál! S lőn! A gondolatot tett követte, s némi kísérletezés után meg is született a Gyűrű. Lehet, hogy az Ő vendégeinek is voltak gondjai az Erőközpont megérzésével :)? A kedvencem, mikor az új Vendég az órán kijelenti, hogy neki olyanja biztosan nincs is – ilyenkor szoktam megnyugtatni, hogy olyan még nem fordult elő, hogy valakinek hiányoztak volna azok az izmai, amelyek az Erőközpontot alkotják, épp csak idő, amíg ráérez az ember. A Gyűrű ebben tud rengeteget segíteni, hisz “ő” nem más, mint az Erőközpontod szimbóluma. A gyűrű összenyomásakor az EK izmait is meg kell feszíteni és a nyomásnak a középpontodból kell kiindulnia, nem a karodból, vagy a lábadból … De ez már a szakma – vissza a sztorihoz :)! Szóval, a gyűrű egy söröshordónak köszönheti létét …

Egy másik aranyos kis történet: Pilates nem csak egy mozgásrendszert alkotott, hanem igen határozott elképzelései voltak arról is, hogy az embernek hogyan kéne élnie: mit egyél, hogyan és mennyit aludj, hogyan neveld a gyereked, hogyan tisztálkodj … Ez utóbbival kapcsolatban azt vallotta, hogy langyos-hideg vizes zuhannyal, szappan és egyéb tisztítószerek nélkül, viszont erős, természetes anyagból készült szivaccsal (ma luffa szivacsnak hívjuk :)) kell átdörgölni a testet, lehántva magadról a felső, elhalt hámréteget és szabaddá téve a pórusokat, amelyek így jutnak “lélegzethez”.  Mesélik az “Öregek” (= the Elders, akik magától Joe bácsitól tanultak), hogy saját stúdiójában nem egyszer belopózott a fürdőbe, hirtelen felrántotta a zuhanyfüggönyt és bekukkantott, hogy vajon a Vendégei követik-e tisztálkodási útmutatásait (csoda, hogy senki nem kapott szívinfarktust az ijedtségtől :)) …

Bővebbet Joe bácsi nézeteiről és tanácsairól, amelyek aktuálisabbak, mint valaha – hiába 1934-ben és 1945-ben születtek eme művei – a Pilates Bibliában találsz.

https://agipilates.hu/Agipilates_Pilates_Biblia_ajanlat.html

Fenti sztorikból is láthatod, hogy nem mindennapi “fazon” volt az Öreg :)! De mint minden zseni, nagyot alkotott! Köszönjük, hogy létrehoztad nekünk a Contrology-t, Joe bácsi!

Még ezek is érdekelhetnek

5 válasz

 1. Sziasztok! Köszi a történeteket, Ági :)) Ha már szóba került a Pilates-gyűrű, régóta érdekelne, hogy csak az enyémet olyan piszok nehéz – szinte alig lehet (= nekem alig megy…) – összenyomni, merthogy olcsóbb fajtát vettem, és az “keményebb” vagy mindegyik ekkora erőbevetést igényel? :-O Van a különböző márkájú gyűrűk rugalmassága között különbség? Előre is köszönöm!

  Amúgy fantasztikus ez a mozgásrendszer, csak ámulok, milyen jól erősödnek a hasizmaim az erőközpont használatával! Olyan izmokat tudok mozgatni, amikről eddig vagy nem is tudtam, vagy már elfelejtettem, hogy vannak, mert annyira legyengültek… Szóval beletelt némi időbe, amíg egyáltalán elkezdtem ráérezni a mikéntekre, (meg számomra az összpontosítás sem mindig könnyű,) de ráéreztem, és nagyon élvezem :).

  Örömteli mozgást mindenkinek 🙂

 2. Kedves Ági!

  Köszönöm a cikket a Joe bácsi történeteiről, máris vidámabbá és szebbé varázsoltad a napomat. Köszönöm szépen. Mindig örülök a leveledinek.
  Szép napot!
  Judit

 3. Kedves Ági!
  Amikor először végeztem el a kezdő DVD-ről a legkönnyebb gyakorlatokat, rögtön úgy éreztem, hogy valami csoda történt velem. Július táján lesz egy éve, hogy szinte minden nap elvégzem a Pilates gyakorlatokat, nem csak fizikailag, hanem mentálisan is nagyon jó hatással van rám. Csak azt sajnálom, hogy fiatal koromban nem volt lehetőségem erre, mert nem is hallottam erről. Könnyebben szülhettem volna és az élet minden terén jobban bírtam volna a gyűrődést. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy most sem késő. Sajnálom, hogy a hazai szakemberek nem figyeltek fel erre a kincsre korábban. Sajnos elkényelmesedtünk, szeretünk mértéktelenül enni, főleg az ételfestékes agyon cukrozott, sózott ipari termékeket. Hihetetlen, de sokkal könnyebb az élet, ha egészségesen élünk, hallgatunk Joe bácsira.
  A korábbi írásaidban olvastam, hogy a mellúszás nem biztos, hogy a legjobb derékfájás esetén. Ha bekapcsolom az erőközpontomat, mellúszás, sőt szobakerékpározás alatt is kímélem a derekamat. Igaz, hogy a mellkasi légzéssel végzett mellúszáassal nem döntök gyorsasági rekordot, de nem is ez a célom. Nekem a mozgás örömét adta vissza a Pilates, ez a legtöbb, amit kaphat az ember, amikor már túl van a hatodik X-en.
  Mindenkinek ezt kívánom: Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük