Így vértezd fel Magad influenza ellen …

Így vértezd fel magad influenza ellen...

Az, ugye, nem igazán kivitelezhető, hogy az ember fogja magát, magára zárja az ajtót és mondjuk tavaszig ki sem dugja az orrát :-)… Viszont ha felerősíted az immunrendszered, jobb esélyekkel vágsz neki az előttünk álló időszaknak.

Álljon itt most néhány tipp, amellyel felkészítheted a szervezeted a “támadásra”!

 

1.) Gazold ki a negatív gondolatokat a fejedből!

Kérlek, most ne ingasd a fejed, hogy: “már az Ági is traktál itt engem ezekkel a pozitív gondolatokkal!” Tudod, már Joseph Pilates is megmondta – Schiller után szabadon – hogy “A tudat az, amely építi a testet!”

Ha a tudatot tele van tömködve félelemmel, haraggal, irigységgel, gyűlölettel – negatív érzelmeket kiváltó gondolatokkal, az egyértelműen romboló hatással van szervezetedre! A negatív gondolat – MÉREG. Legyengíti szervezeted, ledönti immunrendszered védőbástyáit!

Tudom, hogy néha egyáltalán nem könnyű az embernek pozitívnak maradnia, amikor látszólag semmi oka nem lenne rá. De hidd el, minden csak szívbéli hozzáállás kérdése. Megelégedettséged, boldogságod NEM a külső körülmények függvénye! Az ember maga dönti el, hogy a sarat akarja nézni, vagy felemeli tekintetét a csillagok felé …

Gondolataidnak ura légy – mert a negatív gondolat negatív érzelmet szül – az pedig gyengít! Emlékszel még, hogy mi a Pilates egyik fő alapelve? Igen, a Kontroll. Ez nem csak izmaid, de gondolataid irányítására is vonatkozik!!!

S ha egyedül nem megy – tudod, “azért vannak a jóbarátok …”. Vedd körül Magad olyan emberekkel, akik pozitívan hatnak Rád!

 

2.) Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt!

Minél zöldebb, pirosabb, sötétebb, annál jobb! A zöldség – kígyóuborka, paradicsom, paprika – lúgosít, gyümölcsből pedig a sötét bogyós a nyerő – akár lekvár, vagy fagyasztott formában is!

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-forrás, amelyből kellemes teát készíthetsz.

C-vitaminban gazdag még a friss gyümölcsök közül az áfonya, ribizli, a vadrózsa termése, a narancs, a citrom és a grapefruit.

A zöldség/gyümölcs természetes C-vitamin tartalma mellé gondoskodj napi extra pótlásról! És ne félj a C-vitamintól! Szent-Györgyi Albert, akinek azért volt némi köze hozzá :-), nyugodtan megevett belőle akár 4-5 grammot is (4-5000 mg!!!), amikor a betegség ledöntötte a lábáról. Hidd el, Ő tudta, mit csinál …

Egyébként az sem árt, ha komplex vitamin készítménnyel pótolod a szervezetedből hiányzó, ám annak optimális működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat!

 

3.) Igyál sok-sok minőségi vizet!

Fontos, hogy tested hidratált, jól “átmosott” maradjon! Ahhoz, hogy szíved és keringésed jól működjön és ne terheld túl – ami szintén gyengítően hat immunrendszeredre – véred sűrűségének optimálisnak kell maradnia! Ez pedig csak megfelelő tiszta víz fogyasztása mellett lehetséges!

Vesédben sem “panghat” a vizelet, mert abban is könnyen szaporodik minden oda nem illő kórokozó. Ehhez viszont innod kell! És nem rostos löttyöket – de még csak nem is szénsavasokat! Az csak “becsapás” folyadék háztartásod számára!

Tisztított csapvíz, ásványvíz (ne mindig ugyanazt a fajtát fogyaszd!), esetleg forrásvíz (pl. Visegrádon a Kaán-forrás vize van) – mind remek e célra!

 

4.) Napközben moss kezet gyakran – étkezések előtt mindig!

Ezt hívják prevenciónak, ugye :-). Az ember jön-megy, megfog ezt-azt. Ki tudja, ki fogdosta előtted és nem tüsszentette-e le véletlenül a kezét, mielőtt hozzáért (bocsi, csak szemléltetni akartam)!

Ha megszokod, hogy sokszor mosol kezed, szinte automatizmussá válik! Arra az eshetőségre pedig, ha nem lenne mosdó a közeledben, szerezz be fertőtlenítő kéztörlő kendőt Magadnak és Családtagjaidnak is!

Este pedig jó alaposan – mondjuk luffa szivaccsal, vagy nyél nélküli kefével – dörzsöld át tested! Így az elhalt, felső hámréteget eltávolítva, kinyílt pórusaidon keresztül bőröd szabadon lélegezhet! A nyél nélküli kefe azért jó, mert ahhoz, hogy mindenhol elérd Magad vele, alaposan forgolódnod kell jobbra-balra, ami külön öröm gerincoszlopodnak :-)!

 

5.) Ne félj a szabad levegőtől, de öltözködj rétegesen!

Napi fél – 1 óra tiszta, szabad levegőn töltött idő szintén felvértezi immunrendszered a kórokozókkal szemben!

Sétálj, vagy vidd ki a kutyád, ha van, minden nap! Legyen tökéletesen mindegy, milyen az aznapi időjárás … az se tartson vissza! Jót teszel szíveddel-és vérkeringéseddel, plusz “átmosod” tüdőd és arra serkented, hogy növelje oxigénfelvevő kapacitását!

Viszont ügyelj arra, hogyan öltözöl! A réteges ruházkodásra nem viccből tanított meg az anyukánk :-)! Fontos, hogy ne izzadjunk bele valami jó vastag cuccba, hogy aztán az izzadság ránkfagyjon, ha csökkentjük a tempót!

 

6.) Mindig jó alaposan szellőztesd ki a lakást – ha lehet, napjában többször is!

Be kell engedned a friss levegőt a lakásba, az állott levegőben zárt térben a kórokozók még inkább elszaporodnak!

 

7.) Aludj eleget és jól!

A minőségi alvást semmi nem pótolhatja! Menj ágyba éjfél előtt: az éjfél előtt pihenéssel töltött órák száma aranyat ér!

Ürítsd ki az agyad és valami Neked tetszővel zárd a napot lefekvés előtt, hogy ne zaklatott lelkiállapotban menj ágyba!

Az sem mindegy, hogy milyen matracon fekszel és hogyan – de ez olyan hosszú, hogy külön cikk témáját képezné, meg különben is, az alvás szakértő Nagy Gyöngyi barátnőm 🙂 (naturhome.hu) …

 

8.) Sportolj rendszeresen!

A rendszeres sport aktiválja az immunrendszered védekező sejtjeit!

Most ne legyen kifogás, hogy nincs időd, kedved, stb. Találd meg, amihez kedved lenne és csináld 2 naponta, vagy akár napi szinten!

Ne feledd: napi fél órával többre mész, mint heti 1x 2 órával!
A rendszerességen legyen a hangsúly!

Tudod, volt 1x egy ember, akit 1918-ban, az 1. Világháború idején Angliában fogolytáborba zártak, mert németként ellenségnek számított. Akkoriban volt még egy ellenség, amely spanyolnáthaként vonult be a történelembe és emberek százezreit szedte áldozatul …

El tudod képzelni, milyen életkörülmények lehetnek egy fogolytáborban?
A vírusoknak mindenesetre jóval kedvezőbbek, mint az emberek számára. Ez az ember és tanítványai, akik minden nap vele együtt végezték gyakorlatait, ép bőrrel vészelték át a járványt…

Igen, Joseph Pilatesről van szó. A Pilates gyakorlatok immunrendszer erősítő hatása kiállta a gyakorlat próbáját.

De felőlem úszhatsz, futhatsz, vagy bármi egyebet is végezhetsz – csak CSINÁLD!

Fogadj meg fenti tanácsok közül csak néhányat és biztos lehetsz benne, hogy lesz Nálad gyengébb immunrendszerű – pl. aki nem olvasta ezt a cikket és nem sokat tesz saját maga védelmi rendszerének megerősítéséért – akinél a vírus először “bepróbálkozik” majd!

 

A ” Pilates 13″ DVD 5 db 13-16 perces blokkja gondoskodik arról, hogy immunrendszered kellően felvértezve menjen neki az ősznek! Nézz bele! Ide kattints!

Ha teljesen kezdőnek számítasz Pilates terén, akkor a Pilates DVD kezdőknek a Te anyagod.

Haladóknak, ez javasolt: KardioPilates – egy új dimenzió

Ha pedig úgy gondolod, hogy ismerőseid, barátaid között van olyan, aki számára ez a cikk (avagy bármelyik a Forma-Tervező cikkei közül) hasznos információt hordoz, küldd át neki! Hátha együtt sikerül meggyőznünk az egészségükkel szemben “Közömbösök” megdöbbentően magas, 68%-os csoportjának tagjait, hogy talán megéri egy kicsit többet törődni magukkal (2006. végén a magyar felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérés adata)!

Továbbra is várom véleményed, hozzászólásod a cikkekkel kapcsolatban! Ha van valami, amiről szívesen olvasnál a Forma-Tervezőben, kérlek, oszd meg velem! Írj bátran a hirlevel@agipilates.hu mail címre (bírom a kritikát is …:-) , legalább is most úgy gondolom…)!

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük