Tandemben Dr. Moravcsik Bencével 1. – A derékfájásról …

Pilates edzőként régi vágyam vált valóra, amikor idén februárban megismerkedtem Dr. Moravcsik Bencével, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus igazgató főorvosával, akinek személyében egy nyitott, érdeklődő szakembert ismerhettem meg (aki már több Pilates órámon is részt vett :))! Mélyen hiszek abban, hogyha a fitnesz szakma – amelynek egyik fő feladata az egészség megőrzése, vagyis a prevenció +  a gyógyult, rehabilitált páciensek visszavezetése a normál, egészséges hétköznapi létbe – összefog az orvos szakmával – amely természetesen a gyógyításra koncentrál – HATALMAS eredményeket érhetünk el :)! Olyanokat, amelyek sok-sok ember életminőségét változtathatják meg pozitív irányba! Lehet, hogy épp a Tiedet is 😉 … Dr. Moravcsik Bence osztja a nézeteimet, ezért is születtek a “tandemben” cikkek!

Ugyanis minél több orvos és gyógytornász ismeri az alternatív mozgásformákat – mint amilyen a Pilates is például – annál több, a rendelőkben jelentkező és már konkrét problémával rendelkező Páciens figyelmébe tudja ajánlani ezeket! Hisz a gyógyítás és a rehabilitáció egy dolog … ám ha a betegséget (pl. egy porckorong sérvet) “kitermelő” életmódhoz visszatér az ember anélkül, hogy az életmódjában, szokásaiban, mozgásminőségében bármi változás történt volna,  a probléma újra és újra elő fog kerülni!

Úgyhogy a Doktor Úrral a témáról beszélgetve e cikkben a hát-és derékfájást, mint az egyik leggyakoribb mozgásszervi panaszt – amely 5-ből 4 (!) embert érint – vesszük górcső alá, s azt is megnézzük, mikor jön el az a pont, amikor biztosan felejtsd el az otthoni terápiákat, a csoda kenőcsőket, vagy a masszázst – és fordulj azonnal ORVOSHOZ! Igen, előfordulhat – ritkán szokott, de mégis 😉 – hogy egy helyzetben már a Pilates sem segít …

1. A hát-és derékfájásról ORVOS SZEMMEL – Dr. Moravcsik Bence

 A hát-és derékfájdalmat kiváltó okok igen sokrétűek lehetnek. Leggyakoribb az izom eredetű fájdalom, de a tünetek utalhatnak valamilyen kezdődő, vagy már kialakult gerincbetegségre is, például porckorong sérvre, vagy gerincferdülésre. Legfontosabb teendőnk a panaszt kiváltó OK beazonosítása!

 

DR. Moravcsik BenceMert más a teendőnk annak függvényében, hogy milyen okok állnak a panaszok hátterében.

 • Izom eredetű fájdalmat okozhat az ülőmunka, az inaktív életmód, a túlzott vagy helytelen terhelés (pl. edzőteremben), de akár egy rossz mozdulat, vagy a sok stressz is. Ilyenkor az izmok feszessége okozza a fájdalmat, amelyre a leghatékonyabb gyógymód azok lazítása, nyújtása, erősítése. Ez történhet kíméletes testmozgással (mint pl. a Pilates), vagy akár masszázzsal is.
 • Amikor valamilyen gerincbetegség a panasz okozója, azt mindenképp szükséges felderíteni! Ha konstans, állandóan visszatérő, egy adott területre lokalizálódó a fájdalom, mindenképp keressünk fel egy szakértő ortopéd szakorvost, aki az alapos kikérdezés és fizikai vizsgálat mellett képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (röntgen, MRI elvégzését) is indokoltnak találhatja. Sokan félnek orvoshoz fordulni, mert tartanak egy esetleges műtéttől. Pedig az időben diagnosztizált gerincbetegségek többsége konzervatív terápiával – gyógytornász, fizikoterápiás kezelés, gyógymasszázs kombinációja – műtét nélkül, hatékonyan gyógyítható!

Valóban nagyon fontos, hogy a Páciens, a “normál kerékvágásba” visszatérve változtasson életmódján: kezdjen el rendszeresen sportolni és találjon egy olyan mozgásformát, ahol külön figyelmet szentelnek a gerinc tartóizomzata, valamint a mély hasizmok megerősítésének! Úgy tapasztaltam, hogy a Pilates ezen kritériumoknak tökéletesen megfelel!

Mikor forduljunk MINDENKÉPP orvoshoz a gerincfájdalom miatt?

 • ha hirtelen fellépő,  nyilalló fájdalmat érzünk
 • ha egy rossz mozdulat, vagy emelés következtében gyakorlatilag “úgy maradunk” – ez a lumbágó tünete, amikor a beteg olyan fájdalmat és merevséget érez a gerinc ágyéki szakaszán, hogy mozdulni sem tud tőle
 • ha zsibbadást, izomgyengeséget, érzékelészavart érzünk az alsó végtagban – ez porckorong sérve utalhat

A biztonság kedvéért az a legjobb, ha bármely fellépő gerincfájdalmunkat megmutatjuk egy szakorvosnak!

 

Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?

 • az ülőmunkát végzők egyértelműen, hiszen a gerincre ülés közben nehezedik a legnagyobb terhelés. E mellé még betársul a “forward head”, vagyis az “elől hordott fej” szindróma, ami szinte minden ülőmunkát végzőt érint. Ez felborítja a gerincoszlop statikáját és az izmok terhelését.
  Ha ehhez még mozgásszegény életmód is társul, a rizikó még nagyobb.
 • a kismamák, akiknek vagy belül, vagy kívül rendszeresen súlyt kell cipelniük, emelgetniük
 • a nehéz fizikai munkát végzők
 • a gerincferdüléssel élők, mert az izomrendszer egyensúlyának felborulása miatt a gerincgörbületekre ható terhelés fokozottabb
 • az idősebb korosztály tagjai, különös tekintettel a csontritkulásban szenvedőkre
 • az élsportolók: azt gondolnánk, hogy egy sportolót nem érinthet a gerincbetegség. Pedig a mozgatórendszer túlzott mértékű terhelése, illetve a mély izmok edzésének a hiánya könnyen vezethet náluk is a panaszok kialakulásához

Mint mond a Doktor Úr, mit tehet az ember, hogy megelőzze a hát-és derékfájást?

Ebben a gerinckímélő, ám a gerinc tartóizomzatát erősítő-nyújtó mozgásformák segíthetnek a legtöbbet. Át is adnám a stafétát a Pilates edzőnek!

 

2. A hát-és derékfájásról a PILATES EDZŐ szemével – Simonfi Ági 🙂

Ha ismered a történetem, biztosan tudod, hogy engem is egy felnőttkorban diagnosztizált gerincbetegség juttatott el a Pilates mozgásformához. Nekem csigolyaív szakadásom van (túró tudja, honnan lett, Anyukám szerint gyermek koromban semmi bajom nem volt … :)). 24 éves voltam és állandó fájdalmak közepette éldegéltem. Szinte megváltás volt, amikor megismertem a Pilatest. Hosszú évek után először éreztem azt – már az 1. Pilates órámat követően – hogy szinte megkönnyebbült, fellélegzett a gerincem.

 

Reformer_Swan_Mchael_and_TonMostanra, rendszeres torna mellett, gyakorlatilag tünetmentes vagyok. Igen fontos lépés volt, hogy tisztába kerültem a betegségem természetével – és megtanultam, hogyan tudom karbantartani azt! Tudom, mik a limitációim, mi az, amit nem annyira kéne forszírozni … (pl. a híd jellegű hátrahajlások nekem erőteljesen ellenjavalltak).

A klasszikus Pilates edzők úgy tartják, hogy a változás a testben a CSAKIS a mozgáson keresztül történik, mert a mozgás gyógyít. Ha fáj, igen, menj el orvoshoz! Tudd meg, mi okozza a fájdalmat, ha szükséges a terápiás kezelés, vedd igénybe! Ám utána egy hosszútávon fenntartható, új életvitelre lesz szükséges berendezkedned, amelyben a rendszeres sport, Pilates kardinális szerepet játszik! Ha így teszel, újra “kitágul körülötted a tér”: a mozgásod szabad lesz, gerinced és ízületeid ruganyosak, izmaid erősek és hajlékonyak ;)!

Mert tudod: “csak annyi idős vagy, mint a gerincoszlopod.” (Joseph Pilates)

Bízom benne, hogy tetszett ez a “tandem” megközelítés – a közeljövőben kapsz még ilyen jellegű cikkeket tőlünk :)!

Ha igen, segítesz nekünk? A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő pályázik a Házipatika versenyén “Az Év Magánrendelője” címre! Dr. Moravcsik Bence – az Orvos, akivel megtaláltuk a közös nevezőt és szeretnénk pozitív változást hozni sok-sok ember életébe – hálásan köszöni a szavazatod :)!

Szavazok, hogy a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő nyerhesse el
Az Év Magánrendelője díjat!

 

Köszönjük, még 1x ! Hamarosan érkeznek még cikkek, tandemben 😉 …

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük