Ágipilates Egypercesek: Mi az a semleges medencetartás?

“Nyomd bele a derekad a matracba!” – hangzik el még manapság is gyakran fitnesz órán … és sajnos, Pilates órán is :(! Bele NE nyomd nekem, mert jól tönkre is vágod, ha huzamosabb ideig így tornázol! Hogy miért? Színtiszta anatómia az egész. Ismerkedj meg a semleges medencetartással – és innentől, lécci-lécci, így gyakorolj! És nem csak Pilates órán …

De miért lényeges, hogy hogyan is áll a medencéd? Azt Te is tudod, hogy a gerinced 2-S alakú, természetes görbületekkel rendelkezik. E görbületeknek megvan a maga funkciójuk – egyáltalán nem véletlen, hogy ott vannak!

A nyakadnál egy előrefelé irányuló görbületet találsz – “ő” a nyaki lordosis.
A hátadnál egy hátrafelé irányulót – “ő” a háti kifózis.
A derekadnál pedig ismét egy előrefelé irányulót – “ő” az ágyéki lordosis.
Ennél lejjebb már csak a keresztcsontod és a farkcsontod található – “ők” is hátrafelé néznek.

A gerinced alakja lengéscsillapító hatással bír – védi az agyad a lépés-ugrás közbeni becsapódás rázkódásától. Az ágyéki gerincgörbületed pedig akkor “helyes”, amikor a medencéd is “jól áll” – úgynevezett semleges tartásban van.

És ezt vinned kell magaddal bármely fekvő testhelyzetbe is – legyen az akár hason, akár hanyatt, avagy oldalt …

Hanyatt fekvésben igen gyakran előfordul a medence “aláhúzása”. Hogy ez pontosan mit is jelent és miért nem kívánatos – erről szól ez az Ágipilates Egyperces videó 🙂 …

 

 

Ennek ismeretében a jövőben így végezd a Pilates hasizom gyakorlataidat :)! Így biztosan nem fog fájni a derekad. Ha pedig hasznosnak találtad ezt a blogbejegyzést, oszd meg, kérlek, olyanokkal, akik fontosak Számodra – mert azt akarod, hogy nekik is jó legyen :)!

Használd egészséggel!

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük