Forma-Tervező: Az 5 közül Te melyiktől szenvedsz? – A hát, derék, és nyakfájás 5 leggyakoribb oka – és mit tégy ellene?

OK – most mondhatod, hogy Neked nem szokott fájni se a hátad, se a derekad. Akkor TE vagy az üdítõ kivétel, aki erõsíti a szabályt és a szerencsés 5%-ba tartozol. A 30 év feletti felnõttek 95%-a ugyanis élete során minimum egyszer szenvedett már akut, de még inkább krónikus hátfájástól – amelynek nagyon gyakran még az orvosok sem tudják beazonosítani az okát!

A helyzet pedig egyre “fokozódik”, hisz napjaink kiber nemzedéke több órát üldögél a számítógép bûvkörébe vonva a monitor elõtt, közben észre sem véve, hány óra telt el a felvett görbe hátú testhelyzetben … következésképp a 18 év alatti nemzedék 2/3-a tartáshibás, ami egy roppant “súlyos” adat és meglehetõsen sötét jövõt vetít elõre … Errõl részletesebben a “Mit tégy, hogy a Te gyereked háta ne legyen kérdõjel?” címû cikkemben írtam: https://agipilates.hu/Agipilates_hirlevel_37.html

Nézzük tehát, mi a hát-derék-és nyakfájás 5 leggyakoribb oka? (s ha most esetleg nem is fáj, akkor is érdemes elolvasnod, hogy tudd, mit kell elkerülnöd, hogy ez így is maradjon … :-))

Ok # 1. Túlzott mértékû stressz és negatív gondolatok

Bár lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akiknek ez “túl elméleti”, én bizony megtapasztaltam már életem folyamán, milyen is az, amikor az ember – képletesen szólva – “túl sok terhet cipel a vállán”; s ettõl fizikai fájdalom is gyötri.

A negatív beállítottságú, sokat aggódó emberek esetén sokkal gyakoribb a hátfájdalom, mint az optimisták körében. És egy-egy stresszesebb idõszak végén megfigyelheted azt is, hogy a vállad és a nyakad között elhelyezkedõ csuklyás izmok “bekötnek”, míg a 2 lapockád közti rombuszok becsomosódnak (ez az, amit a masszõrök olyan élvezettel “recsegtetnek”).

Ilyenkor elõfordul, hogy a fizikai kezelések is csak átmeneti megkönnyebbülést hoznak – s elõször a tudatodnak kell megszabadulnia a stressztõl, hogy “engedje” a tested gyógyulni. (Mit is mondott Joseph Pilates? “A tudat az, amely építi a testet!” Milyen igaza volt …)

Úgyhogy, kéretik nem lebecsülni a tudat hatalmát!

Teendõ: tanuld meg “lerakni” a gondokat – rögtön érezni fogod a hátadból távozó feszültséget! Relaxálj, meditálj, imádkozz – ami Téged hozzásegít ahhoz, hogy izmaidból (és agyadból) távozzon a görcs!

Ok #2. Izom kiegyensúlyozatlanságok

Mit is jelent, ha felborul az izom egyensúly? Mindnyájan – még azok is, akik sportolnak és odafigyelnek izmaik állapotára – látens izom kiegyensúlyozatlanságoktól szenvedünk. (na jó, aki Pilates-ezik, annak talán jobbak az esélyei :-))

Ennek egyik fõ oka a kezesség – vagyis, hogy a jobb, vagy a bal kezedet és oldaladat fokozottan használod, a másikat viszont sokkal kevésbé. Ez oda vezet, hogy a “túlhasznált” oldaladon izmaid, mivel sokkal többször húzódnak össze, szép fokozatosan lerövidülnek. Az “alulhasznált” oldaladon pedig elgyengülnek.

Másik fõ ok, hogy az izmok párban mûködnek és az izompár egyik tagját jóval gyakrabban használod, mint a másikat. Például a karodban gondolj csak a bicepszedre, amelyet szinte állandóan használsz, mert “õ” hajlítja a karod. Ennek ellenpárja – antagonistája – a tricepsz, ami a könyököd hivatott nyújtani. “Õt” sokkal kevésbé használod, ezért “lötyög” hátul a lányok karja – általában (nehogy Magadra vedd, ha a tiéd szép feszes :-))… Vagy miért hajlamosabb a lerövidülésre a nagy mellizom, és a karodban a delta izom elülsõ része? Egyszerûen azért, mert a 2 karod zömében elõrefelé használod és nem a tested mögött 🙂 …

Sokkal nagyobb problémát okoz, ha a medencédet a helyén tartani hivatott izmok egyensúlya borul fel, pl. azért, mert a csípõhajlító izmaid, amik a lábadat emelgetik elõre, lerövidülnek, a farizmaid meg elgyengülnek. S ha ehhez még gyenge hasizmok is társulnak … a medencédet a felborult erejû – hosszúságú izmok egyszerûen “kihúzzák” természetes állásából és kialakul a túlzott ágyéki gerincgörbület. Innentõl kezdve pedig a gerinced egyensúlyának is “annyi”!

Teendõ: a jó hír, hogy az izom egyensúlytalanságok beazonosítása a szakértõ szem számára viszonylag egyszerû. (ezt az amerikai mesteredzõim “Pilates eye”-nak hívják :-)) A klasszikus Pilates gyakorlatrendszert úgy alkotta meg Joseph Pilates, hogy mind a matrac, mind a Reformer gép elsõ 4 gyakorlatát a vendéggel elvégeztetve az edzõ pontosan látja, a test mely részén vannak ezek a kiegyensúlyozatlanságok, mik a kritikus pontok.

Innentõl kezdve a megfelelõ izomcsoportokat érintõ, korrekciós nyújtó – és erõsítõ gyakorlatok kombinációjával látványos eredményt érhetünk el. S ha nem alakult még ki degeneráció (vagyis ízületi kopások, csontszerkezeti elváltozások), akkor a tartási rendellenességek az izmok egyensúlyának visszaállításával eredményesen orvosolhatók.

Képzeld el, hogy reggel kipihenten ébredsz, könnyedén kipattansz az ágyból, vidáman és energikusan – fájdalom nélkül – töltöd a napod és végzed a dolgod… Azt mondod, ne álmodozzak? Pedig hidd el, lehetséges :-)!

Ok #3. Gerincre ható nyomás, torzió

Tudtad, hogy reggel, amikor kikelsz az ágyadból, akár 1-2 cm-rel magasabb vagy, mint a nap végén? Hogy miért?

A függõleges testhelyzet következtében a gerincedre ható nyomás miatt, amely ülõ testhelyzetben a legnagyobb, s amely kipréseli a porckorongjaidból az éltetõ folyadékot.

Ha emellé adódik még egy kis izom kiegyensúlyozatlanság (ld. 2-es pont), a gerincre ható erõk helyes iránya megváltozik, így a porckorongjaid aránytalanul nagy nyomás alá kerülhetnek – ami egy idõ után oda fog vezetni, hogy berepedések, kitüremkedések keletkeznek benne – vagyis egyenes az út a porckorong sérvhez. S ha még a gerinced is megcsavarodik egy kicsit, az izmok “húzó” hatása miatt, a helyzet tovább súlyosbodik …

Teendõ: gerinced “halála” a statikus testhelyzet. Épp ezért, ne ülj nyugton!!! Minél többet mocorogsz és ficeregsz, a gerinced annál jobban fogja érezni magát! Mozgasd meg minden irányba gerincoszlopod – legalább óránként. Valahogy úgy, mint a képeken oldalt :-)! Ha nem tudsz az irodában a földre leülni, OK, elfogadom – de a 2 karod akkor is meg tudod emelni a fejed fölé, ugye? És a fejed is el tudod fordítani oldalra … Persze, emellé nagyon fontos – a 2-es pont miatt – hogy szisztematikusan felépített tornával õrizd meg izomrendszered kiegyensúlyozottságát!

Ok #4. Túlsúly

Ezen nincs sok magyarázni való! Mozgatórendszered segítségével hordozod naphosszat teljes testsúlyod!

Nem mindegy, mekkora súlyt kell viselnie gerincednek és ízületeidnek! S az sem, mennyire erõs az izomzat, amely segít a teher mozgatásában!

Azt hiszem, ez önmagáért beszél. Ha a gerinc egyik “halála” a statikus testhelyzet, amelyben a porckorongok “megfulladnak”, akkor a másik a túlsúly, ami szintén “kipréseli belõlük a szuszt” …

Minden leadott kg olyan hatással lesz gerincedre, mint amikor egy süllyedõ hõlégballonból sorra kihajigálják a homokzsákokat – gerinced is megkönnyebbül és “emelkedett” állapotba kerül 🙂 … akár csak a léghajó.

Teendõ: ésszerû táplálkozással – ne éhezéssel! – és megfelelõ mozgást választva, türelemmel, lépésrõl-lépésre szabadulj meg felesleges kilóidtól!

Ok # 5. Táplálkozási kiegyensúlyozatlanságok

Az, hogy mit eszel, gyógyíthat – vagy megbetegíthet! Vannak olyan ételek, amelyek hozzájárulnak pl. a gyulladások kialakulásához (pl. túl sok húsfogyasztás – mellékterméke a húgysav – köszvényhez vezet), míg az ásványi anyagok, vitaminok kiegyensúlyozatlan fogyasztása szintén nem szerencsés.

Pl. túl sok calcium fogyasztás és nem elegendõ magnézuim fogyasztás meszesedéshez, csontkinövésekhez vezethet….

Egy gyors lista, mit kerülj:
cukor, liszt, tejtermékek (túlzott mennyiségben), mesterséges adalékok, színezõ anyagok.

Mit fogyassz?
Omega-3 zsírsavak (hal), fûszerek (pl. gyömbér), antioxidánsok (C vitamin, szelén), D vitamin.

Teendõ: próbálj meg egészséges táplálkozási szokásokat kialakítani! Ez lehet, hogy eleinte nehezedre fog esni, mert Általad kedvelt dolgok fogyasztását kell visszafognod, míg nem annyira kedveltekét fokoznod, de hidd el, az ember ízlése megváltoztatható … Nem mondom, hogy egyszerû, de mindig a CÉL lebegjen a szemed elõtt, hisz megéri!!! Ha egyedül nem megy, keress fel egy dietetikust, vagy személyi edzõt, aki nem csak segít összeállítani, mit egyél, de be is tartatja Veled :-)!

No és persze Pilates-ezz! Eddig még senki nem talált ki a Pilates-nél jobb módszert, amellyel visszaszerezheted – vagy megõrizheted – izmaid egyensúlyát és gerinced fiatalságát! A Módszer már több, mint 100 éve, sok-sok millió embernél bizonyított … talán Neked is beválik :-)!

A ” Pilates 13″ DVD 5 db 13-16 perces blokkja gondoskodik arról, ízület kímélõ módon (és idõhatékonyan :-)) nyerd vissza mozgatórendszered egészségét!
Nézz bele!

Ha pedig tetszett, amit itt olvastál, iratkozz fel a blog értesítőre és oszd meg ezt a cikket derék (hát)fájós kedves ismerőseiddel, hátha segít nekik kicsit :)!

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük