Újévi fogadalom? Idén nem öregszünk ;) …

Szinte hihetetlen, de 2016-ot írunk! Új év – új élet ;). Te is mindig megfogadod … hogy mit is? Hát, az ünnepek után azt mindenképp, hogy januártól fogyókúrázol! Bár már kezd elég unalmas lenni, hogy MINDEN januárban ez van. Ráadásul, ahogy telnek-múlnak az évek, egyre nehezebb megszabadulni a kilóktól … Tudod, az elmúlt 10 évben, amióta a hírleveleket és a blogot írom, én sem lettem fiatalabb, no meg persze az engem olvasók sem (ezúton is köszönöm, ha régóta velem vagy) ;)! “Öregedni” – sajna – muszáj, de leépülni, funkciót veszíteni nem kötelező! Döntés kérdése … 

… és a nem döntés, vagy annak elodázása is döntés. Úgyhogy 2016-ban egy egész éves izgalmas utazásra invitállak, milyen lehet a jövő, attól függően, hogy döntesz! Mert lehet nagyon ígéretes, de lehet riasztó is – és ez MINDEN 40+-ost érint, ha akarja, ha nem! Ha igyekszik megfeledkezni róla, ha tudomásul veszi …

Mert 40 éves kor körül az “áramlat”, ami addig felfelé vitt és növekedést hozott, lassan, de biztosan ellenünk fordul. Először nem látványosan: csak halvány jeleket kezdesz észlelni Magadon. Emlékszem, mennyire felháborodtam, amikor tavaly észrevettem, hogy a térdem felett a bőr kissé megereszkedett (mégis hogy a fenébe képzeli ezt?! Végigfutottam-ugráltam az életem … na ne már!) Aztán lassan feltűnt, hogy a benzinkútnál tankolás után már nem tegez a személyzet (persze, miért is tenné, amikor nagyjából lassan a Fiam annyi idős, mint a kutas fiúk többsége 🙂 Csakhogy ez előtte másképp volt! Belém is hasított, hogy “Úristen, ennyire megöregedtem??!). Persze, ezeket mind-mind meg is értem – de attól még nem esik jól … Aztán tavaly nyáron egy nagyon kedves Barátnőmmel arról beszélgettünk, hogy olyan, mintha 40 után szépen lassan kezdene lejárni a szavatosságunk. A lassú és “lankás” lejtőt követően, 50 éves kor után pedig meredek csúszda következik, ahol felgyorsulnak az események – ha csak nem előzöd meg és teszel ellene …

Az izomzat elkezd látványosan leépülni, a csontok sűrűsége csökken, az ízületek recsegnek-ropognak, a vérnyomás megugrik – és hirtelen rájössz, hogy itt már nem a “lapos has”, meg a “kerek popsi” a tét! Itt a funkció (illetve annak elvesztése), a normális, fájdalommentes, aktív és energikus hétköznapi ÉLETről van szó! Itt minőségi lét, ÉLET a tét. Ami nagyon nem mindegy, hogy milyen lesz a 3. harmadban!

Mondhatod, hogy ugyan kit érdekel ez, hisz alig vagy 40, de hidd el, hogy MOST kell elkezdened befektetned a 20 év múlva esedékes életedbe, hogy az tényleg olyan lehessen, amilyenre vágysz! (s ha most azt gondolod, hol van az még, állj meg egy pillanatra: Neked nem úgy tűnik, hogy most voltál 20 éves :)?) 

Na jó, de akkor most mit tégy? Ne dőlj a kardodba, mert van REMÉNY :)! 

A biológiai öregedés bizonyos velejáróit nem fogod tudni megváltoztatni (a gravitáció nagy úr :)!), de a “normális” öregedésnek – vagyis a “lassú “rohadásnak”- tulajdonított tünetek 70%-a – pl. fájó ízületek, rossz közérzet, lerakódó kilók stb. – kiküszöbölhető! (ezt az Ágipilates táborok Vendégei már tudják :))

 

             Reggeli                    Tabor_fotok 462

 

És még az a váratlan fordulat is előállhat, hogy 50 évesen JOBB NŐ (vagy férfi :)) leszel, mint 40-es éveidben. Utána pedig tartani fogod a szintet, úgy 30-40 éven keresztül :)! Ígéretesen hangzik, nem igaz ;)?

De mit kell ehhez tenned? A heti blog bejegyzések erről fognak szólni! Nyilván teendődnek van “némi” köze a mozgáshoz (méghozzá nem is kevés :)), meg a Pilateshez – hisz végül is egy Pilates blogot olvasol …

Amit MOST tégy meg:

Nyiss egy naplót és készíts “pillanat felvételt” Magadról, hol vagy most. Ezeket az adatokat vedd fel:

 • Dátum
 • Testsúlyod
 • Magasságod
 • Derékkerületed
 • Csípőkerületed
 • Testzsír %-od (ha meg tudod mérni)
 • És ragassz be egy teljes alakos fényképet Magadról :)!

Ha segítségedre van, innen letöltheted az Pilates Átváltozás Naplód, amelyben ezt mind megtalálod, a többi teendővel hamarosan jelenkezem … Addig is, ha bármely Ágipilates DVD a birtokodban van, máris kezdd el – avagy folytasd – a tornát, egyelőre legalább heti 3-4 alkalommal!

Indulhatunk ;)? Öveket becsatolni …

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

6 válasz

 1. Kedves Ági!

  Vecsésen lakom, vajon hogy találok “igazi” pilátes edzőt?

  Köszönöm!
  Kati

 2. Koszonom a szep szavakat. Nem fedeztelek fel csak egy par honapja… de nagyon orulok hogy megtalaltalak. Azota mar rendeltem egy par DVD-t es a Bibliat, amit ….hasznalok… Lehet hogy nem jo helyre irom , de be szeretnek jelentkezni a juniusi taborba, Ird meg ha letetseges,mivel en erdelyi vagyok Kolozsvaron elek. Ha befogadsz reszleteket kerek. Koszonom.

  1. Kedves Ani,

   Naná, hogy “befogadunk” :)! Mi több, szeretettel várunk! Felveszlek ezzel az e-mail címmel az előjelentkezői listába és jövő héten küldök levelet Nektek, mindnyájatooknak, a táborral kapcsolatban!

   Addig is, olvasgasd a Pilates Bibliát és jó gyakorlást a DVD-kre!

   Szép napokat Neked: Ági

 3. Gondoltam tanúságot teszek, hogy fentiek pontosan így történnek. Én 2009 körül kezdtem el a Pilatest, és most sokkal jobb erőben vagyok, mint akkor. Teljesen megszűnt a derékfájásom, amivel 18 éves koromtól küzdöttem, és ami miatt mindig is tornáztam, de csak a Pilates vált be nekem igazán. Egy barátom temetésére mentem el nemrég volt férjemmel, aki jó régen nem látott és szerinte 10 évet fiatalodtam. Koromat tekintve ez nem nagy ügy, de azért…na?

  1. Drága Magnus :),

   Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid velünk! A cikket olvasó néha szkeptikus lehet – “ugyan, velem biztos nem így lenne!” – amivel nincs is semmi gond :)! Szeretem, ha valaki szereti megtapasztalni a saját bőrén, hogy valami tényleg “működik-e” …

   Ám a “sorstársak” történetei, tapasztalati igen bátorítóak lehetnek és hozzájárulhatnak a kezdő löket megadásához! Úgyhogy, még 1x, köszi!

   Örülök, hogy a volt Férjed így észrevette a változást!

   Puszillak: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap