Pilat-esszék: A hamis prófétáktól ments meg, Uram, minket!

Van egy-két dolog, amitől “kinyílik a bicska a zsebemben”. Az egyik ilyen, amikor magukat Pilates oktatónak nevező emberek elkezdik nekem magyarázni, hogy aszongya: “Joseph Pilates nem ismerte az emberi testet és nem értette a módszer lényegét … ez a gyakorlat erre nem is jó” stb. stb. Azért van ennek egy diszkrét bája, nem??! Olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy Jézusnak köze nincs a kereszténységhez és nem tudja, mi a szeretet, vagy Buddhának halvány lila gőze nincs, miről szól a buddhizmus …

Az egyik előző bejegyzésemben leírtam, hogy az amerikai mesteredzőinktől Joe bácsiról hallott sok személyes történet miatt úgy érzem, mintha Joseph Pilates kedves ismerősöm volna. Márpedig az ember nem nagyon szereti, ha a kedves ismerőseit fikázzák! Így a rá vonatkozó és zsenijét kétségbe vonó megjegyzéseket is személyes sértésként tudom megélni (mintha legalább is a nagybátyámat szidnák :()!

Ráadásul én tudom, hogy miért mondják: mert az, aki mondja, nem vette a fáradságot, hogy elmélyedjen a klasszikus Pilates gyakorlat- ÉS szemlélet rendszerben (mert, ugye, itt jóval többről van szó, mint gyakorlatokról)! Egyébként 2 véglet van: van, aki “sima” nemtudásból, lustaságból csinálja másképp Joe bácsi gyakorlatait, vagy valami egészen mást.  Szegénykém nem érti, hogy az nem úgy van, hogy csak úgy fogom, aztán átalakítom, “továbbfejlesztem”, meg kitalálok saját gyakorlatokat, amiket belerakosgatok … Az már nem Pilates! Pont a rendszer lelkét sikerül ezzel kiölni belőle – a gyakorlatok ugyanis kényes egyensúlyban vannak egymással (“Az én módszeremben soha semmi nem történik véletlenszerűen” – vallotta Joe bácsi – hidd már el neki, vagy ha ez nem elég, szánd rá az időt és tanulmányozd át, mit és miért csinált pont úgy, ahogy).

A másik véglet pedig a “Tudatos Fikázó” – na, ez még rosszabb, mint az első!!! Van köztük 1-2 “nemzetközi prezenter”, aki fent, a színpadon állva húzza le annak a módszernek a megalkotóját, amit épp ott fent a színpadon – legalább is névileg – képvisel … azért ez már mindennek a teteje!

És nehogy azt hidd, hogy a haladás, a fejlesztés ellensége vagyok – szó nincs erről! De ha valaki NEM TISZTELI azt, akinek a módszerét képviseli, könyörgöm, ne álljon oda!!! Ha valaki NEM ÉRTI, amit tanít, könyörgöm, legyen annyi önkritikája, hogy legalább magának vallja be és ne álljon oda! Előbb legyen kedves mélyedjen el, értse meg, utána odaállhat. Akkor már biztosan nem fog fikázni, hanem azon fog csodálkozni, hogy 60 évvel ezelőtt honnan tudta ezt az Öreg …

Lehet itten fejlesztgetni, de akkor meg NE HÍVJUK Pilatesnek! (mint ahogy a külföldi fitnesz porondon van is jó néhány mind-body mozgásforma, amely a Pilates alapjaihoz nyúlik vissza, de tiszteli annyira a módszert, hogy a sajátját másnak nevezi – és beleteszi, hogy Pilates és jóga alapokon fejlesztette).

Ezért van az is, hogy Magyarországon aztán mindenféle kép él az emberek fejében a Pilatesről, ami a legritkább esetben fedi a valóságot! Sokan – sajnos – úgy alkotnak véleményt a Módszerről,  hogy valami olyan órán volt “szerencséjük” részt venni, ami nem hogy nem Pilates, de köszönőviszonyban sem volt vele.

Ha Te azt hiszed, hogy a Pilates(ben):

 • egy tötyögős “öregnéni” torna
 • egy alakformáló torna, amit zenére végzünk
 • csak nőknek való
 • olyan mozgás, amitől kicsit sem lehet elfáradni
 • a légzés a legfontosabb
 • mindig mindent tökéletesre be kell állítani
 • egy órán nem végzünk 6-7 gyakorlatnál többet
 • stb. stb. hosszan folytathatnám a tévképzetek sorát

… akkor van egy rossz hírem. Valószínűleg Te is olyan órán jártál, ahol maga az edző sincs tisztában vele 100%-ig, mit is tanít. (természetesen van jó néhány elkötelezett, lelkiismeretes tanítója, hirdetője a Pilatesnek kis hazánkban, akik hűek maradtak a Módszer szelleméhez, edzőként is magas szakmai színvonalat képviselnek és tisztában vannak azzal is, hogy embereket edzeni, tanítani felelősség – köszönet neki ezért és a szakmai alázatért!)

Igen ám, de Te, mint Vendég, honnan tudhatod, mi az igazság Pilates ügyben? Hadd ajánljam figyelmedbe azt az interjút, amelyet Clare Dunphy-val, a PeakPilates mesteredzőjével – az én egyik mesteremmel 🙂 – készítettem anno; ebből azért sok minden kiderül :):

 

Interjú Clare Dunphyval arról, hogy milyen is az igazi Pilates

 

(Clare-ről annyit érdemes még tudni, hogy volt szerencséje Romana Kryzanowskatól is tanulni, aki Pilates kedvenc tanítványa volt)

És ne feledd, Joe bácsi maga is leírta, mit szeretett volna elérni gyakorlatrendszerével és hogyan szeretné, ha az utódok képviselnék azt! Erről szól a Pilates Biblia.

 Pilates Biblia

 

 

A blogban és az Ágipilates Facebook oldalán pedig igyekszem én is segítséget nyújtani időről-időre, hogy tudd, mit kéne kapnod Pilates gyanánt! Ha valami különösen érdekel, vagy szeretnél utánajárni, írd meg, lécci – végül is Neked is írom ezt a blogot. A kérdéseiddel Te is alakíthatsz rajta 🙂 …

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

9 válasz

 1. Szia Ági!
  Szeretném a Pilates Bibliát megszerezni,
  tájékoztatnál, hogy hogyan tudok hozzájutni?
  Köszönöm: Kata

 2. Simonfi Ági,

  Kedves Ági!

  Köszönöm a válaszod. A leírtak alapján fogok neki állni a fekvőtámaszoknak, majd később beszámolok az eredményekről!

  Szép napot: Szilvi

 3. Horváth Szilvia,

  Kedves Szilvi,

  Amennyi belefér … akár mindennap Pilatesezz. Igen, segíteni fog. Ami miatt “roppan” a derekad: alulról nem támasztod meg eléggé a haránt hasizmaiddal, hanem valószínűleg a medencéd súlyát “elengeded” – a medence nagyon nehéz és húzza még a gravitáció is! – így a csigolyáid egymáshoz képest mozognak az ágyéki szakaszon … ez adhat ki olyan hangot.

  A fekvőtámaszt úgy végezd, hogy a hasizmaid húzod befelé, a gerincoszlopod irányába és felfelé, a szegycsontod irányába, a farizmaid pedig feszítsd meg! Ez az Erőközpontod. A Pilates pedig pontosan az Erőközpontról szól! Ha ezt elsajátítod, soha többé nem fog ropogni a derekad!
  + fekvőtámasz közben figyelj még arra, hogy úgy engedd le magad a talaj felé, mintha nyaktól bokáig be lennél gipszelve, vagyis egymáshoz viszonyítva a medencéd és a mellkasod maradjon mozdulatlan! (a fekvőtámasz tulajdonképpen ugyanaz a térbeli alakzat, mintha pilates állásban állnál, csak 90 fokkal elforgatva)

  Van néhány remek referenciám karatésoktól a pilatesről 🙂 – nagyon működik nekik a dolog …

  Neked is sok sikert hozzá! Biztos vagyok benne, hogy szuper – és “roppanás-mentes” – lesz a fekvőtámaszod erőközpontostul :)!

  Ági

 4. Simonfi Ági,

  Kedves Ági!

  Köszönöm a válaszodat. Én “kiegészítő” mozgásként végezném a pilatest a kyokushin seibukai karate (heti 3 edzésem van) mellett. Az a problémám, hogy nem mennek a fekvőtámaszok, mert kb. 8-10 után, mintha roppanna a derekam egyet. Remélem a pilates segít ebben a problémámban. Heti mennyi pilatest javasolnál?

  Köszönöm: Szilvi

 5. Horváth Szilvia,

  Kedves Szilvi,

  Teljesen nyugodtan tornázhatsz rá :)! A nagy nemzetközi nevek közül ez bárki videojára vonatkozik.

  Kitartó, eredményes tornát és szép nyári napokat Neked!

  Ági

 6. Szia Ági!

  Szeretném megkérdezni, hogy Rael Isacowitz pilates videóját kapta meg, arra nyugodt szívvel tornázhatok?

