Kalóriafaló téli örömök

“Feltétlenül menj ki a szabad levegőre minden nap! Ne mulaszd el, hogy a szervezeted megkapja azt a friss levegő és napfény mennyiséget, amire szüksége van!” – tanácsolta Joseph Pilates, akinek amúgy az egyik kedvenc sportja a síelés volt (csak hogy “szezon-specifikussá” varázsoljam ezt a bejegyzést :)) . Te hogy állsz a napi “friss levegő-bevitellel” ebben a jó kis téli időben? Néhány érdekesség – pl. hogyan kerül a Pilates egy lapon említésre a téli sportokkal – , hogy még jobban élvezni tudd a telet, akkor is, ha úgy gondolod, nem ez a Te évszakod …

 

A téli szezonban sokunk legnagyobb problémája, hogy “maci üzemmódba” kapcsolunk. Az anyagcserénk lelassul, néha legszívesebben ki sem mozdulnánk a meleg szobából, szeretnénk jó sokat aludni és csak úgy faljuk a kalóriákat! Hiányzik a napfény, a szabad levegő … és a hangulatunk is eléggé “le tud ülni” ilyenkor.

Pedig a tél – különösen az olyan tél, mint ez az idei: húú, nézz csak ki az ablakon! – rengeteg (mozgás)lehetőséget rejt magában! A sok-sok hóban a téli sportok szerelmesei jobbnál-jobb mozgásformák közt tobzódhatnak. Ha pedig Te – hozzám hasonlóan – eddig nem voltál különösebben oda a havas örömökért, most fedezd fel őket velem együtt: megmutatom Neked, hogy a Pilatesszel kiegészítve, ebben az időszakban egy kis szánkázásnál / síelésnél jobbat keresve sem találhatnál, ha néhány kilótól szabadulni akarsz! És egy kis endorfin-löketet is kapsz majd, hogy a világot szebb színben lásd (igen, még délután 5 után is :-))

1.) A hideg jót tesz a zsírpárnáidnak!

Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy minél melegebb van és minél jobban izzadunk, annál jobb a helyzet kalória felhasználás szempontjából.

Ha Te is ezt hitted, ki kell ábrándítsalak – sorry … A hideg, tested energiafelhasználása szempontjából, sokkal jobb a melegnél. Már csak arra, hogy a tested fenntarthassa normál hőmérsékletét, rengeteg kalóriát használ fel hidegben. A hideg tehát kicsit meglódítja az anyagcseréd gyorsaságát – különösen ha még intenzíven mozogsz is közben …

Néha nem bírok ellenállni a kísértésnek és sima szánkózás közben csatoloam magamra a pulzusmérő órámat, ami a felhasznált kalória mennyiséget is megadja, sőt, az “edzés” végén annak zsír%-át is megmutatja.

Múltkor egész elhűltem, mikor az – odahúzom a gyerekeket a dombhoz, aztán meg haza rituáléval együtt – 1 óra hosszúra sikeredett szánkózás végeztével a pulzusmérőm 367 elégetett kalóriát mutatott. Ez vetekszik egy jobbfajta kardio edzés energia felhasználásával – s ráadásul végre a kellemeset is össze tudtam kötni a hasznossal: nem a gyerekek “rovására” töltöttem 1 órát zsírégetéssel, hanem velük együtt bolondozva, az 1 órát maximálisan kihasználva és élvezve; vagyis dupla “haszon”.

Az “elégetett” kalória mennyiség a testsúlyod függvényében változik. Minél nagyobb a súlyod, annál több energia szükséges az izommunka kalória szükségletének fedezéséhez. Így történhet – és ezt én folyamatosan a “sors igazságtalansága” címmel illetem – hogy a Férjem, a vasárnapi kb. 50 perces hólapátolás alatt, mintegy 767 Kcal-t égetett. Persze, Ő 80 kg, én meg 57 – így nem kelhetek soha versenyre vele (ha belegebedek, sem tudok 767 Kcal-t felhasználni, még 2 óra alatt sem :-() Azt már el sem mesélem, hogy a 3 óra 27 perces sífutással – ami egyébként kétségtelenül a legjobb kalóriafaló téli sport – 2 399 Kcal-t használt fel az én drága Uram …

Egyébként pusztán kísérleti jelleggel, e cikk megírásához szükséges tapasztalatgyűjtés céljából aggatom Családom minden tagjára a pulzusmérőt, miközben a havat “túrják”, hogy be tudjak számolni Neked arról, mit és mennyit érdemes “aktívkodnod” a hóban – nem pedig azért, mert megbuggyantam :-)…

És akkor nézzünk néhány általános adatot, hogy mely “tipikus” téli sport hány kalóriától szabadítja meg lelkes végzőjét?

 

Tevékenység
Kb. E-felhasználás, Kalória/óra
 
57 kg-os személy esetén
80 kg-os személy esetén
Síelés
360
504
Sífutás
480
672
Jégkorcsolya
420
588

Ebből is világosan láthatod, hogy nagyon “megéri” napi szinten legalább 1 órát taposni a havat, mert az így elégetett kalória mennyiség vetekszik egy közepesen intenzív spinning edzés, vagy egy intenzív aerobic edzés energiaszükségletével!!!

Tehát, hólapát / szánkó a kézbe, síléc / kori / snowboard a lábra és vissza a természetbe – nincs kifogás :-)! A kedv meg majd menet közben megjön (tudod, mint evés közben az étvágy – csak ennek negatív lesz az energiamérlege)!

2.) Hogyan válj téli sport rajongóvá?

OK, lássunk 3 tippet, amivel növelheted magabiztosságod a lejtőn:

 • Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Nem kell Neked mindjárt a pálya ördögének lenned – senki sem úgy született, hogy a fekete pályát célozta meg rögtön az 1. lecsúszás alkalmával… Vagyis hagyatkozz józan ítélőképességedre és onnan gyere le (akár síléccel, akár szánkóval), ahonnan úgy érzed, hogy biztonsággal le is tudsz! Ha ez a gyerekpálya, netán a bébilejtő :-), az sem gond! (egy percig ne érezd cikinek – inkább, mint hogy kiskanállal szedjenek össze és örök életedre elmenjen a kedved az egésztől!!!) A cél, hogy rákapj az ízére!
 • Ha most ismerkedsz a léccel, a síelés technikai részét mindig oktató segítségével sajátítsd el és gyakorold! Egyedül próbálkozni nem csak kidobott idő és pénz, de igen veszélyes is lehet! Ahhoz, hogy meglegyen a biztonságérzet, nem elég a technika! Sőt, van hogy azért nem megy maga a technika elsajátítása sem olyan gyorsan, mert izmaid nem elég erősek, ruganyosak …
 • Készítsd fel tested és izomzatod a síeléssel együtt járó terhelésre! Vagyis a “nagy kaland” előtt mindenképp szánj időt a rákészülésre – így biztos lehetsz abban, hogy minden Tőled telhetőt megtettél, hogy a technikai rész elsajátítása után Tiéd legyen a lejtő! Igen ám, de milyen tornát végezz?

3.) Miért történik olyan sok síbaleset és szenvednek oly’ sokan sérülést a pályákon? Hogy Veled ez ne fordulhasson elő …

Sokan úgy indulnak neki a “nagy kalandnak” – síelni megy a Család! – hogy év közben nem sok fizikai aktivitást végeznek. Ugye, Te nem ?!

Pedig karbantartás nélküli izomzattal elmenni síelni olyan, mintha egy válogatott sportolót edzőtábor nélkül akarnának belökni az olimpiára! Ha az életedben egy nehezebb, húzósabb időszak jön el, mi az, amit először “passzolsz”? Sokaknál – nagyon helytelenül – a tudatos testmozgás.

Persze, az is egy taktika, hogy pár héttel a síszünet előtt felkészíted az izmaid az elkövetkező terhelésre – sokkal jobb, mint a semmi! Ám össze sem hasonlítható azzal a testtel és izomzattal, amelyet egész évben, rendszeresen, szisztematikusan edzenek, karbantartanak.

Minden testnek vannak korlátai. Ezekkel csak akkor tudsz szembesülni, ha különféle terhelésnek, “megpróbáltatásnak” teszed ki az izomzatod. A Te testednek melyek az erősségei? És a “korlátai”? Tudod-e, milyen ruganyosak az izmaid? És azt, hogy mit bírnak az ízületeid? Hogy állsz az erővel (csakúgy, mint minden sport esetén – talán a sakkot kivéve – egy bizonyos szintű izomerő elengedhetetlen a síeléshez is)? Mennyit bírsz szusszal – vagyis milyen az állóképességed? Vajon mi történik, ha elesel? Fel is fogsz tudni állni? Tudsz biztonságosan esni (koordináció és egyensúly-függő)?

Hidd el, hogy az az ember, akinek izmai erősek és ruganyosak, ízületei- és gerincoszlopa “fiatal”, hajlékony, másképp mozog, másképp esik-kel, mint azé, aki kampány-jelleggel, néha csinál valamit … (tanúsíthatom, mert nem csak láttam, de magam is “kipróbáltam” :-)). Jó, de akkor mit csinálj?
Mibe kezdj? Az aerobic és a különböző, ízületnyíró , ugri-bugri tornák nem a Te világod, hogy a gépes edzőteremről már ne is beszéljünk! Persze, a fitnesz termekben szezonális jelleggel található sígimnasztika is, de az egész éves “karbantartás” azért mégis csak jobb!

De hát itt van Neked a Pilates! És most nehogy azt hidd, hogy a téli sportokhoz való felkészülésre is csak rá akarom húzni – konkrétan pl. az NHL profi jégkorongozói simán pilateseznek felkészülésük szerves részeként és egyáltalán nem furcsa nekik (na ha valaki, akkor ők aztán igazán esnek-kelnek és durván ütköznek). A Pilatesről viszont ezek a kemény fiúk is csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni!

De ezzel karbantartják testüket – persze, a “normál” edzésprogramjuk kiegészítéseképp – a balettosok, az NBA kosarasok, sőt, a profi boxolók és a brazil jiu-jitsusok is. Talán megér Neked is egy próbát :-)! Rendszeres Pilates-szel biztos lehetsz benne, hogy Te minden Tőled telhetőt megtettél téli sport-előkészület gyanánt és hogy mindenkit elkápráztat majd látványos és “hirtelen” fejlődésed a sítudományok terén, az tuti :)!

Kipróbálod?

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

10 válasz

 1. Réka,

  Kedves Réka,

  Köszönöm a táborok iránti érdeklődésed :)! Persze, lesz hosszú hétvége is idén; csakúgy, mint általában!

  Az idei Ágipilates Szuperhétvégére augusztus 17-20. között kerül majd sor a szigetmonostori Rosinante Stílusos Vidéki Szállodában*** (immáron hagyományossá vált helyszínünkön :)), az Őszköszöntő Hosszúhétvégét pedig Esztergomban rendezzük, szeptember 26-29. között.

  Még a héten készítek egy blog bejegyzést az idei táborokról!

  Remélem, valamelyikben személyesen is megismerjük majd egymást!

  Szép napot Neked: Ági

 2. Kedves Ági!

  Fogsz szervezni esetleg egy hétvégét is pilates rajongóknak, vagy csak egy hetes tábor lesz idén?

  Köszönöm,
  Réka

 3. Kedves Ági!
  Mikor és hol indul legközelebb Pilates-tábor?
  Köszi a választ, Erika

  1. Kedves Erika,

   Köszönöm a táboraink iránti megtisztelő érdeklődésed! A következőre – az 1 hetes Ágipilates Classic táborra – május 25. és június 1. között kerül sor immáron “hagyományos” helyszínünkön, a Dunakanyarban, a dömösi kempingben.
   Belinkelem a tavalyi tábort, amelynek részvételi feltételei nem változnak idén sem: https://agipilates.hu/Pilates_Tabor_Classic_2012.html

   Ezen kívül lesz még egy Szuperhétvégénk a szigetmonostori Rosinante Stílusos Vidéki Szállodában***, augusztus 17-20. között és egy Őszköszöntő Hosszú hétvégénk Esztergomban szeptember 26-29. között.

   Ha bármelyik érdeklődésedre tarthat számot, kérlek, jelezd az agi@agipilates.hu mailcímen (az előjelentkezők mindig kedvezményes részvételi díjjal vehetnek részt a táborokon :))!

   Ha pedig további kérdésed merülne fel, szívesen állok rendelkezésedre 🙂 …

   Szeretettel: Ági

 4. Kedves Ági!
  Ma reggel kaptam meg az e-mailt Tőled, amelyre csak este tudtam válaszolni. Az ok ide illik, reggel téli túrára indultunk a Bükkbe. Két nappal ezelőtt friss hó esett, tiszta idő a szél kifújta a szmogot a völgyekből, csodálatos volt.
  Ami a hólapátolást illeti, biztos sok kalóriát igényel, de derékfájást is okozhat. Az ilyen munkákat is el kell végezni nincs mese, de nálam ez a fogyókúra szempontjából nem igazán kedvező. Hajlamos vagyok arra, hogy felesleges kalóriabevitellel jutalmazzam magam, hiszen tudat alattúgy érzem, hogy megérdemlem. A jóleső testmozgás, ami elfáraszt, de tökéletesen megnyugtat, maga a jutalom, ezért nem eszem semmit feleslegesen.
  Természetesen 57 kilóval ilyen probléma nincs.
  Szeretettel: Kati

 5. Monoki Péterné,

  Kedves Margit :),

  Azt hiszem, a hólapátolás – ma egész nap én is csak ezt csinálom: reggeltől esik nálunk … – legalább annyi izmot megmozgat, mint a síelés, meg a korcsolyázás, sőt! Úgyhogy “megszavazhatunk” magunknak minimum annyi kalória felhasználást, mint amennyi ezeknél szerepel 🙂 …

  További jó “sportot” a hétvégére is!

  Szeretettel: Ági

 6. Kedves Ági!
  A táblázatból kimaradt az 57 kg-os személy hólapátolási tevékenysége:)
  Igazából nem cikizni akarlak.
  Én is 57 vagyok, de nem sízek és korcsolyázok, “csak” lapátolok.
  Üdvözlettel, Margit

 7. Szia Katikám,

  De jó, hogy írtál :)! Váá, ez szuperül hangzik! Várom a beszámolód, biztos nagyon izgi lesz!

  Jó utat és vigyázz Magadra!

  Puszi: Ági

 8. Nagyon érdekeseket írtál – mint mindig. Most érdekeltté váltam a téli sportban. No, nem síről van szó. Ha nem lesz extrém időjárás, akkor hótalpas túrára invitáltak erre alkalmas területre Ausztriába. Szánkózára is lesz lehetőség. Gyerek voltam, amikor utoljára szánkóztam. Komoly izgalommal készülök. Igyekszem megfogadni a tanácsaidat. Beszámolóval jelentkezem.

  Ezúton is kívánok boldog új esztendőt!
  Kati

 9. Kedves Ági! Köszönöm ezt a cikket, sokat okosodtam belőle! Én szoktam a 2 lányommal korizni Pesten, de nem gondoltam volna, hogy ilyen “sok” kalóriát el is égetek közben. Hát ha lesz hó, biztos fogom húzni a szánkót is !!! Boldog Karácsonyt Nektek!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük