Tudod Te, hogy mit eszel???

“A rádió, az újságok, a magazinok nap, mint nap, reggeltől estig azt sugározzák a nagyvilágba, hogyan őrizd meg, vagy nyerd vissza az egészséged: mit egyél, mit igyál, sőt, még azt is, mit gondolj! Az ellentétes információk, amelyek az egészségügyi “szakértők” különböző véleményeiből állnak össze, bizonyítottan káoszt és zavart keltenek a rádióhallgatók, az újság-és magazinolvasók millióiban. Szerencsétlenségünkre, gyakran homlokegyenest ellenkező álláspontokat hallhatunk és olvashatunk “egészségőreinktől”.” Mit gondolsz, mikor íródott ez az idézet, amely talán aktuálisabb, mint valaha? Meg fogsz lepődni …

Kapaszkodj meg: 1934-ben (!) írta Joseph Pilates “Egészséged” című könyvében (amely 2009. decemberében jelent meg az Ági Pilates gondozásában). Írt még mást is:  “Általában véve igaz, hogy minél kevesebbet beszélsz az egészségről, annál jobb egészségnek örvendsz. Az egészség nem feltétlenül magától értetődő és nem csak az a kötelességed, hogy elérd, de az is, hogy megőrizd. Ha az emberek legalább az egyszerű természeti törvényeket ismernék és engedelmeskednének nekik, az EGÉSZSÉG általános állapot lenne és már eljött volna az egészség Kánaán!” (Joe bácsi egyébként nagyon határozott véleményt képvisel a tekintetben, hogyan kellene élnünk, hogy az egészségünk javára váljék – és ezt a Pilates Bibliában meg is osztja velünk :))

Szóval, ha azt hiszed, csak a mai kor emberét izgatja, mit egyen, mit sportoljon, hogyan érje el az “ideális” állapotot, akkor nagy tévedésben vagy!!! Az embert ez már 1934-ben – sőt, örök időktől fogva – foglalkoztatta! Akkoriban is – csakúgy, mint most – léteztek a “nagy megmondók”, akiktől megtudhatod a “tutit”!

Hát, ez nem én vagyok … Úgyhogy, ha Te itt arra számítasz, hogy majd megmondom, pontosan mit reggelizz, ebédelj, vacsorázz, akkor rossz helyen jársz! Erről bárhol olvashatsz: nyiss ki egy női magazint, vagy valamelyik fitnesz guru könyvét, ahol leírják, milyen rossz a cukor, mennyire szuper a teljes kiőrlésű cucc stb. De vajon tényleg? Engem a “miért?”-ek mindig sokkal jobban izgattak! Tudod, ne halat adj az indiánnak, hanem tanítsd meg horgászni! Úgyhogy, szerintem ha megismered az alapokat és nem “tüneteket” kezelsz, hanem okokat kutatsz, sokkal előrébb fogsz járni. Itt most erre törekszünk 🙂 …

Menjünk csak vissza a  Joe bácsi-féle idézethez egy kicsit!

Ugye, azt Te is látod, hogy a helyzet egy fikarcnyit nem javult 1934. óta: soha ennyi cikk, műsor, vélemény – online és offline – nem szólt még az “egészséges táplálkozásról”, mint manapság, mégis egyre több az elhízott, rosszkedvű, beteg ember – már a gyerekek is (a 18 év alatti gyerekek 2/3-a tartáshibás!)! Soha ennyi emésztőrendszeri daganatos  megbetegedést nem regisztráltak, mint az elmúlt években … A mai magyar átlagember fizikuma, hát, finoman szólva is, hagy némi kívánnivalót maga után … 

Az idézet 2. fele – “Ha az emberek legalább az egyszerű természeti törvényeket ismernék és engedelmeskednének nekik, az EGÉSZSÉG általános állapot lenne és már eljött volna az egészség Kánaán!” – pedig arra enged következtetni, hogy bizony NEM ISMERJÜK  a természeti törvényeket és saját testünk működését sem! De ez nem a Te hibád!!! Honnan is ismernéd??? Senkinek nem érdeke, hogy ezt tedd!

Úgyhogy, inkább nézzünk meg néhány konkrét dolgot …  Lehet, hogy olyat is olvasni fogsz itt most tőlem, ami nem annyira fog tetszeni! Lehet, hogy az, amiről gyerekkorod óta úgy véled, hogy egészséges, mégsem az???

Vegyük pl. a tejet és a tejtermékeket! Gyerekkorod óta arra neveltek, hogy “A tej élet, erő, egészség”. Tele van kalciummal, fontos a csontoknak stb. stb. – mondják. Amit nem mondanak: a legtöbb ember számára a tej-és tejtermékek emészthetetlenek (és nemcsak a tejcukor, de bizonyos fehérjék miatt is)! Elnyálkásítják a bélfalat, allergiás reakciókat váltanak ki (persze, nem tudod, hogy attól van, mert soha eszedbe nem jutna az “egészséges” tejet pellengérre állítanod).  A tehéntej a bocinak készül! A tejtermékek kalciuma pedig nem tud beépülni a csontokba, sőt, onnan ásványi anyagokat von el!
Hogy jövök én ahhoz, hogy ilyeneket irkáljak? Az elmúlt 2 évben kutattam és tapasztaltam:

– a Szendi-féle paleolit táplálkozás hívei szerint egyedül a sajt OK a tejtermékek közül, többi felejtős!
– a makrobiotikus táplálkozás hívei teljesen elvetik a tejtermékeket, emészthetetlennek tartva azokat!
– Dudás Kata – az Angyalok Konyhájának tulajdonosa és gasztropszichológus – szerint amikor a gyerek utolsó tejfoga – nem véletlenül hívják így! – kihullik, az emésztőrendszerből szép lassan eltűnik az az enzim, amely szerepe nélkülözhetetlen a tej emésztésében …

Sok-sok eltérő irányzat – közös vélemény! A személyes tapasztalatom: éveken keresztül küzdöttem a köhögéssel. Amolyan “kaparós – krákogós”, mindig csak egy kicsi, köhögéssel. Asztma centrum, légzés klinika, mindenhol jártam! Semmi nem változott! Több, mint másfél éve nem iszom tejet és nem eszem tejtermékeket – s lőn csoda! Már nem is emlékszem, hogy valaha is köhögtem volna! A két nagy gyerekem laktóz-érzékeny. Amint tejet, vagy tejterméket fogyasztanak, fáj a hasuk, fejük, a nagyfiam fuldoklós köhögése is abbamaradt, amióta ezek kikerültek az étrendünkből.
Fejfájós vagy? Allergiás? Nézz ki a “dobozból” és kérdőjelezz meg dolgokat, amik 1000 éve vannak valahogy és senki nem mer hozzájuk nyúlni, mert “az úgy van jól” …
Próbáld meg: hagyd el a marha egészséges tejet, joghurtot (amire Dudás Kata azt mondja, hogy a világ legnagyobb szemfényvesztése: emészthetetlen anyagokat kevernek össze, jó drágán eladják és még azt is állítják, milyen nagyon jót tesz Neked …) … Nem mondom, hogy nem fog “fájni”, de nézd majd mi történik …

S hogy mit igyál helyette? Rizstejet :)! Én most már kimondottan szeretem 🙂 … A tejtermékek közül egyébként egyedül a tejszín fogyasztható nyugodt szívvel – Piroska néni kimérte. (Róla fogok még írni – Piroska néni biokémikus és olyan dolgokat tud meg tőle az ember, hogy az álla esik le …)

Még egy példa:  a 30 év alatti olasz fiatalok több, mint fele gluténérzékeny! Ez a pasta hazájában szinte nemzeti csapásnak számít … Magyarországon hányan azok? Ki tudja??? Hisz a kutya nem törődik vele! De az, hogy a nagy áruházláncok polcain is megjelentek a gluténmentes termékek, arra enged következtetni, hogy egyre többen …

Mi a helyzet a teljes kiőrlésű pékáruval? Jajjj! Amit erről megtudtam, az engem is letaglózott! Nagyon sok helyen a helytelen tárolási körülmények következtében tele van szennyezőanyagokkal a gabona, pl. fuzáriummal fertőzött. Úgyhogy teljes kiőrlésűt csakis minősített bioboltból végy!
Sokat fáj a gyomrod? Baj van az emésztéseddel? Fejfájós vagy? Menj utána!!! Az én Uramnál tavaly, 45 éves korában, derült ki, hogy gluténérzékeny! Azt hiszem, még épp időben … Ő nem csak búzát nem, de a rizs kivételével gyakorlatilag semmilyen gabonát nem fogyaszthat!  Az, hogy mit engedsz be a szervezetedbe, nem csak az esztétika, az alak miatt fontos!!! Ha olyan “megy be”, ami nem oda való, annak hosszútávon csúnya következményei vannak … (Pl. felejtsd el az ételízesítőt, a leveskockát és minden olyat, amiben Na-glutamát található!)

Azért nézzünk néhány alapvető tudnivalót, ami fogyás szempontjából is működik – és szigorúan az emberi test működésének természeti törvényein alapul :)!

 • Vajon miért mondták régen anyáink: “Ha fogyni akarsz, 6 után egy falatot se!” Valószínűleg ők is Anyáiktól hallották 🙂 … Íme, a magyarázat: az ember citrát-köre, amely a cukor feldolgozásáért és elszállításáért felelős, reggel 8-9 óra körül kezdi a működését és este 6-kor leáll. Ez praktikusan annyit jelent, hogyha reggel 8 előtt és este 6 után szén-hidrátot veszel magadhoz, az biztos, hogy rakódik! Ez egy nagyon egyszerű dolog! Már ha erre odafigyelsz, sokat tettél magadért :)!

Eszembe jut a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívónkkal, Nagy Tímeával, olvasott interjú, aki 2005. júniusában szülte meg 3. gyermekét, majd 2006-ban világbajnokságot nyert. Mindezt úgy, hogy a szülés után 37 kg (!) túlsúllyal rendelkezett! Hogyan fogyott Ő le? Délig evett – bármit, még csokit is. Délután viszont semmit. Az akaraterő próbája volt, de megérte, hisz világbajnok lett és le is fogyott. Bevallása szerint, ezt az étkezési protokollt a mai napig igyekszik tartani, délután némi salátát eszik.

 Most, hogy megismerkedtél a citrát-köröddel, járj el hasonlóan. Nem kell kínoznod Magad, hogy egész délután egy falatot sem eszel! De nézd meg, mit küldesz le!
Az én kedvenc nasijaim: nyers sárgarépa, étcsokiba mártott almaszirom (az egyik kedves tanítványom lepett meg vele nemrégiben, azóta nagyon rákattantam), puffasztott rizstallér, aminek az egyik oldala csokiba van mártva – nagyon finom :)!

 • Ismerd meg testalkat-típusod! Erről a blogon egy külön bejegyzés is született, “Tudd meg, miért nem fogysz/hízol” címmel (a blogkeresőbe ha beírod, fel fog jönni a bejegyzés :))! Nem mindegy, hogy Te ektomorf, endomorf, vagy mezomorf típus vagy: más az anyagcseréd gyorsasága, azt máshogy lehet felpörgetni, másképp épül az izomzatod … Egy ektomorf ember nyugodtan és büntetlenül  ehet szalonnás tojásrántottát 6 tojásból reggelire, egy endomorf kevésbé … Épp ezért nem írom le, mit egyél reggelire! Ahhoz túl sokfélék vagyunk – és mindenki számára üdvös, univerzális megoldás nincs!
 • Edd meg az alapanyag csere értéked! Erről is kismilliószor írtam már: meg van az a kalória mennyiség, amit egyszerűen muszáj bevinned ahhoz, hogy a tested ne kapcsoljon vad tartalékoló üzemmódba! Még ha fogynod kell, ezt a kalóriát akkor is be kell vinned, különben örök jojóra kárhoztatod magad! (lásd “Kiló-stop és okos-fogyás 1.-2. itt a blogon)
 • A prevenció mindig sokkal egyszerűbb és “olcsóbb”, mint a rehabilitáció! Ez alatt csak annyit értek, hogy valamit megelőzni mindig sokkal egyszerűbb, mint utólag orvosolni! Tehát, ha Te rendszeresen méred pl. a testsúlyod, nem fog “elszaladni Veled a ló”, mert nem hagyod! Kilengtél egy kicsit? Semmi gond! 1-2 napig vegyél vissza a kajából, tegyél be 1-2 extra Pilates órát és máris helyreáll az egyensúly! NE VÁRD MEG, amíg a pluszsúly a tízes skálát ostromolja!!! Nem egyszerűbb 1-2 kilótól megszabadulni, mint hagyni, hogy rád rakódjon 10, amitől nagy szenvedés árán tudsz csak megszabadulni??? Ráadásul mindig elfelejtjük, hogyha valami 3-4 év alatt rakódik le, attól ne akarjunk már 2 hónap alatt megszabadulni, mert nem fog menni!
 • Ha Te mindent  megteszel – edzel, tényleg odafigyelsz a táplálkozásodra – mégsem működik semmi, értsd: nem tudsz lefogyni, akkor ott az anyagcsere már kibillent az egyensúlyi állapotból. Először azt kell helyreállítani, utána fog megindulni a fogyás! Vagyis szakemberhez/orvoshoz/természetgyógyászhoz kell fordulnod!

Szóval, hogy állok ellen a sütinek? Ránézek és tudom, hogy tele van olyan cuccal, ami nekem egyszerűen csak nem jó! + tudom, hogy mindenben a mérték az érték! 1 szelet nem vág földhöz, de 5 már igen!!! Vagyis az embernek az akaraterejét kell igazán edzenie, hogy egyszerűen tudj “Megállj!”-t parancsolni magadnak és “Nem”-et mondani másoknak! A tét nagyobb, mint gondolnád …

A következő bejegyzésben azért írok néhány tippet, mit hogyan főzök és mit eszem, hogy kézzel foghatóbb legyen a dolog – talán hasznodra válik :)!

Még ezek is érdekelhetnek

A káoszon túl …

A szabadság után visszaérkezve, a múlt héten annyi minden történt, hogy még most is csak emésztgetem (KATA törvénymódosítás, rezsicsökkentés vége stb.). Engedem, szűröm át magamon

Tovább olvasom ➞

35 válasz

 1. Kedves Ági!
  Hol kapható Joseph Pilates: Egészséged című könyve? Nálad lehet megrendelni, vagy könyvesboltban is találkozhatok vele?
  Komolyan én se tudom már, hogy kinek higgyek, kinek ne. Őszintén a tejtermékek témájában se vagyok teljesen meggyőzve. Az egyértelmű számomra, hogy a bolti tejek nem jók, de mi házi tehéntejet iszunk. Az elég valószínű, hogy mostantól ha csak tehetem kerülöm (egyértelműen elmaradnak az esti kakaók és forrócsokik), de én még hiszek abban, hogy a joghurt és a kefír jót tesz az emésztésnek (másik bio oldalon is csak ajánlják, illetve anyumnak teljesen rendbe hozta a székelési problémáit).
  Nagy Titi fogyókúrás módszerével se értek egyet teljesen, a fenntartó programjával-vagyis hogy könnyű ételeket fogyaszt délután-már inkább. A szervezetnek valamiből energiát kell kovácsolnia. Egyébként le a kalappal előtte/előttetek, hogy ezt bírjátok!:)
  Én most a napi 5 étkezést próbálom betartani: reggelire rozskenyér, valamilyen zsiradékkal, tízórai puffasztott rizs vagy gyümölcs, ebéd rendesen valamilyen főtt étel, uzsonna joghurt zabpehellyel és lenmaggal vagy gyümölcs, és az estét még ki kéne találnom, annak is valami könnyű joghurtnak kéne lennie (egyenlőre az is pirítós rozskenyérből+zöldség).
  Hogy tudom megállni az édességet?-Nagyon egyszerű a válasz: mint említettem természetgyógyász segítségét kértem, és most nagyon hiszek benne, hogy beindul az anyagcserém, és minden jól fog menni!:)

 2. Hol kapható Joseph Pilates: Egészséged című könyve? Nálad lehet megrendelni, vagy könyvesboltban is találkozhatok vele?

  Sziasztok!
  Ezt és a “Vissza az életbe a Contrology-val” c könyvet öleli egybe a Pilates Biblia, amit itt, Ági oldalán a DVD-knél találsz meg. Én megvettem, nem bántam meg, hasznos, elgondolkodtató olvasmány!

 3. Nagyon jó a bejegyzés, köszönönjük.

  De mint minden a táplálkozásban, a tejtermék-tolerancia is teljesne egyéni. Én is úgy gondolom, hogy a bolti termékek halott termékek, felesleges ennünk őket, és nagyon logikusnak tűnt pl. a paleolit táplálkozásról szóló, általam olvasott könyv is, be is tartottam ezt az étrendet egy darabig, és….. a következő laborvizsgálaton egekben volt a vérem húgysavszintje, és acetont találtak nyomokban a vérben, vagyis egy éhezéses állapot alakult ki a túl kevés szénhidráttól és túl gyors fogyástól. Vagyis nekem fel kellett hagynom ezzel a táplálkozásmóddal, hiába tudtam agyi szinten elfogadni. Hozzáteszem, hoyg amit a tejtermékek elhagyásától vártam: tisztább bőr, stb. az sem jelentkezett nálam.

  Azóta fokozatosan egy kiegynesúlyozottabb étrendet tartok, kevés hússal, viszonylag sok sajttal, és rostdús gabonákat is eszem. Két hét múlva esedékes a vérkép. Meglátjuk. Ha most is rosszak az eredmények, akkor nem tudom….:( Lassan nincs más ötletem, annyi mindent próbáltam már.

  Biztos, hgy a diétákkal is rontjuk a testünk egészséges állapotát és utána már nehezebben ismeri fel a test, hogy mire is van szüksége, és mi is nehezebben ismerjük fel, hogy mit is üzen a testünk. DE mégis, azt hiszem, valahol ez lehet a kulcs: megtanulni figyelni a testünk jelzéseire, és kielégíteni a valós igényeit. Mint a gyerekek, akik még akkor esznek, amikor megéheznek, és egy falattal sem többet, mint amennyi elég, és ha valamit nem szeretnek, nem kívánnak, nem ennék meg semmi pénzért. És ha csak értékes ételek közül válogathatnának, nem vinnénk el abnormális irányba az ízlésüket a sok édességgel, rágcsákkal és üdítőkkel, valószínűleg ez a természetes evés hatékony és egészséges módja lehetne a táplálkozásnak egy életen át.

  Aki olvasta, kíváncsi lennék a véleményére
  McMenemy Gabriella: A fogyás magasiskolája, illetve Edita Sipeky: A fogyás magasiskolája című könyveiről. A címekkel ellentétben egyik sem elsősorban a fogyásról, hanem a természetes evésről szól aminek mellékhatása az ideális testsúly elérése és tartása).

 4. Pontosítok: McMenemy Gabriella könyvének címe: Végleges fogyás fogyókúra nélkül.

 5. Szűcs Inez,

  Kedves Inez,

  A könyvet itt találod (részletek is vannak fent belőle):
  https://agipilates.hu/Agipilates_Pilates_Biblia_ajanlat.html

  Valóban nagyon hasznos olvasmány – nem véletlenül fordítottam le. Azt szeretném, ha a magyar emberek Joseph Pilates saját gondolatait olvashatnák, nem azt, hogy XY mit gondol a Pilates-ről, vagy hogyan értelmezi azt! Azt hiszem, a forrástól érdemes kiindulni mindig :)…

 6. A paleolit táplálkozással én sem értek egyet, csak a tejről alkotott véleményükkel …

  Egy idő után – amikor annyiszor elnyomjuk a hangját, vagy egyszerűen csak nem figyelünk oda a jelzéseire – a szervezet valóban “elveszti” menet közben az ilyen irányú intelligenciáját. De akkor honnan tudod tényleg, mit egyél, mi a jó Neked?

  Nálunk – családi és ismeretségi körben – mérföldkövet jelentett Piroska néni (Őt említettem a cikkben, de nem írtam le, mit is csinál, mert kicsit bonyolult és senkit nem akartam ezzel “fárasztani” – de nagyon érdekes … )

  A szervezeted az energiát a különböző körök segítségével termeli: ezek a citrát-kör, a glutamát-kör és a zsírsav-és poliszacharid kör. Piroska néni – aki amúgy biokémikus és saját magát gyógyította meg először súlyos tumoros megbetegedésből és akiről az orvosok már lemondtak – saját bevallása szerint “feje tetejére” állította azt a 6-7 ezer oldalnyi biokémia tudást, ami a fejében van és valami forradalmit alkotott (azóta sok száz ember köszönheti neki az egészségét). Ő sejt szintre lemenve nézi a szervezet állapotát, amit néha a vérkép sem mutat (bizonyos negatív, vagy pozitív folyamatok elindultak-e már a testben) Az egyes körök energiaszintjét megmérve meg tudja mondani, hol van gubanc a szervezetben (mindegyik körhöz bizonyos szervek, szervrendszerek tartoznak), melyik kaja az, amit a Te tested nem tud tolerálni és min kell nagyon sürgősen változtatni, hogy idővel ne legyen nagy a baj!

  Nézi az ioncsatornák átjárhatóságát (ásványi anyagok, vitaminok szempontjából nagyon fontos): pl. Ő volt az első, aki az én súlyos vérszegénységemre azt mondta, hogy a dolog alkati, holmi vaskészítmények mit sem érnek, egyedül a homeopátiás vasgolyócska jó nekem, azt viszont örökre keblemre ölelhetem, mert Fe2-ből nem tudok Fe3-mat csinálni (márhogy a szervezetem – ez egy kémiai átalakulása a vasnak a testben)és ezt semmi egyéb vaskészítmény nem tudja kompenzálni …(amúgy ez az átalakulás a glutamát-körhöz csatlakozik).

  Ő azt is mondja, hogy Neked kell a saját rendszered helyreállítani, méghozzá a táplálkozásoddal és addig, amíg nem késő – nem az esztétika miatt. Sokkal-sokkal több szervi megbetegedésért felelős a táplálkozásunk, mint azt valaha is gondoltuk volna!

  Tehát, az Ő segítségével mi is épp ott tartunk, hogy “egészségesre” esszük magunkat 🙂 Nem mondom, hogy ez az átalakulás tök fájdalom-mentes, mert pl. a főzést teljesen át kellett alakítanom – a következő bejegyzésben erről írok majd …

 7. Simonfi Ági,

  Ági, nagyon érdekes, amit Piroska néniről írtál, a legkevésbé sem fárasztó, sőt, szeretnék – ha lehet – még többet megtudni róla. lehetséges? netán valamilyen módon felvenni vele a kapcsolatot? Vagy “nagyban” nem foglalkozik táplálkozástudományi tanácsadással?
  Nem írt könyvet esetleg?

  Abban is igazad van, hogy pont a legnehezebb dolog a testünk jelzéseire figyelni, pláne, hogy meg is bolondítjuk szegényt előbb a szemét kajákkal, aztán a diétával. De ha mindenki kizárólag akkor lehetne egészséges és karcsú, ha tökéletes, teljes értékű ételeket fogyaszt, akkor nem lennének karcsú, egészséges, fitt emberek, akik egyszerűen csak esznek, amikor megéheznek, azt, amit megkívánnak, de soha nem falásroham-szerűen mindent össze-vissza, hanem valahogy normálisan. Nem kell túl sokat rágódniuk az ételek tápértékén, pláne nem a kalóriákon, valahogy érzik, tudják, hogy mikor miből mennyi kell nekik, és egy esküvői lakomáról sem felpuffadva, két kilóval nehezebben térnek haza.

  Az ő titkuk az igazi titok szerintem, és ez nem pusztán genetika – bár az is, nyilván.

  Nagyon vároma következő bejegyzésedet is, mindig sokat tanulok az írásaidból.

 8. Kedves Ági,

  sokat gondolkoztam, hogy zavarjalak-e ezzel a problémával, de mivel Benned, a szakértelmedben maximálisan megbízom, a segítségedet szeretném kérni. Ne haragudj, ha rossz fórumot találtam meg a kérésemhez.

  Tehát a problémám: az utóbbi fél évben leadtam 20 kilót úgy, hogy elejétől kezdve Callanetics gyakorlatokat végeztem heti négyszer, majd amikor az unalmassá vált, találkoztam a Pilatesszel, azóta a kezdő és újabban a középhaladó programot végzem, mindig elvégezve a comb- és popsiformáló blokkot is, mivel alkatilag a felsőtestem vékonyabb, és csípőtől lefelé voltak mindig nagyobb problémák.

  A tornának köszönhetően úgy fogytam, hogy a bőrömön egyetlen csík sem maradt, narancsbőrnek is híre-hamva, karomon sem lógnak tejeszacskók, de a fenekem nagyon nem olyan lett, mint ahogy szerettem volna: a széles csípőm miatt oldalirányban is mindig nagyocska volt, és oldalnézetből is kiugró, de most lapos lett nem pedig magas, feszes és kerek, és ez az egyetlen testrészem, ahol a fölös bőr ráadásul meg is ereszkedett, mint egy kis tömlő borul hátul a combtőre. Először csak azon kaptam magam, hogy az ülés kényelmetlen, a csontokon ülök szinte (20,8-as a BMI-m, tehát amúgy nem lettem csontsovány), míg meg nem vizsgáltam magam jobban a tükörben. Nem igazán szebb, mint amikor nagy volt:(

  Elbizonytalanodtam: létezik, hgy a gyakorlatok csak bontották a zsírt, de nem építettem velük izmot? Csak folytatnom kéne a gyakorlatokat és türelmesnek lenni, vagy éppen sürgősen abbahagyni? Létezik ebből az állapotból javulás, vagy végleg elrontottam a fenekemet? Minden egyes DVD-d megvan, nagyon hálás lennék, ha ajánlanál ezekről a fenékre izomépítő gyakorlatokat, ha egyáltalán léteznek ilyenek. Visszahízni nem igazán szeretnék, és most eléggé neki vagyok keseredve, mert így még annyira sem vennék fel fürdőruhát, mint 20 kg-val nehezebben:(

  Előre is köszönöm, ha válaszolsz.

 9. Szabóné Ági,

  Kedves Ági,

  Egy cseppet ne aggódj :)! Több minden jutott egyszerre az eszembe:

  – amíg él az ember, addig a testben nincs “végleg” :)! Olyan nincs, hogy végleg “elrontottál” valamit – semmit nem “rontottál” el. Úton vagy – az átalakulás útján …
  – a popsi nagyon jól formálható testrész, de viszonylag hosszú ideig tart. Először az “alja” kezd el formálódni és ha Te olyan alkat vagy, mint én, a széles csípő miatt úgy tűnhet, hogy fölötte “kiállnak” a hurkák :). De ez csak átmeneti! Abba ne hagyd a gyakorlatokat!!! Fog az még változni!
  – amire nagyon figyelj a gyakorlás közben: az angol azt mondja “use your wrap!” A wrap az az izom”fásli”, ami körbeveszi a combod és a popsid. Magyarul, szorítsd össze a feneked, úgy, hogy ettől a sarkaid összezáródjanak, a lábfejed egy V-betűbe nyíljon szét. Belső combjaid is szorítsd össze! És ezt MINDEN gyakorlatnál próbáld így tartani (jó, az oldalláb szériáknál nem fogod tudni, mert mozog a láb, de ott is használd ezeket az izmokat!)
  – még egy dolog és ez a kedvencem :)! Ha széles a csípőnk, mit tehetünk? Nem feltétlenül csak a csípődre kéne koncentrálni! Építs izmot a válladra és optikailag a széles csípő is sokkal keskenyebbé válik!!!

  Mit ajánlok?
  A Pilates 13 DVD-ről az Izmos karok és vállak programot mindenképp, az ott szereplő Álompopsi, formás comb blokkot és a Testreformot. A Kezdőről is nyugodtan végezheted tovább a Farszobrászt!

  És még egy idézetet Joe bácsitól :):
  “Türelem és kitartás nélkülözhetetlen tulajdonságok minden valamirevaló erőfeszítés sikeres teljesítéséhez.”

  Sok sikert és előre a kerek popsiért Pilatesszel :)!

  Szeretettel: Ági

 10. Szia Ági!
  Piroska néni elérhetőségét szeretném ha mielőbb megadnád nekem. Nagy szükségem lenne rá, régóta szenvedek refluxtól és bőrproblémáim is vannak, lányomnak pedig gyakran van hasmenése, de hiába próbáljuk nem tudjuk megállapítani, hogy milyen élelmiszer okozza.
  Köszönöm, gyors válaszodat várom: Németh Éva

 11. Kedves Ági,

  Figyelmes olvasója vagyok a blogodnak. Szülés utáni fogyással kapcsolatosan Piláteszezek. Sajnos még mindig sok a súlyfelesleg rajtam, hamar mennek le a kilók, aztán elfáradok “bűnözök” kicsit és újra szaladnak vissza. Nem vagyok elég következetes és kitartó. Rengeteg mindent olvastam már és kipróbáltam diétában is,ebben a témában is sokat adok a véleményedre és az általad leírtakra. Nagyon érdekelne Piroska éni esetleges elérhetősége amennyiben lehetséges. Szívesen meghallgatnám egy szakember tanácsait. Köszönöm, Edit

 12. Simonfi Ági,

  Ági, nagyon szépen köszönöm, hogy vélaszoltál. Meg is nyugtattál és útmutatást is kaptam. Meg fogom próbálni az Általad javasolt gyakorlatokat végezni, és be fogok számolni a fejleményekről:)

 13. Kedves Lányok,

  Piroska néni elérhetőségét mindenkinek privátban fogom megadni, aki kérte (én látom a mail címeiteket :)).

  Egy kis türelmet kérnék, mert ma-holnap nagyon nem vagyok gép közelben (most van 1 szabad percem :)), de igyekszem küldeni mielőbb!

  Ági

 14. Kedves Ági !

  Kérem Piroska néni elérhetőségét.Köszönöm .

  Üdvözlettel:

  E.Emília

 15. Kedves Ági!
  Piroska néni elérhetőségét szeretném én is elkérni Tőled,-annak alapján amit írtál Róla,azt hiszem,hogy
  rajtam-nekem is tudna segíteni…
  Várom válaszodat,köszönöm előre is:Kovács Edit

 16. Kedves Ági!

  Én is szeretném elkérni Piroska néni elérhetőségét, főleg a gyerekeimmel kapcsolatban lennének kérdéseim. Tavaly őket is szűrték (miattam) gluténre, de mindüknek negatív lett az eredménye. De sajnos én nem vagyok nyugodt – főleg az egyikükkel kapcsolatban.
  Köszönöm
  Bea

 17. Szia Ági!

  Én is szeretném privátban elkérni Piroska néni elérhetőségét.
  Esetleg, ha tudnál infót adni, hogy hol lehet róla többet olvasni, megtudni.

  Köszönöm szépen.
  Edit

 18. Kedves Ági! A bejegyzésed utolsó pontja nagyon beletette a bogarat a fülembe, mert mintha pont rólam írtad volna. 3 évvel ezelőtt fél év alatt napi 1000 kcal bevitellel (és Pilatesel:) )a 40. születésnapomra fogytam 23kg-t. Ma már tudom, hogy ez túl gyors volt, de akkor nagyon örültem neki. Megváltozott az egész életvitelem, az étrendünkből kikerültek pl. a finomított szénhidrátok, az életembe viszont bekerült a sport. Ezt 3 éve tartom, de pár kiló így is visszajött párosulva egy mérlegfóbiával. Most kb 68kg és 160cm vagyok, heti 5x 1 órát tornázom (súlyzós-zsírégetős torna kiegészítve Pilatessel) kb 1500kcal-t eszem és hát nem sok eredménye van. Voltam tavaly dietetikusnál is, aki szinte csak széttárta a karját és azt mondta hogy egyek kevesebbet. Én is esztergomi vagyok és azért írtam, hogy tudnál-e ajánlani valakit, esetleg természetgyógyászt, ki segítene a kibillent egyensúlyomat helyreállítani, és békébe kerülni a szervezetememl:)Köszönöm!

 19. Kedves Ági!
  Mi a véleményed a szétválasztó diétáról (közismertebb nevén 90 napos diéta? Annyi jót hallok róla, de nekem kicsit fura, hogy van mikor tortát javasolnak vacsira. Én mostanában azt próbálom betartani, hogy reggel lassan felszívódó szénhidrát, és ahogy telik a nap, egyre gyorsabb felszívódásúakat fogyasztok.
  Köszönöm a válaszod!
  Üdv: Inez

 20. Kedves Ági!

  Olyan jó lenne a nyári Pilates táborokon találkozni Piroska nénivel! Mi a véleményed??? Szerintem mindenki nagyon örülne az előadásának. Fontold meg az ötletet. (lécci, lécci :))
  Apropó a nyári táborok…. Ugye, nem feledkeztél el rólunk, türelmetlenül várakozó, napokat számláló “halandókról”??!! Nem kéne már fizetnünk??? Nem szeretnék lemaradni, de izélgetni sem szeretnélek.
  Szia, Erika

 21. Kedves Ági!

  Olyan jó lenne a nyári Pilates táborokon találkozni Piroska nénivel! Mi a véleményed??? Szerintem mindenki nagyon örülne az előadásának. Fontold meg az ötletet. (lécci, lécci )
  Apropó a nyári táborok…. Ugye, nem feledkeztél el rólunk, türelmetlenül várakozó, napokat számláló “halandókról”??!! Nem kéne már fizetnünk??? Nem szeretnék lemaradni, de izélgetni sem szeretnélek.
  Szia, Erika

  Szia Erika Kedves :),

  Nagyon jó ötlet – már én is gondoltam rá :)! Péterem most megy valamikor Hozzá és megkérdezzük (nem egyszerű az eset, de egy kérdést megér :))…

  Nagyon aranyos vagy és ne izgulj, nem feledkeztem meg a Szuperhétvégésekről :)! A program már alakulófélben (nagyon szupi lesz idén is), nemsokára megy a levél. Az időpontban lesz egy kis változás, remélem, az nem nagy gond (Rosinante már februárban tele volt a mi időpontunkra): augusztus 17-20. között tudunk menni, péntektől hétfőig.

  Hamarosan megy a levél Nektek – momentán kissé le vagyok maradva mindennel, de igyekszem (múlt héten kicsit “tavaszoltunk” Csemetékkel …)

  Puszi!!!

 22. Kedves Lányok,

  Ma-holnap küldöm mindenkinek Piroska néni számát, aki privátban kérte. Elnézést a késedelemért – most jöttem vissza szabadságról :)!

  Remélem, Mindnyájatoknak jól telt a Húsvét!!!

  Ági

 23. Kedves Lányok,

  Aki kérte, mindenkinek elküldtem Piroska néni elérhetőségét.

  Sok sikert!

  Szép napot: Ági

 24. Szia Ági!:-)

  Nem nagyon követtem eddig a fogyás naplót, de most ezzel a blog bejegyzéssel kapcsolatosan több gondoltam is támadt. Leírom őket. (Most kedvet kaptam a fogyás naplóhoz is, így elkezdtem olvasni az első bejegyzésektől, és van, amit meg is próbálok beilleszteni a mindennapokba. A heti legalább háromszori edzésre eddig is törekedtem, de most próbálom elhagyni a szokásos vacsorákat. Igazából legtöbbször egyáltalán nem hiányzik. Azon is gondolkodom, hogy lehet, hogy a két és fél évesemnek se kellene már 18h után enni adni… Szerinted? Vagy a kicsikre ez a citrát kör dolog nem érvényes?)

  Először is a tej. Adni vagy nem adni: ez a kérdés engem is nagyon foglalkoztatott, mikor az én kislányom (az én VirágomJ) elválaszt(ód)ására került sor. Én is rengeteg rosszat olvastam róla, a gyermekorvos és a védőnő viszont napi 5-6dl állati eredetű élelmiszer adását javasolta/javasolja, ami megvalósíthatatlannak tűnt/tűnik tej vagy legalábbis tejtermék adása nélkül. És én úgy tudom, nemcsak a kalcium, hanem az állati eredetű fehérjék miatt is fontos. Tele voltam kérdőjellel. Végül úgy döntöttem, adok tejet. (Házi, teljes értékű tejet adok, felforralva.) Most úgy gondolom, mehet ez így tovább talán addig, míg az utolsó tejfogacska is kihullik, és ha nem jelentkezik laktóz érzékenység (ami egyébként nem jellemző a családban), felváltjuk majd házi készítésű kefirre. (Most is kap néha ilyet, szereti.)

  Te hogyan oldod meg ezt a kérdést Nati esetében? Mit adsz Neki? És a nagyobb gyerekek mit kapnak? A rizstej állagra és ízre lehet, hogy hasonló a tehéntejhez, de – amennyire én tudom – nem tartalmazza azokat a fehérjéket, amik elvileg kellenek a gyerekek megfelelő fejlődéséhez. (Én itthon készített zabtejjel próbálkoztam, ízlett is. De beltartalom szempontból ez ugyanúgy nem helyettesíti a tehéntejet, mint a rizstej.)

  Azt, hogy felszívódik-e a kalcium a tejből vagy sem, hogyan lehet biztosan tudni?

  Számomra ez a felszívódás dolog is nagy kérdés. Pl. vannak, akik – pl. az antalvali.com szakértői – azt állítják, hogy a (gyógyszertárban kapható) szintetikus vitaminok (így pl a Vigantol, amit orvosi ajánlásra lelkesen adunk kisbabánknak) fel sem szívódnak…

  Olyan nehéz ez, hogy sok kérdésben nekem (a szülőnek) kell (okosan) döntenem. Azért nem mindegy, hogy a tej feltétlenül szükséges, vagy egyenesen káros… (Számomra ugyanilyen kérdés volt, hogy legyen-e fluor a picinek adott – és a saját – fogkrémben. A gyermekorvos szerint szükséges, a másik tábor szerint pedig méreg, és nem épül be a fogba. Hát, azért nem mindegy…)

  Az, hogy a férjed glutén érzékeny, hogyan/miből derült ki? Azért kérdezem, mert nekem is előfordul, hogy fáj a gyomrom, és nem tudom, mitől. (Lehet, hogy nekem is jót tenne egy Piroska néni féle bemérés? Ő hol – melyik városban – él/dolgozik? Légy szi küldd el nekem is az elérhetőségét!).

  Az, hogy a tej és a tejtermékek elnyálkásítják a bélfalat, mit jelent pontosabban? És ha ez valami negatív hatás – gondolom, az – akkor vajon minden ember esetében így van-e?

  Ami Nagy Tímeát illeti, én is felnézek rá az akaraterejéért, de szeretném tudni, hogy lehet-e úgy szoptatni (termelődik-e elegendő és megfelelő minőségű) anyatej, ha az ember lánya egész délután nem eszik semmit. Vagy lehetséges, hogy ő beáldozta a szoptatást a világbajnokságért? Azért érdekel, mert remélem, érint majd még ez a kérdés, és egy újabb szülés után nem szeretnék olyan sokáig dagi lenni, mint az első után, de persze szoptatni is szeretnék. Hogy kell ezt jól csinálni, hogy csinosak is legyünk, és ennek a baba se lássa kárát?

  Köszönöm, ha válaszolsz a kérdésekre.

  Üdvözlettel:

  (Bődiné Povázsay) Zita

  Ui: Van még egy – a témához nem kapcsolódó kérdésem: hol lehet olyan matracot vásárolni, amilyet a Pilates Intro tanfolyamon használtunk Nálad?

 25. Kedves Ági és minden blogot Olvasó!

  Kb. két éve annak, hogy az egyik barátnőm elmesélte, hogy Pilates edzésre jár és milyen fantasztikus dolog. Mit mondjak kedvet kaptam hozzá és kerestem egy edzőt. Az élmény fantasztikus volt! Irodai, túlsúlyos, valaha sportoló egyén révén a hát és derékfájás megszüntetése volt a cél, fogyni nem akartam (már nem hittem semmiben erre vonatkozóan)….
  És amit tapasztaltam: heti 3 pilates óra elég volt ahhoz, hogy az étkezési szokásaim átalakuljanak!(a fájdalmaim elmúltak :)és karcsúsodni kezdtem)!!!
  Nem kívántam már a nehéz ételeket, az ásványvíz, gyümölcs és zöldség fogyasztásom ezzel szemben megemelkedett. Az elmúlt két télen beteg egy napot nem voltam.
  Szerintem nem az az érdekes, hogy mit esztek, hanem az, hogy mikor és mennyit. Természetesen az étel allergiások a cukorbetegek és sorolhatnám különös gonddal teszik ugyan ezt.
  És még valami amit meg akartam veletek osztani, már nincs szükségem a vérnyomáscsökkentőre sem 😀 !!!!!
  Üdvözlettel: Andi

 26. Szűcs Inez,

  Kedves Inez,

  Bocsi a kicsit megkésett válaszért, bár erre mondják, hogy jobb későn, mint soha 🙂 …

  Biztos tudod, hogy részemről semmilyen diétáért nem lelkesedem különösképp, mert aztán a diéta után is van élet és ha az ember lánya visszatér a diéta előtti táplálkozásához – ami, ugye, oda vezetett, hogy diétázni kényszerült – ugyan ott lesz, ahol előtte.

  A lassabb, ám tartósabb megoldások híveként az életmód változást javaslom mindenkinek inkább :)!

  A 90 naposról: azért lehet sikeres, mert azzal, hogy egyfajta kaját eszel, nem terheled túl az emésztőrendszered.

  Véleményem szerint a test napi ideális működéséhez az összes tápanyagra szüksége van – fehérjék, zsírok, szén-hidrátok – csak eltérő arányban.

  Azt javaslom, hogy késő délután már ne is nagyon fogyassz szén-hidrátokat! A gyors felszívódású szén-hidrátokkal az a probléma, hogy hirtelen inzulin-választ idéznek elő a szervezetben, mert hirtelen emelik meg a vércukor szintet. Erre gyorsan ott terem az inzulin, elszállítja a “cukrot” a vérből, így a vércukor szint visszaesik – méghozzá az eredeti szint alá. Így újból éhesnek érzed magad …

  Úgyhogy estére maradjon inkább zöldség + fehérje, ha fogyni szeretnél :)!

 27. Bődiné Povázsay Zita,

  Szia Zita,

  Húú, köszi a hozzászólásod – jó sokat írtál :)!

  Először is, több dolgot szeretnék “tisztába tenni”: ugye, én egy Pilates edző vagyok, ez a szakterületem. Személyi edzőként tanultam táplálkozástant, de mint tudományág, ez is folyamatosan fejlődik, rengeteg az új kutatás, “felfedezés” (amivel mindig csínyán kell bánni és megnézni, vajh ki szponzorálta a kutatást :)? Tudom miről beszélek; “előző életemben” a növényolaj iparban dolgoztam …)

  Úgy tapasztalom, hogy épp ezért sem a gyermekorvosok, sem a védőnők – tisztelet a kivételnek és akinek nem inge, ne vegye magára! – szintén a “régi”, általuk a saját képzésük során elsajátított és megtanult táplálkozási irányelveket hajtogatják – ami nem feltétlenül a legtutibb …

  A rizstejnek egyébként sem az íze, sem az állaga nem hasonlít a tehéntejéhez 🙂 … Nati pedig nem kap tejet – hypoallergén tápszert kap, mert sajnos, már lemondott a szopiról … Nem adok Neki joghurtot és egyéb tehéncuccot sem.

  ÉS engedd meg, hogy kérdéseid zömére idemásoljak egy könyv részletet – ilyet nem szoktam, de ebben minden válasz benne van és szakember írta (egy olyan szakember, aki szintén rákbetegségből gyógyította ki magát a táplálkozással; érdemes elolvasni).

  Dr. Bakács Viktória: Életutam a makrobiotika (Hogyan lettem makkegészséges a makrobiotikával és nagyon sok csábító recept)Szerzői Kiadás

  90. oldal – Mi a gond a tejtermék fogyasztással?

  ” …(a tej) betegséget okozó táplálék. A tej és a tejtermékekben található fehérje, a kazein, nehezen emészthető és lerakódik emésztetlenül a belek felső szakaszában, rothadási folyamat kezdődik, amiből toxikus anyagok származnak. Ennek az lesz az eredménye, hogy az emésztőrendszer gyengül, tehát a gyomor, epehólyag, hasnyálmirigy és bélrendszer nem tud 100%-osan működni és nyálka rakódik le ezekben a szervekben. A tej és tejtermékek emésztése az emberek nagy %-ának lehetetlen.

  A tejet az emlőmirigyek termelik, emiatt főleg a mirigyeinket és a vele összeköttetésben álló szerveinket fogja károsítani. A leginkább érintett szervek a mell, méh, petefészek, prosztata, pajzsmirigy …. Először lerakódik nyálka formában ezekben a szervekben, majd ciszták alakulnak, jóindulatú daganat, majd rák. …. Nagyon sok nőgyógyászati probléma okozója a tejtermék fogyasztás. A banális hüvelyfolyás, ciszták, fibrózisok, terméketlenség, mind a tejtermék fogyasztás természetes következményei. …. A mai modern orvosi kutatások kimutatták, hogy a tejtermék fogyasztás okoz bizonyos betegségeket, mint a bélgörcsök, hasmenés allergia, vérszegénység kisgyermekeknél, esetleg agresszív megnyilvánulást okozhat, érelmeszesedést, szívinfarktust és pár szervben daganatot. A Harvard Egyetem kutatásai azt bizonyították, hogy azok a nők, akik joghurtot és túrót fogyasztanak, 3x nagyobb petefészek-daganat megbetegedés rizikónak vannak kitéve, mint azok, akik nem fogyasztanak.

  Az utóbbi években az Amerikai Szív Egyesület, a WHO és más tudományos és orvosi társaságok kijelentették és nyilvánosságra hozták a legújabb táplálkozási javaslatokat, amik mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy kortól és nemtől függetlenül csökkentsék a tej-és tejtermék fogyasztást.

  Dr. SPOCK, a híres gyermekorvos, aki maga is makrobiotikusan táplálkozott, azt javasolta, hogy a csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket is kerülni kell, mert magas állati eredetű fehérjét tartalmaznak, ami kapcsolható a szívbetegség, csontritkulás és más egyéb megbetegedésekhez.

  NAGYON NAGY KÜLÖNBSÉG VAN AZ ANYATEJ ÉS A TEHÉNTEJ KÖZÖTT. …. Az anyatejben található fehérje vízben oldódik, a tehéntej fehérje nem, ezáltal megalszik a gyomorban és hasmenést okoz. A tehéntej savasodást okoz a szervezetben, de hogy ez ne jöjjön létre, ásványi anyagokra van szükség az emésztésben, amit természetesen a csontokból és a fogakból tud a szervezet kivonni. Ezáltal nem nő a csontunk Ca-tartalma, hanem csökken! …”

  Eddig az idézet. Tudom, hogy sok olyan dolog van benne, aminek emésztéséhez idő kell. Ám a leírtak – saját tapasztalatból mondhatom – igazak! Nem folytatok kortes hadjáratot tej és társai ellen (imádom a sajtokat :)), de muszáj volt leírnom, amit megtudtam/tapasztaltam. Innentől a döntéés mindenkinek a saját kezében, de megfelelő információ birtokában. Illetve ha ez az info nem elég, lehet menni tovább és kutatni.

  Nagy Tímea kérdés: immáron 3 gyermekes Édesanyaként mondhatom, hogy szoptatás/altatás kérdésben roppant farizeus hozzáállást tapasztalok (megint csak, akinek nem inge, ne vegye magára!). Szerintem mindenkinek joga van eldönteni, hogy tud-e, akar-e szoptatni, vagy nem. Magánügy. És senkinek, de senkinek semmi alapja arra, hogy akár csak egy kicsit is megítélje (nemhogy elítélje!) a másikat ezért. Nem hinném, hogy mondjuk egy nem szoptató Anyuka kevésbé szereti a gyerekét … és azt sem tudhatjuk, mi áll a döntés hátterében. Nagy Tímea történetét nem ismerem. De akár be is áldozhatta a szoptatást a VB-ért. Ha így tett volna: szíve joga. Ha nem: úgyszintén :). A VB-t mindenesetre megnyerte :)!

  Csinosnak lenni meg pár kiló túlsúllyal is lehet – úgyis lemegy magától, ha eljött az ideje :)!

  Szeretettel: Ági

  Ui.: Matracot a Thera-Teamnél kapsz nagyon jót, de ha bemész egy Dechatlonba, ott is kifoghatsz jót …

 28. Jánosi Andi,

  Kedves Andi,

  Köszönöm a hozzászólásod és hogy megosztottad velünk a történeted :)!

  Igen, a Pilates – ha valaki tényleg komolyan veszi és rendszeresen végzi – csodákra képes :)! Eszembe jut, mit mondott Joe bácsi anno:

  “Hiszek a módszeremben. Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A betegségek mindig elkerültek. Mindenkinek végeznie kéne a gyakorlataimat. Fittek és egészségesek lehetnének.”

  Mindazon által azt gondolom, hogy Te a szerencsés típusba tartozol: azok közé, akiknek sikerül felébreszteniük testük szunnyadó intelligenciáját. A többségnek ez nem mindig sikerül.

  Épp ezért, én fontosnak tartom, hogy mit eszünk!

  Szeretettel: Ági

 29. Szia Ági!

  Én is szeretném privátban elkérni Piroska néni elérhetőségét.

  Köszönöm szépen

  Lina

 30. Kedves hozzászólók!

  Én is szeretném elkérni Piroska néni elérhetőségét.
  Kérném küldje el valaki privátba!
  Köszönettel: Jeles Adrienn

 31. Kedves Ági,

  Igazából örömömben szeretnék írni pár sort, hogy megosszam tapasztalataimat, melyek talán kedvet csinálnak a Pilatessel még csak kacérkodóknak is.

  2 évvel ezelőtt lettem várandós a kislányommal, és valahogy “véletlenül” rátaláltam a kismama pilates dvd-re. Szinte minden nap végeztem, még a legutolsó héten is. Nagyon élveztem, nem voltak nehezek a gyakorlatok, így mindig volt sikerélményem:) Kislányom születése után kb. 3 hónappal éreztem azt, hogy valamit mozogni kellene, és karácsonyra megleptem magam a Kezdő Pilates, a Kardiopilates és a Pilates 13 dvdvel. Szépen elkezdtem gyakorolni, fokozatosan nehezítettem, pár hét múlva már a “kardiopilateseztem”. Heti átlagban 3-szor tornáztam, sajnos voltak nagyobb kihagyások, mert sokszor a lustaság nyert, és minél több nap maradt ki, annál nehezebben álltam neki ismét…
  A szülés után fennmaradó 10 kiló kb. 6 hónap alatt ment le, úgy hogy szoptattam (és még mindig szopizik a kislányom), nem diétáztam, csak próbáltam odafigyelni az étkezésemre.
  És ami miatt billentyűzetet ragadtam, az az erőközpont:) Nem tudom, más hogy van vele, de nekem több mint egy év kellett ahhoz, hogy igazán jól tudjam használni az erőközpontomat. Sokáig nem értettem, hogy ha a Pilates hátfájásra jó, akkor miért fáj a hátam jobban a Pilates napok után?? Gyanús volt, hogy valamit nem jól csinálok… Ezért elkezdtem sokkal tudatosabban gyakorolni, kikapcsoltam mindent, megkértem a Férjemet, h ne szóljon hozzám közben:), stb, és így egyszer csak felismertem, milyen óriási szerepe van az erőközpontnak, és hogy kell használni. Azóta nem fáj a hátam már, a hasam is egyre szebb, és sokszor veszem észre magamon napközben, hogy nem “eresztem el” magam, hanem szép egyenesen tartom a hátamat és feszesen a hasamat. És bár sosem voltam nagy sportember, de végre úgy érzem magam, mint aki rendszeresen sportol:)
  És még valami: ez az első olyan otthoni mozgásforma, amit nem unok meg! Nem unom a gyakorlatokat, a dvd-ket, sőt! Persze vannak napok, amikor azért győzködni kell magam, hogy nekiálljak, de csak addig nehéz, amíg leterítem a szőnyeget, utána már imádom! Szóval csak biztatni tudok mindenkit, még azt is, aki esetleg már csalódott az otthoni tornadvd-kben, mert ez teljesen más, az biztos!
  Ági, köszönöm, hogy megismertetted velem a Pilatest:)
  Boldog Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

  Hartmann Timi

 32. Szia Ági!

  Szeretném elkérni én is Piroska néni elérhatőségét.
  Előre is köszönöm.

  Szia,
  Szabó Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép

*