  Szilvi

 7. Kedves Ági!
  Köszönöm a válaszodat, tökéletesen megértettem.a Százast magam is kipróbáltam, de rögtön visszatértem a lábtartással a 45 fokos szöghöz, mert ha tovább folytatom, bizony derékfájással végződött volna. Nem értem, hogy miért nem szeretik a férfiak, hiszen kőkemény erőgyakorlatokból áll. Az a mi (idősebb, de egyáltalán nem tötyögős nők) szerencsénk, hogy ezek a gyakorlatok könnyített formában is elvégezhetők. Ahogy elnézem az kocogó fiatalokat, bizony rájuk is ráférne egy kis Pilates. Némelyikük merev, kötött izomzattal ízületekkel, szinte csoszogva kínlódik futás közben. Ortopéd szakorvostól halottam, hogy a gerincünket és az ízületeinket már az is erősen megterheli, hogy kiegyenesedve, két lábon járunk, ezt még súlyosbítja, hogy kemény beton vagy aszfaltúton végezzük. Nemcsak a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú túlterhelés is tönkre teszi a gerincünket, ízületeinket. A Pilates gyakorlatok rendszeres végzése sokat segít ezen, az már csak egy kellemes adalék, hogy csinosabbak is leszünk. Minél fiatalabban kezdjük, annál nagyobb eséllyel juthatunk el magasabb szintre. Clare-nek igaza van, szerncsénk van.
  Kati

 8. Kedves Kati,

  Nagyon jó kérdést vetettél fel :)! És a meglátásod is teljesen jó. A Százas nem változott meg, csak annyi történt, hogy Joe bácsi a könyvben a gyakorlatok IDEÁLIS formáját végzi (a 100-nál nagyon mélyen tartja a lábát, épp hogy csak a talaj felett – ez baromi erős Erőközpontot igényel, hisz közben a derék nem emelkedhet el a talajtól). Minden gyakorlatnak megvan a maga ideális formája, amihez – jó esetben – egyszer csak eljuttatjuk a Vendéget. De az út hosszú. Sajnos, egy mai, ülő munkát végző ember izomzatának nem adhatjuk rögtön a gyakorlatok ideális formáját. Fel kell készítenünk a mozgatórendszerét, ezért ún. ÉPÍTŐKOCKÁKAT alkalmazunk a tanításban. (Joe bácsi is használt építőkockákat a tanításban)

  Egyébként maga Pilates is azt mondta – és ez nagyon fontos – hogy az előtted lévő embert tanítsd, NE a gyakorlatot! Vagyis ha azt látom, hogy az a vendég erre a gyakorlatra még nincs felkészülve, elkezdek építőkockázni vele és nem frusztrálom egy olyan gyakorlattal, amiről tudom, hogy még nem kész rá! Hisz én meg akarom szerettetni Vele a mozgást és azt akarom, hogy sikerélménye legye. Majd ha elég erős lesz hozzá, meg fogja tudni csinálni – csak idő kérdése!

  Fogsz még a könyvben olyan gyakorlatot találni, amit nem azonos módon tanítok a DVD-n, hanem csak valamelyik építőkockáig jutunk. De az attól még az a gyakorlat – csak nem jutottunk el vele a végéig :)! (a KardioPilates DVD-n már eljutunk, mert az haladóknak szól)

  Egy DVD-n az ember a biztonságra törekszik, különösen egy kezdő program esetén! Remélem, sikerült választ adnom kérdésedre :)!

  Ági

 9. Kedves Ági!
  Még csak most olvastam el az interjúdat Clare Dunphy-val. Hatására ismét fellapoztam a korábban megvásárolt Pilates bibliámat. Az első alkalommal végig olvastam, rögtön feltűnt, hogy nem teljesen azonosak a gyakorlatok a DVD-ken látottakkal. Mindezt annak tulajdonítottam, hogy a kezdők még nem képesek az eredeti Pilates gyakorlatok végzésére, ezért könnyített gyakorlatokat kell végezniük. Ez nagyon jó így, mert, ha rendszeresen dolgozunk megerősödünk és idővel képesek leszünk a nehezebb gyakorlatok elvégzésére (ezt magam is tapasztalom).
  Clare megemlítette a Százast ez elgondolkodtatott, hogy valóban tudom tartani a lábam, törzsem úgy ahogy kell, de a mellkasi légzést csak erős odafigyeléssel sikrül. A kilégzés még talán rendben, de a belégzésnél gyakran veszem észre, hogy bizony emelkedik a hasam is. Fellapoztam a könyvet is és meglepődtem, hogy Pilates a Százast nem teljesen úgy végzi, mint ahogy azt a DVD-ről tanultuk. A kérdésem, hogy miért változott meg a százas, az eredetihez képest?
  Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük